Vijesti / Osijek

certifikati opg-ovcima

Gospođa Jagoda na pragu 90. i dalje prodaje na osječkoj tržnici, zakupnica je od davne 1982. godine

Gospođa Jagoda na pragu 90. i dalje prodaje na osječkoj tržnici, zakupnica je od davne 1982. godine
RTL

Certifikate o zajamčenom porijeklu poljoprivrednih proizvoda dobilo je 89 poljoprivrednih gospodarstava, koji svoju djelatnost - proizvodnju poljoprivrednih proizvoda obavljaju na području Slavonije i Baranje i te proizvode prodaju na javnim tržnicama na malo u gradu Osijeku. I ove je godine besplatnom klupom za sezonu 2023./24. nagrađena Jagoda Šaravanja jer je to zakupnica koja svoje proizvode na trćnici prodaje od 1982. godine

Možemo li biti sigurni da je ono što jedemo zdravo i svježe? Da, ako to uzgajamo sami, ili ako namirnice nabavljamo od poznatih proizvođača. Kako bi nam pomogli u odabiru u Udruzi hrvatskih tržnica provode projekt certificiranja Proizvoda hrvatskog seljaka. S dodjele na tržnici u Osijeku javio se reporter RTL-a Danas Bojan Uranjek.

U uobičajenoj gužvi na osječkoj tržnici neki kupci šeću i biraju pažljivo i polako, a neki kupuju u žurbi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prodavači su navikli na sve. Edita Cickai iz Kopačeva teškim se poslom proizvodnje i prodaje poljoprivrednih proizvoda bavi od kako zna za sebe. I subotom i nedjeljom treba biti kod biljaka, ali kaže da to voli raditi.

Od poljoprivrede se, kažu proizvođači, može živjeti ako je volite i možete raditi i po 15 sati dnevno, ali i tada bude svega.

„Bilo je i padova i uzdizanja i to tako ide u životu – moraš se s tim pomiriti da te nešto može dočekati i u krivo.“ kaže Jagoda Šaravanja iz Valpovačke Satnice, no unatoč svemu u svom životu, a na pragu je devetog desetljeća – ništa ne bi mijenjala. Kupci je znaju, a rado kupuju proizvode poznatih.

„Najbitnije je da su domaći, da, budemo sigurni makar u nešto.“ kaže Marija iz Osijeka.

„Uvijek se vraćamo na isto mjesto, recimo kod ljudi gdje sam kupio, dobra kvaliteta, dobra usluga, ne varaju i jeftinije je.“ objašnjava Mijo iz Osijeka.

Na osječkoj tržnici sreli smo i kupce iz Mađarske koji kupuju proizvode hrvatskog sela, a oni koji vole pričati uz domaći proizvod dobiju i čašicu - razgovora.

„Volim ljude i volim popričati i tko me što pita volim mu i reći svoja iskustva.“ kaže gospođa Jagoda.

Mi smo pitali za košaricu zdravlja i vitalnosti. I napunili je lukom, mrkvom, peršinom i drugim zdravim namirnicama. A da bi bilo i zdravo i slavonski - posjetili smo i mladog OPG-ovca koji svoju budućnost vidi u proizvodnji i prodaji proizvoda od crnih svinja.

„Definitivno vidim budućnost u ovome jer nekako sam se pronašao u ovome poslu i ne bih ga mijenjao“, kaže Jurica Štefanko iz Antunovca.

U osječkoj Tržnici ponosni su na svojih 89 OPG-ovaca kojima su danas dodijelili i certifikat „proizvoda hrvatskog seljaka“ - jamac domaće proizvodnje.

„Tako, evo pokušavamo očuvati i tradiciju trgovanja na tržnicama, ali i tradiciju konzumiranja zdrave i svježe hrane – lokalno proizvedene.“ kaže Ivana Davidović, direktorica Tržnica d.o.o. Osijek.

Na zadovoljstvo svih, a najviše kupaca koji žele jesti domaće, zdravo i svježe.


Izdvojeno

Reci što misliš!