Sport / Ostalo

Uz predivno proljetno vrijeme

8. Deer & Bike još je jednom opravdao naziv i pokazao zašto je Baranja idealna za cikloturiste

8. Deer & Bike još je jednom opravdao naziv i pokazao zašto je Baranja idealna za cikloturiste
Mislav Matišić

Novo asfaltirani surduk Veliki drumić i vidikovac Trojnaš oduševili su bicikliste, a spustevi i usponi na Banskom brdu još su jednom pokazali kako je itekako potrebna kondicija za vožnju po baranjskoj Planini

Nakon nekoliko godina lošijeg vremena, 8. Deer & Bike konačno je dočekao idealnu vremensku prognozu za obilazak prirodnih ljepota Baranje.

Sunčanih 21 stupanj, južni vjetar i oblaci kao iz špice Simpson crtanog filma oduševili su sedamdesetak biciklista iz raznih dijelova Slavonije, ali i šire. Biciklijada je startala u subotu, 23. travnja u Dražu i sastojala se od kraće (33 km) i duže rute (53 km). Kraća ruta bila je ravničarska i šumska, od Starog toka Dunava preko Šarkanja, Lorenca i Mačkaluka do mađarskog dijela Baranje gdje se izašlo na živi Dunav.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vozilo se otokom Beda kroz današnji mađarski nacionalni park ''Dunav-Drava'', a zapravo područjem nekadašnjeg atara sela Draž, Topolje i Duboševica koji su Mirom u Trianonu 1920. ostali preko granice. Kraća ruta završila je na plaži u Dražu, a duža je nastavila put baranjskih surduka i Planine. Novo asfaltirani surduk Veliki drumić i vidikovac Trojnaš oduševili su bicikliste, a spustevi i usponi na Banskom brdu još su jednom pokazali kako je itekako potrebna kondicija za vožnju po baranjskoj Planini.

bicikliranje biciklizam promenada
Omiljena sportska aktivnost Roko je preselio iz Splita u Osijek zbog biciklizma: "Za razliku od Splićana, Osječani razumiju vrijednost bicikliranja"

Vidljivost je bila idealna tako da su biciklisti vozili Planinom uz pogled na Pečuh, Meček, Sombor, Osijek, Erdut i brojna druga podunavska mjesta. Biciklijada je, kao i svake godine, imala edukativni karakter tako da su stajanja u Mađarskoj bila vezana uz priču o Dunavu, ali i o baranjskim pustarama – jedna od pauza bila je u pustari Erdőfi koja je bio dio beljskog vlastelinstva.

Naravno, ni košute nisu izostale s ovogodišnje biciklijade, no kako to obično biva, njih se moglo vidjeti samo na početku kolone, i to svega dvije, no dovoljno da se tradicija nastavi. Svake godine najveći kompliment biciklisti daju prekrasnoj prirodi, i to posebice dunavskim šumama te rukavcima koji nikoga ne ostave ravnodušnim.

FOTO: Mislav Matišić

Kada je priroda popraćena ovako lijepim vremenom, onda ni raznovrsne podloge ne smetaju, pogotovo ako nisu ni prašnjave, ni blatne. A osim asfalta, vozilo se prtenim, šljunčanim, zemljanim, travnatim, pješčanim, pa čak i drvenim putevima.

Organizatori su biciklijade obrt Terra Incognita te udruga Karašicka Republika, uz podršku Turističke zajednice Općine Draž, a upravo oni poručuju kako najdugovječnija baranjska bicikijada nastavlja svoju vožnju i u travnju 2025. godine.


Izdvojeno

Reci što misliš!