personalizirana briga o zdravlju
Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju otkriva nove metode za razvoj personaliziranog pristupa u liječenju
Konzumacija obogaćene hrane ima značajan utjecaj na glikozilaciju proteina plazme i imunoglobulina, što ukazuje na sinergizam aktivnosti provodenih u obje istraživačke jedinice
Na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 2015. godine osnovan je Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju. Centar okuplja znanstvenike dvije istraživačke jedinice. Istraživačka jedinica 1 okuplja znanstvenike koji se bave istraživanjem u glikoznanosti. Voditelj IJ1 je prof.dr.sc. Gordan Lauc, a istraživanja se provode u Zagrebu na nekoliko lokacija. Istraživačka jedinica 2 okuplja znanstvenike koji se bave istraživanjem, proizvodnjom i medicinskim testiranjem funkcionalne hrane. Voditeljica IJ2 je prof.dr.sc. Ines Drenjančević, a znanstvenici ove IJ svoja istraživanja provode u Osijeku na tri lokacije, Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek, Odjelu za kemiju i Medicinskom fakultetu u Osijeku.
Cilj
istraživanja ZCI za personaliziranu brigu o zdravlju bio je
otkriti nove metode za razvoj personaliziranog pristupa u
liječenju bolesnika te prevenciju bolesti funkcionalnom hranom,
kao i otkrivanje novih biomarkera za praćenje bolesti.
U okviru aktivnosti IJ1- Istraživanje u glikoznanosti, istraživači pod vodstvom prof. dr. sc. Gordana Lauca bavili su se razvojem analitičke tehnologije za glikoproteomiku. U posljednjih deset godina Genosov Laboratorij za istraživanje glikoznanosti razvio se u globalnog lidera u visokoprotočnoj glikomici. U suradnji s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom, u posljednjih deset godina proveli su analizu glikana na više od 200.000 osoba, Genos je sada također središnji laboratorij za visokoprotočnu glikomiku u globalnom Projektu ljudskog glikoma.
Značajno
je prošireno iskustvo u detaljnoj strukturnoj karakterizaciji
glikana pomoću masene spektrometrije te razvijeno još više
visokoprotočnih metoda koje koriste multipleksirane instrumente
za kapilarnu elektroforezu. Prvi koraci prema potpunoj
automatizaciji već su poduzeti. Razvijene su metoda za analizu
podataka. Primjena novih sofisticiranih metoda na velike skupove
glikomskih podataka omogućila je evaluaciju nekih dosadašnjih
spoznaja i predlaganje promjena u poznatim glikozilacijskim
putovima. Provedena su istraživanja genetike i epigenetike
glikozilacije proteina.
Nizom
studija povećana je veličina uzorka s prvobitnih 2.000 na preko
10.000 osoba i proširena mreža gena odgovornih za glikozilaciju
IgG. Paralelno s tim proveli smo studiju na više od 100 sojeva
miševa koja je pokazala da se glikom IgG nasljeđuje kao
kompleksno svojstva i da preslagivanje alelnih varijanti čini
mišji IgG strukturno i funkcionalno vrlo različitima u različitim
sojevima. Međuindividualne razlike u glikomu IgG djelomice su
određene varijacijom u genskom slijedu, ali velik dio je pod
utjecajem okoline koji se vjerojatno nasljeđuje putem
epigenetičkih modifikacija tijekom ciklusa stanica, uz pomoć
različtih alataza epigenetsko uređivanje koji su objavljeni u
prominentnim časopisima. Ti se alati trenutno koriste za
modulaciju glikozilacije IgG-a proizvedenog in vitro.
Osim
mapiranja mreže gena koji reguliraju glikozilaciju IgG,
analizirali je i gensku regulaciju ukupne glikozilacije proteina
u plazmi. Konačno, glikozilacija u bolestima pokazala je putem
studija glikozilacije proteina u karcinomu debelog crijeva,
upalnim bolestima crijeva, dijabetesu, kardiovaskularnim
bolestima, bolovima u donjem dijelu leđa i nekoliko drugih
bolesti značajne promjene u glikanima, a što je posebno značajno,
neke od tih promjena bile su vidljive čak i do deset godina prije
postavljanja dijagnoze bolesti.
Rezultati su objavljeni u nizu istaknutih publikacija u vodećim
časopisima, uključujući
Circulation, Circulation Research, Gastroenterology, Diabetes
Care i druge.
U
Dječjoj bolnici Srebrnjak provedeno je i
istraživanje o farmakogenetici astme, uočeni su novi, specifični
fenotipovi bolesti te su izrađeni složeni prediktivni modeli
korištenjem metoda strojnog učenja za predviđanje terapijskih
ishoda s obzirom na inicijalne kliničke karakteristike u djece s
astmom. Provedeno je i pilot istraživanje povezanosti određenih
epigenetskih markera na uspješnost terapije te istraživanje o
obrascima senzibilizacije na određene alergene (inhalacijske,
nutritivne) i njihovoj povezanosti s razvojem specifičnih
kliničkim fenotipova u djece.
