Promo / Turizam

VIDEO: Regionalni park Mura - Drava

VIDEO: Regionalni park Mura - Drava

Nakon što je područje riječnog ekosustava rijeka Drave i Mure bilo preventivno zaštićeno, Vlada je na sjednici u veljači to područje proglasila Regionalnim parkom Mura - Drava te trajno zaštitila.

Time je potvrđeno kako prirodni prostori uz ove dvije rijeke vrijede te ih je potrebno zaštititi u smislu zakona o zaštiti prirode, bez obzira što su kroz povijesni razvoj doživjeli izrazite promjene i transformacije.
Regionalni park proteže se kroz pet županija: Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko križevačku, Virovitičko podravsku i Osječko baranjsku. U postotku čak 30% površine RP nalazi se u Osječko - baranjskoj županiji.

Regionalni park je stupanj zaštite prirode koji za razliku od nacionalnog parka ili rezervata ne isključuje ljude iz zaštićenog prirodnog područja. U njemu su dopuštene  gospodarske i druge djelatnosti i radnje kojima se ne ugrožavaju njegove bitne značajke i uloga. Način obavljanja gospodarskih djelatnosti i korištenje prirodnih dobara u regionalnom parku utvrđuje se uvjetima zaštite prirode koji trebaju biti ugrađeni u gospodarske osnove.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Rijeke Muru i Dravu karakterizira visoka razina biološke raznolikosti te one predstavljaju jedan od posljednjih doprirodnih tijekova nizinskih rijeka u srednjoj Europi.
Posebice su značajna vlažna staništa koja spadaju među najugroženija u Europi, a zaštićena su i na nacionalnoj razini: poplavne šume, vlažni travnjaci, mrtvi rukavci, napuštena korita i meandri kao i strme odronjene obale u kojima gnijezde strogo zaštićene vrste.

54f19775330dc32b33b10265d53b4ea1.jpg

Područje predloženog regionalnog parka uvršteno je u prijedlog Nacionalne ekološke mreže koju je izradio Državni zavod za zaštitu prirode. U rijekama obitava veći broj ugroženih i zaštićenih ribljih vrsta kao npr. Sabljarka (Peleceus cultratus), bolen (Aspius aspius), piškur (Misgurnus fossilis), gavčica, crnka (Umbra krameri), a njihovo šire područje je i područje rasprostranjenosti velikog broja ugroženih i zaštićenih vrsta ptica kao npr. Mali vranac (Phalacrocorax pygmaeus), brezov zviždak (Phyloscopus trochilus), štekavac (Haliaeetus albicilla), mala čigra (Sterna albifrons), vlastelica (Himantopus himantopus), bukavac (Botaurus stellaris), žuta čaplja (Ardea purpurea), velika bijela čaplja (Egretta alba), crna roda (Ciconia nigra) itd.

Regionalni park kandidat za UNESCOV rezervat biosfere

Proglašenjem Regionalnog parka Mura-Drava ostvaren je i osnovni preduvjet za nominaciju tog područja prema UNESCO-u u smislu budućeg rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Nije riječ o nikakvoj dodatnoj zaštiti koja bi ljude tjerala u rezervate ili izvan njih, nego o brendu kojim se označavaju ponajbolje očuvana prirodna područja u cijelom svijetu.

Tekst: SiB.hr
Koristili materijale: www.obz-zastita-prirode.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!