Vijesti / Ostalo-Vijesti

neinformirani policajac

Istekla mu vozačka i dobio kaznu. Policajac nije čuo da dokumenti vrijede dulje zbog epidemije?!

Istekla mu vozačka i dobio kaznu. Policajac nije čuo da dokumenti vrijede dulje zbog epidemije?!
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Osobna iskaznica koja je istekla, kao i putovnica te vozačka dozvola i oružni listovi, opetuju iz MUP-a, bit će valjani dok god traje epidemija

''Vozačka dozvola istekla mi je u svibnju ove godine, a zbog epidemije koronavirusa nisam je produživao s obzirom na izmjene zakona. Međutim, kada me zaustavila policija, dobio sam pisano upozorenje da odmah idući dan moram izraditi novu vozačku dozvolu jer ću u suprotnom morati platiti kaznu od 1.000 kuna. I to iako sam policajce pitao kako je to moguće s obzirom na to da su od travnja na snazi dopune zakona kojima je omogućeno daljnje korištenje vozačkih dozvola kojima je tijekom epidemije isteklo važenje. Nije pomoglo, potpuno su se oglušili o to, čak mi je jedan policajac rekao da on za te promjene nikad nije čuo. Ja se svakako kanim žaliti, a smatram i da na ovo treba upozoriti javnost kako se slične situacije ne bi događale drugima'', javio se RTL.hr-u jedan čitatelj. 

Kako je to moguće i je li možda slučajno došlo do kakvih promjena po ovom pitanju jer mnogo se mjera izmijenilo u međuvremenu, kao i što građani trebaju činiti, provjerili smo u Ministarstvu unutarnjih poslova. A tamo su ostali zatečeni našim upitom jer dopune Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, Zakona o osobnoj iskaznici, Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana i dalje vrijede, a kraj epidemije nije proglašen.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

'S obzirom na stanje uzrokovano epidemijom bolesti COVID-19 i potrebu daljnjeg odgovornog ponašanja i pridržavanja epidemioloških mjera podsjećamo građane i građanke da im je, kroz dopune pojedinih zakona, omogućeno daljnje korištenje isprava kao što su osobna iskaznica, putovnica ili vozačka dozvola ako im je rok važenja istekao, tijekom trajanja epidemije koronavirusom, počevši od 11. ožujka 2020. godine. Navedene isprave građani će moći koristiti najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije'', poručili su za RTL.hr iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

Nema potrebe za čekanjem u redovima za dokumente

Čitatelja RTL.hr-a, ali i sve druge građane i građanke ako ima se dogodi ovakav slučaj, uputili su na pisanje prigovora, a mogu se javiti i MUP-u te će ovo, kažu, iskoristiti kao priliku da kolege još jednom podsjete na to da su dopune Zakona i dalje na snazi.

Međutim, važno je podsjetiti da tehnički pregled nije odgođen jer je tehnička ispravnost vozila jedan od uvjeta za sigurno prometovanje na cestama kao i da oni kojima su istekli registracija vozila i osiguranje - sve to moraju obaviti u rokovima. Osobna iskaznica koja je istekla, kao i putovnica te vozačka dozvola i oružni listovi, opetuju iz MUP-a, bit će valjani dok god traje epidemija.

Izdvojeno


Reci što misliš!