Specijalna bolnica „Sveta Katarina“, kao lider u području personalizirane medicine, proteklih 6 godina intenzivno se bavila istraživanjima i razvojem inovativnih pristupa u cilju pružanja personalizirane zdravstvene skrbi. Njihova posvećenost cjelogenomskoj analizi, farmakogenomici, nutrigenomici, staničnoj terapiji i prediktivnim/dijagnostičkim testovima omogućila im je ostvarenje značajnih rezultata. Primjerice, studija o COVID-19 naglašava važnost staničnog imuniteta kao ključnog čimbenika u dugotrajnoj zaštiti od bolesti, a provedena kohortna studija ukazala je na važnost staničnog imuniteta u sprečavanju zaraze te identificirala ulogu IFN-γ u tom procesu. Također, uspješno su objavili rad o liječenju rijetkog poremećaja homeostaze kolesterola uzrokovanog mutacijom gena CYP27A1 terapijom s kenodeoksikolnom kiselinom. Njihova istraživanja u polju regenerativne medicine također su donijela značajne rezultate. U radu objavljenom u časopisu ” Genes”, proučavali su mehanizme djelovanja i kliničke učinke mezenhimalnih matičnih stanica u liječenju osteoartritisa.
U okviru ovog cilja IJ2 svoja istraživanja bazirala je na unapređenju zdravlja i fizičke spremnosti mladih zdravih ispitanika, sportaša, te poboljšanju zdravlja kod kardiovaskularnih bolesnika konzumacijom funkcionalne hrane.
Osnovna uloga hrane je osiguravanje hranjivih tvari dovoljnih za podmirivanje nutritivnih potreba pojedinca. Funkcionalna hrana predstavlja proizvode koji u svom sastavu imaju povećan sadržaj nekog nutricina koji pozitivno djeluje na fiziološke funkcije organizma, a samim tim i na zdravlje konzumenta.
Istraživačke
skupine Medicinskog fakulteta Osijek pod vodstvom prof. dr.sc.
Ines Drenjančević su tijekom provedbe projekta ZCI za
personaliziranu brigu o zdravlju ispitivale funkcionalnu hranu
(kokošja jaja obogaćeno nutrijentima- omega-3 polinezasićenim
masnim kiselinama (n-3 PUFA), bez ili sa selenom, luteinom i
vitaminom D, te pileće meso obogaćeno n-3 PUFA ili karnozinom i
utjecaj konzumacije na mikrovaskularnu i makrovaskularnu
reaktivnost te biljege endotelne funkcije, upale i rezolucije
upale, oksidativni stres i antropometrijske parametere kod
različitih skupina ispitanika. Provedene su randomizirane,
kontrolirane, dvostruko slijepe intervencijske kliničke studije
koje su rezultirale s više obranjenih doktorata te publikacijom
brojnih radova u visokorangiranim međunarodnim časopisima te
diseminacijom tih rezultata na različitim domaćim i međunarodnim
konferencijama. Rezultati ovih istraživanja pokazuju da je
konzumacija jaja u umjerenim količinama sigurna za zdravlje i kod
zdravih ispitanika, ali i kod kardiovaskularnih bolesnika. Kod
konzumacije obje vrste nutritivno obogaćenih jaja dolazi do
poboljšanja mikrovaskularne reaktivnosti, smanjenja proizvodnje
upalnih citokina i povećanja proizvodnje citokina i medijatora
koji vode rezoluciji upale, poboljšanja lipidnog profila
(posebice vidljivo kod kardiovaskularnih bolesnika) te u
određenoj mjeri, poboljšanja oksidativnog statusa. Rezultati
konzumacije pilećeg mesa obogaćenog n-3 PUFA su slični već
navedenima. Rezultati projekta korišteni su kao osnova za prijavu
novih institucijskih i međunarodnih znanstvenih projekata.
Istraživači na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek pod voditeljstvom prof.dr.sc. Zlate Kralik u okviru svojih aktivnosti na projektu ZCI za personaliziranu brigu o zdravlju bili su angažirani da proizvedu jaja i pileće meso obogaćeno nutricinima i u suradnji s Medicinskim fakultetom u Osijeku dokažu da ovi proizvodi imaju pozitivan utjecaj na zdravlje konzumenata. Konzumna jaja obogaćena su omega-3 masnim kiselinama, ali i kombinacijom četiri nutricina (omega-3 masnim kiselinama, selenom, luteinom i vitaminom E). Pileće meso obogaćeno je omega-3 masnim kiselinama, selenom i karnozinom.
