Vijesti / Ostalo

Pomozimo svi

28-godišnja Osječanka bez odgovarajuće je liječničke skrbi nakon moždanog udara, o njoj brine njezina baka borac

28-godišnja Osječanka bez odgovarajuće je liječničke skrbi nakon moždanog udara, o njoj brine njezina baka borac
Facebook/Marija Lišnić

S njom bi se trebalo svakodnevno vježbati kako bi, vjerujemo, uspjela stati na noge, a potom i krenuti komunicirati i vratiti se

Nedavno objavljena priča na Provjerenom o Marineli Radošević, 28-godišnjoj Osječanki izuzetan je primjer životne hrabrosti, predanosti i ljubavi. Nakon što je u studenom prošle godine dobila moždani udar, njezina 71-godišnja baka Rada Janković postala joj je nevjerojatna podrška i jedan od najvećih oslonaca koji ima u životu.

Marinela bila je mlada žena puna života i planova kada ju je neočekivano pogodila sudbina u obliku moždanog udara. Živjela je potpuno samostalno kao podstanarka u Zagrebu te prikupila sedam godina radnog staža, radeći kao frizerka. Nakon moždanog udara, izgubila je sposobnost kretanja i bilo kakvog oblika komunikacije te postala posve ovisna o drugima za svoje svakodnevne potrebe i skrb.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Marinela oduvijek je bila borac i radila i snalazila se, i žao mi je što je baš sada nakon svega u ovakvom stanju'', rekla je njezina baka, također veliki borac, za SiB.hr.

Nakon liječenja u zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice i šest mjeseci provedenih u Krapinskim toplicama, sustav nije uspio pronaći odgovarajući smještaj za Marinelu. Iako je u poodmaklim godinama, gospođa Rada tako je, bez oklijevanja, preuzela svu brigu o svojoj unuci, uključujući hranjenje na sondu, kupanje i presvlačenje. To je zasigurno ogroman fizički i emocionalni teret za ženu u njezinim godinama, ali ona to čini s nevjerojatnom ljubavlju i predanošću.

''Baka Rada jedna je prestrašno skromna, humana, požrtvovna i hrabra žena koju čitav život sudbina nije nijednom pomazila. Rada je njegovala našu tetku do zadnjega dana. Bila je uz nas kada je bilo najgore. Brinula se o svemu i hrabrila nas'', napisala je obiteljska prijateljica Marija Lišnić na svom Facebook profilu.

Osim s bakom, Marinela živi i s dvije godine mlađim bratom Tomislavom u stanu od 25 kvadrata. Brat je na zadnjoj godini fakulteta i trenutno se vratio sa sezone, gdje je radio preko studentskog servisa kako bi svima olakšao situaciju u kojoj su se našli. Naime, i Tomislav i Marinela odrastali su u teškim okolnostima – jako su rano ostali bez oca, a majka im trenutno živi na moru i ne posjećuje ih. Živjeli su u djetinjstvu jedno vrijeme kod očuha, a potom završili u domu nakon što je Centar za socijalnu skrb procijenio da je stan u kojemu bi živjeli s bakom premalen za njih troje.

Nakon što su postali punoljetni, vratili su se kod bake, ali potom se Marinela zaposlila i odselila u podstanare. Taman kada im je život oboma krenuo ići uzlaznom putanjom, dogodila se ova situacija. Sve je što je Marinela do sada dobila patronaža, a fizioterapiju i logopedske vježbe koje su neophodne u njezinu izliječenju čeka već gotovo mjesec dana.

Sutra pak odlazi u Dom za starije i nemoćne osobe u Drinskoj ulici te bi napokon tamo trebala početi dobivati i potrebnu pomoć. S njom bi se trebalo svakodnevno vježbati kako bi, vjerujemo, uspjela stati na noge, a potom i krenuti komunicirati i vratiti se. Lišnić ističe kako je, nakon priloga, nastao veliki odaziv fizioterapeuta koji žele pomoći Marineli, pa se svi nadaju kako će u Domu u Drinskoj odobriti njihov dolazak. Također, i dalje se pozivaju svi da se jave i pomognu obitelji koliko god i kako mogu – bilo financijski, bilo medicinski, bilo pružanjem podrške koja nekada i najviše znači.

''Ja vidim da ona može i to je ono što me najviše boli i zbog čega mi srce puca. Njoj treba stručna osoba koja će znati što i kako da joj pomogne. Ona stvarno može, sve može'', izjavila je Marinelina teta Mirela Kovačević za Provjereno.

Marinela boravit će u spomenutom Domu sve dok se ne bude oslobodilo mjesto za nju u Zagrebu na neurorehabilitaciji robotikom. Obitelj će trebati ići s njom, ali morat će tamo platiti smještaj i Marinelin prijevoz. Također, trebat će plaćati i dom i fizioterapiju, a Marinelina baka živi od samo 300 eura mjesečno hrvatske mirovine. Svi koji žele financijski pomoći obitelji mogu to učiniti uplatom na račun gospođe Rade: HR3525000093204449526 (Addiko banka).

Nakon liječenja u Zagrebu Marinela se ponovno vraća u dom, u kakvom god bude bila stanju, a svi se nadaju najboljem i pomažu sa svih strana.

''Ljudi se jako puno javljaju i pomažu nam nakon priloga. Ima još uvijek dobrih ljudi'', zaključila je Marinelina baka.

Iako se život Marinele Radošević drastično promijenio nakon moždanog udara, njezina priča podsjeća nas na važnost podrške obitelji u borbi za vlastiti život. Njezina baka Rada postala je nevjerojatni heroj koji pokazuje da ljubav, predanost i borba za obitelj nisu uvjetovane zdravstvenim stanjem i godinama.

Ni Marinela također nije izgubila snagu i volju za životom, unatoč svemu što je sudbina pred nju servirala. Iako su se njezini planovi promijenili, bori se svakim danom, kao što je to činila oduvijek. Priča ove mlade djevojke i njezine obitelji potiče nas na to da cijenimo ljubav i podršku svojih najmilijih, ali ju i svakodnevno pružamo jedni drugima te da se nikada ne predajemo, unatoč promjenama i preprekama koje nam život već sutra može donijeti.


Izdvojeno

Reci što misliš!