Vijesti / Osijek

Turistička atrakcija

Počinje obnova Vodenice! Kultni simbol Osijeka vratit će se u svom punom sjaju

Počinje obnova Vodenice! Kultni simbol Osijeka vratit će se u svom punom sjaju
Ivica Benić/SiB.hr

Jedna od najljepših turističkih atrakcija na osječkoj Promenadi izvlači se danas u prijepodnevnim satima te, kada se budu utvrdili svi njezini nedostatci, krenut će se s njihovim popravcima

Nakon više neuspjelih pokušaja, napokon je sve spremno za izvlačenje kultne osječke Vodenice na obalu i za njezin popravak.

Osječani su već imali prilike vidjeti dizalicu za stotinu tona tereta koja bi Vodenicu trebala dignuti na prethodno pripremljene tračnice kako bi se prvo mogla izvući s rijeke, a potom pregledati i popraviti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Vodenica je registrirana kao brod te svake godine, stoga, mora ići na redoviti pregled. U Slavoniji je jako teško naći tvrtku koja se bavi brodogradnjom, no zvijezde su se konačno poklopile za njezino obnavljanje'', pojašnjava za SiB.hr Boba Davidović, potpredsjednica Ekološke udruge ''Vodenica''.

Jedna od najljepših turističkih atrakcija na osječkoj Promenadi izvlači se danas u prijepodnevnim satima te, kada se budu utvrdili svi njezini nedostatci, krenut će se s njihovim popravcima. Po završetku navedenih poslova, Vodenica će se odmah vratiti na istu lokaciju u svom još ljepšem sjaju.

''Športski objekti d.o.o. osigurali su prostor bivše Vodogradnje koju je preuzeo Grad Osijek i dao na upravljanje Hrvatskim vodama. Očistili smo i priredili lokaciju za izradu nanosne skele te osigurali električnu energiju iz razvodnih ormara i sve potrebne dodatne radnje. Javnim smo nadmetanjem za izvlačenje Vodenice iz Drave potom izabrali najpovoljnijeg ponuditelja – tvrtku iz inozemstva. Također, osigurali smo i sve dozvole od strane Lučke kapetanije te dizalicu i čamac. Nakon izvlačenja, moći ćemo procijeniti konkretne potrebe za remont i predvidjeti okvirne troškove'', zaključuje direktor Športskih objekata Robert Seligman.

Vodenica na Dravi; FOTO: Davor Javorović/PIXSELL

Inače, ovaj ploveći turistički objekt otvoren je 2016. godine u okviru projekta ''Mlinarev put'' vezanog uz prekogranični program IPA Hrvatska – Mađarska u kojemu su, uz Grad Osijek, partneri bili osječka Turistička zajednica, Ekološka udruga ''Vodenica'', Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje te Muzej mlina Orfü nedaleko od mađarskog Pečuha. Ideja prijave projekta proizašla je iz nostalgije za osječkom poviješću jer se početkom 20. stoljeća na prostoru današnje Zimske luke nalazilo više od 60 vodenica, među kojima su posljednje uništene u savezničkom bombardiranju Osijeka 1945. godine.


Izdvojeno

Reci što misliš!