Vijesti / Osijek

pad s litice

Tijekom planinarenja u Albaniji poginula mlada osječka znanstvenica

Tijekom planinarenja u Albaniji poginula mlada osječka znanstvenica
Foto: Shërbimi i Kërkim-Shpëtimit Malor i Kosovës

GSS Albanije dignuo je i helikopter, ali je za spašavanje mlade osječke znanstvenice bilo prekasno

Gorska služba spašavanja Albanije objavila je kako je jučer jedna hrvatska državljanka smrtno stradala na planini Jezerski vrh. Kako se saznaje, riječ je o 43-godišnjoj Željki Lončarić koja je pala s strmine.

Kako navodi albanski GSS-a, u akciji je spašeno sedam planinara, pri čemu ih je četvero iz Hrvatske i troje iz Srbije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tim za potragu i spašavanje omogućio je izvlačenje mrtvog tijela i transport helikopterom u mrtvačnicu, a od nje se opraštaju prijatelji i suradnici s osječkog Sveučilišta, Odjela za biologiju.

"U tišini laboratorija, gdje smo zajedno raspravljali o tajnama znanosti, tvoja znatiželja i entuzijazam bili su zarazni. Kao tvoj mentor, mislio sam da te učim, ali istina je da si ti bila ta koja me učila! O snazi postavljanja pitanja, o važnosti traženja odgovora, o tome kako nikada ne odustati, čak i kada izazovi izgledaju neizmjerno veliki i nerješivi.

Tvoja strast prema planinama, tvoja ljubav prema moru, tvoje neugasivo zanimanje za sve što je nepoznato i nerazumljivo, sve to ostaje s nama kao podsjetnik na to kako treba živjeti život punim plućima, kako moramo cijeniti svaki dah, svaki korak, svaki zaron, svaki uspon na novi vrh. I svaku priliku.

Tvoj tragičan odlazak na ovom prokletom i ukletom planinarskom izletu prostrijelio je naša srca. No, tijelo ti je možda napustilo ovaj svijet, ali tvoj duh i tvoja ljubav ostaju s nama zauvijek. Sjećanja na tebe vodit će nas kroz najtamnije noći, tvoja hrabrost inspirirat će nas kako se suočiti s vlastitim strahovima, a sjećanja na sve tvoje radosti bit će naša radost", napisao je na Facebooku njezin mentor Branimir K. Hackenberger.

Kako su objavili albanski GSS-ovci planinarka iz Hrvatske poskliznula se prilikom uspona sa strmine vrlo blizu Jezerskog vrha, a ostatak grupe je zatim pozvao pomoć. 

"Osoba rođena 1981. godine pronađena je bez znakova života, a njezino je tijelo helikopterom prevezeno do mrtvačnice", stoji u njihovoj objavi uz izraze sučuti obitelji preminule.


Izdvojeno

Reci što misliš!