Vijesti / Ostalo

koronavirus

Ministarstvo objavilo upute o testiranju školaraca: Jedanput tjedno, dobrovoljno i besplatno

Ministarstvo objavilo upute o testiranju školaraca: Jedanput tjedno, dobrovoljno i besplatno
Davor Puklavec/PIXSELL

Po učeniku je potrebno podijeliti dva testa što je dovoljno za dva tjedna, a onda će tijekom praznika doći druga tranša

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) poslalo je ravnateljima i ravnateljicama škola Upute o primjeni modela ukidanja samoizolacija u osnovnim i srednjim školama uz provođenje redovitog dobrovoljnog samotestiranja učenika.

Podsjetimo, testiranje bi trebalo početi u tjednu od 14. veljače, a ministarstvo je uz upute priložilo i prijedlog obavijesti za roditelje/skrbnike koje, kako kažu, svaka škola može priložiti, a istaknuli su i kako je poslan i Obrazac, odnosno izjava za roditelje/skrbnike koji odbiju testirati svoje dijete.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Istaknuli su kako je samotestiranje na SARS-CoV-2 brzim antigenskim testovima dobrovoljno i besplatno te se obavlja jedanput tjedno.

"Krajem ovog ili početkom idućeg tjedna bit će vam omogućeno preuzimanje prve isporuke SARS-CoV-2 testova za provođenje mjere samotestiranja za dva tjedna. Zajedno s testovima bit će i upute proizvođača za provođenje samotestiranja. U dogovoru između škola i roditelja/skrbnika distribuirajte dva testa za pojedinog učenika", naveli su pa dodali da će iduću tranšu testova biti moguće preuzeti u tjednu tijekom školskih praznika ili početkom tjedna nakon školskih praznika, koja će biti dostatna za nastavak provođenje mjere još tri tjedna.

Testiranje u školama

Dotaknuli su se mogućnosti i testiranja u školama pa naveli: "Ako u dogovoru s roditeljima/skrbnicima za pojedini ili više razrednih odjela odlučite provoditi testiranje u samoj školi, a ne kod kuće, navedeno je također dopušteno organizirati. Ipak, ističemo da je prednost testiranje kod kuće jer tako učenik nakon pozitivnog rezultata testa neće doći u školu", govore. 

S druge strane, za one učenike koji su trenutno u samoizolaciji i to će biti kada započne testiranje, pojasnili su: "Učenici kojima je izrečena samoizolacija unazad tjedan dana te im samoizolacija traje u vrijeme prvog rutinskog samotestiranja, u slučaju negativnog rezultata kreću u školu, a izrečena samoizolacija se administrativno automatski centralno prekida te roditelji/skrbnici ne trebaju javljati liječniku da liječnik prekine samoizolaciju. Ako je rezultat pozitivan, učenik ostaje kod kuće u izolaciji te se roditelji/skrbnici javljaju liječniku".

Roditelji odbijaju testirati dijete

Dakako, doatknuli su se i onih slučajeva u kojima roditelji/skrbnici nisu suglasni s provedbom mjere samotestiranja. Oni, kažu iz ministarstva ispunjavaju obrazac/izjavu u privitku i dostavljaju ga učitelju/razredniku.

"Međutim, ako škola na bilo koji drugi način utvrdi da se za pojedinog učenika ne provodi redovito samotestiranje, o tome će obavijestiti nadležnu epidemiološku službu ili školskog liječnika s kojim je ranije surađivala prilikom izricanja mjera samoizolacije", navode potom.

"Učenicima za koje utvrdite na bilo koji način da roditelji/skrbnici ne žele i ne pristaju na testiranje nećete podijeliti testove, odnosno ako ste im već dostavili testove, a naknadno saznali da ne provode i ne žele provoditi redovito samotestiranje, zamolite ih da testove vrate školi. U slučaju kada roditelji/skrbnici obrascem/izjavom potvrđuju da ne žele provoditi mjeru samotestiranja učenika, tim učenicima potrebno je omogućiti redovito praćenje nastave, no u slučaju kontakta s pozitivnom osobom neće biti izuzeti od karantene", zaključili su. 


Izdvojeno

Reci što misliš!