Vijesti / Osijek

tigrasti

Nova vrsta komaraca stigla i do Osijeka

Nova vrsta komaraca stigla i do Osijeka

Tigrasti komarac (Aedes albopictus) uhvaćen je u Osijeku, točnije na mjernoj postaji u Tenji

Odjel za biologiju Sveučilišta u Osijeku prije nekoliko dana izvjestio je kako je tijekom njihovih redovitih monitoringa u fauni komaraca Osijek utvrđena nova vrsta.

Tigrasti komarac (Aedes albopictus) uhvaćen je u Osijeku, točnije na mjernoj postaji u Tenji. Uhvaćena je samo jedna jedinka ove vrste i to metodom čovjek-aspirator 15min.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ne možemo sa sigurnošću utvrditi porijeklo ove jedinke. Najvjerojatnije se radi o unosu komarca (komaraca) s onih područja Hrvatske gdje je ova vrsta brojna," rekli su u Odjelu.

Neslužbeno saznajemo da je broj tigrastih komaraca na području grada Zagreba u znatnom porastu, osim toga broj tigrastih komaraca na jadranskoj obali je već duži niz godina vrlo velik stoga se i povećava vjerojatnost unosa te vrste u naš grad.

"Naš budući monitoring će utvrditi da li se ova vrsta uspjela i zadržati na našem prostoru budući da ona ne može u prezimljavanju podnjeti ekstremno niske temperature," zaključili su oni.

Uspješan u svom naglom širenju i osvajanju novih prostora, zdravstveno značajan kao molestant – napasnik i kao potencijalni prijenosnik različitih arbovirusa i parazita, tigrasti komarac izazvao je zabrinutost javnozdravstvenih i znanstvenih ustanova kada se prvi pu pojavio u Hrvatskoj 2004. godine.

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!