Vijesti / Ostalo

SAVJET EPIDEMIOLOGA

Kontakt ste osobe koja je pozitivna na kućnom testu? Što vam je činiti?

Kontakt ste osobe koja je pozitivna na kućnom testu? Što vam je činiti?
Tomislav Miletić/PIXSELL

Upitan kako takvu situaciju objasniti poslodavcima, Kaić je kazao da je poslodavcu potrebno reći da ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom i da zbog toga morate u karantenu

Epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Bernard Kaić za Dnevnik.hr govorio je o pitanjima koja posljednje vrijeme muče građane, a odnose se na testiranje na koronavirus i kontakte oboljelih.

Jedna od zbunjujućih situacija o kojoj je Kaić upitan jest situacija kada je osoba s kojom ste bili u bliskom kontaktu pozitivna na covid na kućnom testu. Iz HZJZ-a objašnjavaju da se svaki kućni test mora potvrditi brzim antigenskim (BAT) ili PCR testom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

“Ako ste bili u bliskom kontaktu u vrijeme kad je osoba zarazna, trebate se podvrgnuti samoizolaciji prema preporukama koje su objavljene na stranicama HZJZ-a”, kazao je Kaić za Dnevnik.hr.

Na temelju rezultata kućnog testa kontaktima se ne može odrediti samoizolacija, pojašnjavaju epidemiolozi, ali ističu da je dobro "izolirati se i čekati BAT ili PCR nalaz".

Evo i kako sve objasniti poslodavcima...

Upitan kako takvu situaciju objasniti poslodavcima, Kaić je kazao da je poslodavcu potrebno reći da ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom i da zbog toga morate u karantenu. "Javite se izabranom liječniku koji o tome može izdati potvrdu ili otvoriti bolovanje", kazao je.

Iz HZJZ-a ističu i da je važno otvoriti bolovanje čim ste pozitivni na kućnom testu.

"Radi li se doista o covidu utvrdit će se naknadno, prema mogućnosti, što nije neuobičajeno i kod drugih zaraznih bolesti jer rijetko kada imate dokazanu etiologiju istog časa. Sve traži svoje vrijeme. Trajanje izolacije odredit će se na temelju datuma početka simptoma", pojašnjavaju.

Brzi antigenski test kao potvrda bolesti

Govoreći o PCR testiranjima, s obzirom da se na njih čeka sve dulje, Kaić je kazao da se do testiranja osobu može temeljem simptoma i epidemiološke anamneze, odnosno podataka o bliskom kontaktu s oboljelima proglasiti oboljelom od covida.

“Kao drugo i još važnije, izabrani liječnik može uraditi brzi antigenski test, koji se priznaje kao laboratorijska potvrda bolesti”, dodao je. Kaić je kazao da Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje rade na otklanjanju problema s nedovoljno kapaciteta za testiranje.

Dodao je da se ne bi smjelo dogoditi da se kapaciteti potpuno probiju i da se termin za testiranje čeka dulje od tjedan dana jer se i "BAT priznaje kao potvrda bolesti".


Izdvojeno

Reci što misliš!