Vijesti / Osijek

5. Brown forum otvoren u Osijeku

5. Brown forum otvoren u Osijeku

Peti američko-hrvatski gospodarski forum posvećen je poticanju strateškog razvitka sektora informacijsko-komunikacijskih tehnologija. U Osijeku je okupio gotovo 200 predstavnika različitih američkih i hrvatskih ICT i drugih tvrtki i stručnjaka te znanstvenika, predstavnike sveučilišta... Domaćin mu je američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten.

Forumu Ron Brown prethodio je susret 40-ak ICT stručnjaka s područja jugoistočne Europe s američkim kolegama u "Geek business campu". Otvarajući gospodarski forum američki veleposlanik Merten istaknuo je kako je Brown forum ove godine postao prilika za poticanje ulaganja u ICT sektor u jugoistočnoj Europi i njegovo približavanje američkome tržištu.

"Osijek je postao jedan od centara izvrsnosti kada je u pitanju ICT sektor kao jedna od novih industrija. Vrlo je zanimljivo da u ozbiljnoj gospodarskoj krizi imamo jednu novu industriju koja može zamijeniti postojeće i utjecati na naš gospodarski rast kao generator", rekao je zamjenik direktorice Hrvatske udruge poslodavaca Bernard  Jakelić. Rekao je kako bi Osijek, kao grad u svijetu prepoznat po odličnim stručnjacima u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija, mogao imati velike koristi od gospodarskog foruma na kojem sudjeluju brojni američki potencijalni poslovni partneri. "Nakon ove konferencije nadam se da ćemo čitati o nekim novim suradnjama i poslovnim pothvatima i možda će to biti zamašnjak za naš izlazak iz gospodarske krize", zaključio je Jakelić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović rekao je kako od 2009. Godine pri HGK postoji udruženje za informacijske tehnologije koje je od nekadašnjih 2.500 članova dosegnulo  4.500 što govori o snažnom porastu tog sektora u Hrvatskoj. "Samo u posljednjih pet godina naša je informatička industrija povećala izvoz za čak 78 posto, a broj zaposlenih povećan je za 20 posto", rekao je Burilović  i dodao kako je očito riječ o suvremenoj i izvozno orijentiranoj gospodarskoj grani koja je proglašena strateškom granom u našoj zemlji. Pozvao je strane investitore okupljene na Brownovom forumu da se povežu s mladim stručnjacima hrvatskog IT sektora jer se pokazalo da je takva vrsta suradnje rezultirala vrlo uspješnim projektima.

"Teme Brownovih foruma do sada su se pokazale vrlo značajnima za diskutiranje tema koje su iznimno značajne za društveni i gospodarski razvitak Republike Hrvatske",  rekla je izvršna direktorica Američke trgovačke komore u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić. Izrazila je zadovoljstvo što je tema skupa u Osijeku IT industrija koja je pokazala svoju agilnost u Hrvatskoj unatoč teškoj gospodarskoj situaciji te raste po stopama višim od uobičajenih hrvatskih stopa rasta te koja vrlo uspješno izvozi. Skup su pozdravili zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, osječki gradonačelnik Ivan Vrkić te osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, a otvorio ga je američki veleposlanik u našoj zemlji Kenneth Merten.

"Danas Brown forum govori o tome što bi trebala biti razvojna komponenta ovog dijela Europe u budućnosti", rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak podsjetivši kako bez ICT-a nema konkurentnoga gospodarstva- nema konkurentne poljoprivrede, telekomunikacija niti bilo koje druge industrijske grane. Zbog toga, smatra Vrdoljak i Brown forum i svi drugi forumi trebaju dati potporu mladim stručnjacima da steknu nova znanja i ideje kako bi bili još uspješniji u svom poslu. Kvalitetni ljudi koje ovdje imamo provocirat će partnerstva diljem svijeta, uvjeren je ministar Vrdoljak.

Potporu Brown forumu u Osijeku uputili su hrvatski premijer Zoran Milanović i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Izvor: Radio Osijek

 


Izdvojeno

Reci što misliš!