Sport / Odbojka

svi u gradski vrt

Pobjeda Hrvatske u drami protiv Estonije, danas finale protiv Ukrajine

Pobjeda Hrvatske u drami protiv Estonije, danas finale protiv Ukrajine
Davor Javorovic/PIXSELL

U teškoj utakmici s puno preokreta Hrvatska je slavila i stigla na korak do završnice u Kini

S Estoncima je Hrvatska igrala posljednji put 2021. na EP, kada smo ih pobijedili s 3:2, ali i nakon što su oni vodili s 2-0 u setovima. Slično kao i dvije godine prije u Europskoj ligi kada su naši reprezentativci vodili s 2-0 pa izgubili 2:3. Dakle, već je to bio poziv na oprez uoči ovog po našu selekciju krucijalnog meča, koji vodi u finale Zlatne Europske lige, automatski i na Challenger kup u Kini na kojem se traži momčad koja će nastupati u prestižnoj Ligi nacija.

Na kraju je trebalo 149 minuta da se slomi otpor odlične Estonije, naravno, u pet setova, kako bi drugačije. Velika, ogromna pobjeda za nedjeljno finale Zlatne europske lige, ali za za Challenger kup u Kini na koji putuju finalisti u potrazi za vizom za Ligu nacija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hrvatski izbornik Igor Juričić krenuo je meč s postavom koju je do sada tijekom Zlatne europske lige profilirao: Petar Višić na poziciji organizatora igre, njegov imenjak Đirlić na dijagonali kao korektor, primači-pucači Ivan Zeljković i Marko Sedlaček, srednji blokeri Kruno Nikačević i Sven Jakopec, koje u obrambenim zadacima mijenja libero Hrvoje Pervan.

Lomili su naši reprezentativci Estonce u prvom setu sve negdje do polovice tog perioda igre, do serije 3-0 i vodstva od 14:11, kada naši suparnici traže prvu minutu odmora. Mirno i staloženo, s puno samopouzdanja naši igraju do kraja seta, uz još jednu seriju od 3-0 za 20:16. Gabrijel Cvanciger s klupe je odradio sjajan posao, zamijenivši Svena Jakopeca na servisu, sa dva asa, a tu je i kapetan Petar Đirlić doprinio jednim 1-1 blokom. Estonci više nisu mogli pratiti taj ritam, Hrvatska odlazi do 24:18 i konačnih 25:20, nakon 26 minuta dobre predstave.

Drugi set vrlo sličan od početka, nitko od suparnika nema veće vodstvo od +2 poena, dok ponovno naši ne rade 3-0 seriju, pa kod 12:9 estonski izbornik Rikberg traži time out. Ali, Estonci se vraćaju u igru serijom 5-0 ponovno prelaze u vodstvo, imaju 16:14, pa Hrvatskoj treba još jedna brzina više. Ili ponovno Cvanciger na servisu. Jer nakon što je zamijenio Jakopeca na servisu i udario iz sve snage, gosti su tu loptu jedva primirili pa je Đirlić lako poentirao. No, ovoga puta estonski izbornik nije se dao iznenaditi, odmah je pozvao time out, kod 18:18, nakon kojega je Gabrijel promašio servis. Nakon dva poena u nizu Estonije izbornik naše reprezentacije Igor Juričić traži minutu odmora, kod rezultata 20:22. Probao je i s Filipom Šestanom na servisu umjesto Krune Nikačevića, ali nije prošlo. Estonci su osjetili da bi mogli uzeti taj set, i to su i učinili, na kraju i uz pomoć video-challengea, na razliku sa 26:24, nakon čak 37 minuta igre.

Odbojka Hrvatska - Estonija Fotogalerija

Gubitak drugog seta nije destabilizirao našu momčad, dapače, krenuli su u treći set još silovitije, što je rezultiralo sa 6:2 i 9:4 već u prvom dijelu tog perioda igre. Nakon 15:11 gosti rade dva poena za redom pa s naše klupe pozivaju minutu odmora, poslije koje slijedi period igre poen za poen, i gdje Hrvatska ima 2-3 poena zalihe. Kod 20:17 Estonci žele time outom poremetiti finiš naših reprezentativaca. Ali, previše iskusna je naša selekcija da bi sada prosuli zarađeno, imaju 22:18 i 24:20 za konačnih 25:21, poslije točno pola sata borbe.

Hrvatska je dominantna u bloku (10-3), no ima slabiji prijem servisa (39-46%) dok su u pogreškama momčadi poravnate, po 20 na svakoj strani.

Četvrti set ponovno je rovovska bitka od starta, nitko nikome ne dopušta odvajanje pa makar i na dva poena razlike. Jer, ulog je ogroman, pogotovo za Estonce. Tek kod 14:12 nekome je uspjelo povezati jednu seriju, 3-0 – Estoncima! I još jednom, nakon 4-0 za njihovo vodstvo od 19:14, nakon as servisa. Ovo je definitivno naš najlošiji period igre u cijeloj Zlatnoj europskoj ligi, mučimo se s prijemom servisa, samim time nema niti učinkovitog napada. Set na kraju osvajaju gosti sa 25:19, nakon 34 minute igre, ali i bez izmjena u našem sastavu.

Ako je u četvrtom setu veliki ulog bio na plećima Estonaca, u petom se raspodijelio na obje momčadi. Tu se svaka pogreška skupo plaća. I tu je naša reprezentacija pokazala snagu volje, hladnokrvnost u odlučujućim trenucima, mirnoću kada je trebalo. Jer nakon 13:13 posljednja dva poena u meču zaslužili su Hrvati, prvo promašenim servisom Viibera, potom, kako prigodno, blokom mladog Svena Jakopeca, njegovim četvrtim. Kasnije je sav ushićen rekao: »Nemam riječi, još dolazim k sebi. Posljednji blok? Ne znam niti sam, rekao sam si, skačem s njim pa što Bog da! Teška utakmica, mogli smo to i lakše riješiti, ali ovako je – slađe!«

Petar Višić dodao je: "Teška utakmica, puna uspona i padova s obje strane. Najvažnije je da smo napravili što smo htjeli i što smo sami tražili od sebe, a to je finale. Sretni smo i ponosni. Hvala navijačima koji su nas došli bodriti iako je bila nogometna utakmica naših Vatrenih."

Finale je na rasporedu danas (nedjelja) od 19 sati u dvorani Gradski vrt uz besplatan ulaz na tribine. Protivnik će biti Ukrajina koja je lako svladala Češku s 3:0.


Izdvojeno

Reci što misliš!