Vijesti / Ostalo

Europljanke sve kasnije rađaju

Najmlađe prvorotkinje su Bugarke, a najstarije Španjolke i Talijanke. Evo kako stoje Hrvatice

Najmlađe prvorotkinje su Bugarke, a najstarije Španjolke i Talijanke. Evo kako stoje Hrvatice
Dubravka Petric/PIXSELL

Liječnici ističku da je idealno vrijeme za prvu trudnoću između 21. i 26. godine života

Europljanke rađaju sve kasnije. Najmlađe prvorotkinje su iz istočne Europe, a najkasnije se za prvu trudnoću odlučuju Španjolke i Talijanke. Kako stoje Hrvatice i koje je za njih optimalno vrijeme za imati djecu, istražila je RTL-ova novinarka Marina Brcković.

Ankica Hunić, iz Sesvetskog Kraljevca po prvo put će postati majka u 42. godini.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Za trudnoću nikad nije kasno. Pokušavali smo ranije, nije išlo, imali smo nekih problema, ali hvala Bogu uz pomoć medicine uspjeli smo doći do prve trudnoće, očekujem porod u petak", rekla je i dodala da obitelj s velikim veseljem čeka malog Frana.

Sve više žena prvi put rađa tek u tridesetim godinama.

Primalja iz KBC-s Sestre Milosrdnice, Lucija Rak, smatra da su žene često u strahu i traže da primalje budu uz njih, da trudnice drže za ruku i da nisu same.

"Govoriš im samo da slušaju glas primalje koja ih porađa, neka se fokusiraju na to i da će sve proći u najboljem redu", rekla je Maja Sanot koja je primalja asistentica u KB-u Merkur.

Primalja iz KBC Sestre Milosrdnice i sama će uskoro postati majka.

"Uzbuđena sam, preplašena. Koliko jedva čekam, toliko me i strah", rekla je 24-godišnja Lucija.

Liječnici ističku da je idealno vrijeme za prvu trudnoću između 21. i 26. godine života.

"Međutim, mentalno, psihološki to svakako nisu te godine. Žene su zrelije, odnosno odlučuju se na trudnoću u kasnijim godinama i to uglavnom desetljeće kasnije. U tridesetima", rekla je Senka Sabolić Rudman, specijalistica ginekologije KBC-a Sestre Milosrdnice.

Da Europljanke sve kasnije rađaju djecu, pokazuju i podaci Eurostata.

Najmlađe prvorotkinje su u Bugarskoj. Njihova prosječna dob je 26 godina. Najkasnije se za prvu trudnoću odlučuju Španjolke i Talijanke s 31 godinom. Ta prosječna dob za Hrvatice Iznosi 29 cijelih 2 godine, a na razini cijele Europe 29 cijelih 7 godina.

"Lijepo je biti majka i s 19 godina, ali ja ipak mislim da je ljepše s 29. Imaš malo više života iza sebe, prošao si i diskoteke i kinoteke", rekla je Vesna Jakiša iz Vinkovaca.

Sandra Perković iz Nuštara koja je svoje prvo dijete rodila u 34. godini smatra da je možda trebala roditi koju godinu prije, no nikome ne bi preporučila u dvadesetima jer smatra da su roditelji tada ipak premladi.

Prema posljednjim je podacima u Europi rođeno više od 4 milijuna djece, a gotovo njih polovinu donijele su na svijet prvorotkinje.


Izdvojeno

Reci što misliš!