Vijesti / Ostalo

RODITELJSKI DOPUST

Zahvaljujući EU direktivi očevi će uskoro moći na 10 dana dopusta odmah nakon rođenja djeteta ili do šestog mjeseca života bebe

Zahvaljujući EU direktivi očevi će uskoro moći na 10 dana dopusta odmah nakon rođenja djeteta ili do šestog mjeseca života bebe
Ivica Benić/SiB.hr

Dopust u trajanju od 10 dana za jedno, a 15 za dvoje i više djece pokrit će država

Dopust u trajanju od 10 dana za jedno, a 15 za dvoje i više djece pokrit će država, koja je za ovu mjeru izdvojila oko 85 milijuna kuna na godinu. Nije obavezna, a moći će se iskoristiti od rođenja pa do šestog mjeseca djetetovog života, piše RTL.

"Ako sam nacrt predmetnog zakona uđe u saborsku proceduru, prije ljetne stanke i bude izglasan, naš plan je da naši korisnici s 1. kolovozom dobiju i ostvare ovo pravo", kaže Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dobra je to demografska mjera slažu se stručnjaci, ali uvodi se, kažu, u zadnji tren i to prema europskoj Direktivi.

"Mi među zadnjima uvodimo taj očinski dopust i uvodimo ga od minimum od 10 dana. Slovenija ima očinski dopust u trajanju od 30 dana, Finska ima od 9 tjedana, Španjolska od 5 tjedana, čak Bugarska ima veći broj dana nego mi", rekao je Nenad Pokos, demograf na Institutu Ivo Pilar.

U isto vrijeme povećat će se iznos maksimalne naknade za roditeljski dopust drugih 6 mjeseci nakon rođenja djeteta i to s 5600 na 7 i pol tisuća kuna.

Daniel je bio tri puta na roditeljskom dopustu, sprema se i na četvrti jer u obitelj uskoro stiže prinova.

"Prvi put je to bilo uhodavanje, otkrivanje sebe, djece, potreba, svaki idući put bilo je već lakše, znači već smo sve otkrili što treba", rekao je Daniel Šoštarić iz Kraljevečkih Novaka.

Roditeljski dopust prošle godine koristilo je manje od 2 tisuće očeva, nove mjere možda budu poticaj da više tata ostane kod kuće sa svojom djecom. Neprocjenjivo je to iskustvo, slažu se i Daniel i Marko, koji su sa svojom djecom, kažu više povezani.


Izdvojeno

Reci što misliš!