Vijesti / Ostalo

pandemija koronavirusa

Oboren crni rekord: U Hrvatskoj danas čak 8587 novozaraženih

Oboren crni rekord: U Hrvatskoj danas čak 8587 novozaraženih
Nikola Cutuk/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 8587 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, preminule su 32 osobe

U srijedu se od podneva održava 94. sjednica Vlade Republike Hrvatske.

Premijer Andrej Plenković na početku prve ovogodišnje sjednice Vlade govorio je o epidemiološkoj situaciji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Danas imamo rekordan broj novih slučajeva. Ovi brojevi pokazuju da je virus koji se širi Europom, omikron, vjerojatno izrazito prisutan i kod nas. Posebno bilježimo porast u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja bilježi tri puta veći broj slučajeva nego prije dva tjedna. U Dalmaciji je više slučajeva nego u Zagrebu; svaki peti slučaj u Hrvatskoj je ili u SDŽ ili u Zagrebu", rekao je Plenković.

"Porast je još jedno upozorenje da shvatimo da je zaštita kombinacija svih epidemioloških mjera zajedno. Temeljni način zaštite je cijepljenje", kazao je uvodno Plenković. "Imamo 66 posto odraslih cijepljenih 1 dozom, 63 posto cijepljenih s dvije doze. Onih koji su primili treću dozu je 543 tisuće. Doza imamo dovoljno, one su tu, na raspolaganju", dodao je.

"Omikron je zarazan i dva dana prije pojave prvih simptoma i zbog toga se brže širi i zato pozivamo na pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera”, kazao je Plenković, dodajući da je scenarij hospitaliziranih vrlo lako predvidljiv jer broj pacijenata u bolnicama raste s brojem novozaraženih.

"Stožer ima zadaću razmotriti ovu novu situaciju i odlučiti o novim mjerama koje ćemo eventualno poduzeti", kazao je premijer.

Ministar zdravstva Vili Beroš detaljnije je izvijestio o epidemiološkoj situaciji, rekavši da u slučaju naglog povećanja hospitalizacija, "zdravstveni sustav je spreman".

"Obzirom na nove brojke, podiže se spremnost na najveću razinu. Treba naglasiti da većina bolnica u kratkom roku može povećati covid kapacitete. Ako bi se to dogodilo, to bi značilo reduciranje druge zdravstvene zaštite", rekao je ministar zdravstva.

"Zbog sve većeg broja novozaraženih uslijed širenja omikrona, ali i božićnih blagdana, može doći do daljnjih pritisaka na zdravstveni sustav. Trebamo postići maksimalnu pripravnost na moguće situacije", kazao je Beroš, pritom apelirajući na građane da se odgovorno ponašaju te pridržavaju postojećih epidemioloških mjera. "Ključne alate imamo - Vlada je osigurala dovoljne količine cjepiva. Pozivam građane da ne odgađaju odluku o cijepljenju, a posebno apeliram na starije građane koji se jedino cijepljenjem mogu obraniti od ove bolesti", zaključio je Beroš.

Na dnevnom redu sjednice je donošenje odluke o proglašenju projekta "Rekonstrukcija postrojenja Impol-TLM d.o.o. povećanjem kapaciteta proizvodnje aluminijskih proizvoda izgradnjom nove ljevaonice aluminijskih blokova" strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.

Uz informacije o aktualnom stanju vezanom uz koronavirus i potres na sjednici će biti iznesena i informacija o objavi javnih poziva za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za financiranje šteta od potresa 28. i 29. prosinca 2020. godine, a Vlada će usvojiti i zaključak u vezi s realizacijom Projekta sanacije mosta Banija - starog mosta preko rijeke Kupe u Karlovcu.


Izdvojeno

Reci što misliš!