Vijesti / Osijek

Testiranje vlastitih granica

Osječanka Jelena prva Hrvatica koja je završila iznimno tešku obuku američke vojske

Osječanka Jelena prva Hrvatica koja je završila iznimno tešku obuku američke vojske
YouTube/Privatna arhiva

Podatak da u svijetu postoji svega petstotinjak S.E.R.E. specijalista jasno govori da je posrijedi zahtjevna obuka

34-godišnja Osječanka Jelena Vujić, pripadnica Središta za međunarodne vojne operacije “Josip Briški”, u SAD-u je uspješno završila obuku S.E.R.E. Specialist training for foreign national students, koja je provedena u bazi “Fairchild” Američkog ratnog zrakoplovstva, piše magazin Hrvatski vojnik.

Obuka S.E.R.E. . (Survival, Evasion/Escape, Resistance, Extraction; u prijevodu: preživljavanje, izbjegavanje/bijeg, otpor, izvlačenje)  trajala je gotovo šest mjeseci, a Jelena je prva pripadnica OSRH koja je završila ovu iznimno tešku obuku. Dosad je tek jedan pripadnik OSRH imao čast nositi titulu S.E.R.E. specijalista. Iznimno teška obuka provodi se u zabačenim šumskim, planinskim, pustinjskim, tropskim, obalnim, priobalnim i oceanskim uvjetima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podatak da u svijetu postoji svega petstotinjak S.E.R.E. specijalista jasno govori da je posrijedi zahtjevna obuka.

Zanimljivo je napomenuti kako za svaki izlazak iz zgrade ili ulazak u zgradu unutar baze svaki polaznik mora napraviti deset zgibova ili 35 sklekova, piše Hrvatski vojnik.

Unatoč tomu što ova 34-godišnja Osječanka za sebe kaže kako se ne voli isticati, ono što je prošla na obuci u SAD-u nešto je po čemu se svakako ističe. Obuku je započelo 57 polaznika, a 36 ju je završilo. Prema riječima instruktora, riječ je o jednoj od uspješnijih generacija. Osim desetnice Vujić, bila je još samo jedna žena. Usto, osim desetnice Vujić, svi su bili pripadnici Američkog ratnog zrakoplovstva.

 “S obzirom na to da sam veliki gurman i jako volim kuhati, prije obuke bila sam uvjerena da će nedostatak hrane biti najteži dio. Nakon što sam prošla obuku, sa sigurnošću mogu reći kako je najteži dio nedostatak sna”, istaknula je Vujić.

Jedan od najtežih elemenata obuke bio je boravak puna dva dana u hladnom Tihom oceanu, a nakon čega je slijedio sedmodnevni oblani dio  pri čemu su im jedini izvor hrane bile školjke koje su iskopali iz pijeska.

Međutim, ništa od toga nije pokolebalo desetnicu Vujić. Uporno i odlučno prešla je sve prepreke i izišla kao pobjednica. Kako i sama kaže, sjećanja su još uvijek jako svježa i još uvijek se privikava na normalan život i komociju koju uzimamo zdravo za gotovo.

Puno je naučila o sebi i shvatila da su joj krajnje granice puno veće nego što je i sama mislila. “Volim raditi na sebi i volim si postavljati izazove jer svladavanje svakog od njih čini me boljom osobom”, ističe te dodaje kako se veseli prenošenju znanja i iskustava svojim kolegama u OSRH.

Više pročitajte u magazinu Hrvatski vojnik.


Izdvojeno

Reci što misliš!