Vijesti / Osijek

Više nego 2022.

U Osijeku lani rođeno 1835 beba: Više dječaka, a imali smo i jedne trojke

U Osijeku lani rođeno 1835 beba: Više dječaka, a imali smo i jedne trojke
Ivica Galović/PIXSELL

U prethodnoj je godini tako evidentirano 1835 poroda, što je nešto više u usporedbi s 2022. u kojoj je zabilježeno njih 1806

Prema privremenim podatcima DZS-a, 2023. bila je najgora godina u povijesti Hrvatske po pitanju broja rođenih. Do kraja studenoga rodilo se manje od 30 tisuća djece, što je, u usporedbi s 2011. u kojoj je bilo rođeno njih 42 tisuće, pad u iznosu od devet tisuća beba u relativno kratkom razdoblju.

Ipak, KBC Osijek bilježi relativno jednake trendove u broju poroda u posljednjih nekoliko godina. U prethodnoj je godini evidentirano 1835 poroda, što je nešto više u usporedbi s 2022. u kojoj je zabilježeno njih 1806. Tijekom posljednjih pet godina, najviše je poroda evidentirano 2019. u kojoj je rođeno 1964 djece.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''U navedenom je razdoblju zabilježen prosječni godišnji broj od 1877 poroda, što upućuje na njihovu određenu stabilnost, unatoč manjim fluktuacijama'', ističe za SiB.hr Dina Čavčić Đerđ, viša stručna savjetnica pri Ravnateljstvu KBCO-a.

beba
u kbc osijek i ožb našice Lani u Osječko-baranjskoj županiji rođeno 2.168 beba: Najčešće muško ime Borna, a žensko Mia

Druga značajna statistika obuhvaća broj blizanačkih poroda u 2023. godini koji se odnosi na 52 blizanačke trudnoće i jedne trojke. Što se tiče spola novorođenčadi, u prethodnoj je godini registrirano 898 djevojčica i 990 dječaka.

Raznolikost porođajnih iskustava dodatno se očituje u vrstama poroda. Tijekom 2023. godine, zabilježeno je 1326 vaginalnih i 590 poroda carskim rezom.

Zanimljiv podatak odnosi se i na prisutnost pratnje tijekom poroda. Od ukupno 1326 vaginalnih poroda, pratnja je bila prisutna u njih 738 (55,66 %). Prosječna dob prvorotkinja u KBCO kretala se između 27 i 29 godina, što ukazuje na relativnu konzistentnost u dobi žena koje rađaju prvo dijete.

BEBA DIV Nakon 13 godina ovaj Slavonac još drži rekord najveće bebe rođene u Hrvatskoj

Kada je riječ o medicinskim intervencijama, epiduralna anestezija za olakšavanje porođajne boli korištena je u 25 % vaginalnih, odnosno u 324 od 1326 poroda.

''Usput je lijepo navesti da je čak i nešto veći postotak majki koje u slučaju carskog reza primaju spinalnu anesteziju te su tijekom istog zahvata budne i odmah po porodu imaju mogućnost vidjeti svoje dijete'', dodaje Čavčić Đerđ.

pitomača Baby boom u osnovnoj školi: Osam djelatnica trudno u isto vrijeme

U konačnici, najpopularnija imena među novorođenčadi u KBCO kroz godine ostaju dosljedna. Među djevojčicama tako dominiraju imena kao što su Mia, Iva, Sara i Ema, dok su Luka, Borna i Mihael omiljena kod dječaka.


Izdvojeno

Reci što misliš!