Za provedbu eksperimentalnog dijela istraživanja, proizvodnju jaja i pilećeg mesa, ugovorene su dvije farme. Farma konzumnih jaja Marijančanka d.o.o. iz Marijanskog Ivanovca sudjelovala je u proizvodnji jaja obogaćenih omega-3 masnim kiselinama, i u proizvodnji jaja obogaćenih s 4 nutricina, dok je farma Agro-Ore d.o.o. iz Velikog Bukovca bila angažirana kod proizvodnje pilećeg mesa obogaćenog omega-3 masnim kiselinama, selenom i karnozinom. Za savjetodavni rad i koordinaciju hodograma aktivnosti na terenu angažirana je tvrtka Nutricin j.d.o.o. iz Darde. S obzirom da je u jajima i pilećem mesu moguće povećati sadržaj nutricina ukoliko se dodaju u krmne smjese za perad, pod vodstvom tima FAZOS dizajnirane su različite krmne smjese za nesilice i tovne piliće čijom konzumacijom je perad povećala sadržaj omega-3 masnih kiselina, selena, luteina i vitamina E u jajima, te omega-3 masnih kiselina, selena i karnozina u pilećem mesu.
U hranidbi peradi korištena su biljna ulja i riblje nerafinirano ulje. Hranidbom peradi krmnim smjesama s dodatkom lanenog, repičinog i ribljeg ulja moguće je povećati sadržaj n-3 PUFA u jajima i pilećem mesu. Biljna ulja (repičino i laneno) u svom profilu sadrže veći udio α-linolenske (ALA) masne kiseline koja je esencijalna za ljude, dok riblje ulje obiluje eikosapentaenskom (EPA) i dokhosaheksaenskom (DHA) masnom kiselinom. Za uravnoteženu prehranu nutricionisti preporučuju da omjer ∑n-6/∑n-3 PUFA iznosi 4-5:1.
Poznato je da su n-3 PUFA podložne oksidaciji pa se u krmne smjese dodaju antioksidansi kao što su selen, lutein i vitamin E. Dodatkom navedenih nutrijenata u smjese za perad smanjuje se oksidacija masti u jajima i mesu, ali se i značano povećava njihov sadržaj u navedenim proizvodima. Karnozin je prirodni mišićni protein koji u organizmu ima ulogu višestruku od kojih je antioksidativna najvažnija jer usporava proces starenja, pa se smatra da karnozin ima “anti-ageing” efekt. Dodatkom amino kiselina L-histidina i β-alanina u krmne smjese za piliće može se povećati sadržaj karnozina u mesu.
U istraživanju obogaćivanja jaja s nutricinima korištene su nesilice hibrida TETRA SL, koje su držane u obogaćenim kavezima, hranu i vodu dobivale su po volji, a kontrolna i pokusne skupine držane su u istom objektu s istim mikroklimatskim uvjetima. Režim osvjetljenja primijenjen tijekom pokusa bio je 16 sati svjetla i 8 sati tame. Eksperimentalno razdoblje testiranja svake krmne smjese trajalo je minimalno 4-5 tjedana. Kroz pilot projekte, na farmi je provedeno testiranje više od 30 različitih krmnih smjesa. Krmna smjesa koja je pokazala najbolje obogaćivanje jaja omega-3 PUFA korištena je u procesu proizvodnje omega-3 jaja, dok je krmna smjesa koja je pokazala najbolje obogaćivanje jaja s četiri nutricina korištena u procesu proizvodnje jaja obogaćenih omega-3 masnim kisleinama, selenom, luteinom i vitaminom E. Osim na farmi istraživanja tima FAZOS su obuhvaćala analize u laboratoriju, gdje su utvrđivani pokazatelji kvalitete jaja, senzorne analize i analize profila masnih kisleina u krmnoj smjesi i jajima.
Obogaćivanje pilećeg mesa nutricinima provedeno je na farmi Agro-Ore d.o.o u Velikom Bukovcu. Na farmi su tovljeni muški Ross 308 pilići. Tov pilića obavljao se na podu, hranu i vodu pilići su dobivali po volji, a kontrolna i pokusne skupine držane su u istom objektu s istim mikroklimatskim uvjetima. Eksperimentalno razdoblje testiranja svake krmne smjese trajalo je 6 tjedana. Kroz pilot projekte, na farmi je provedeno testiranje više od 25 različitih krmnih smjesa. Krmne smjese korištene u pokusu bile izbalansirane na razini minimalno 21,02% sirovih proteina starter smjesa i 18,05% sirovih proteina finišer smjesa. Krmne smjese (finišeri) koje su pokazale najbolje obogaćivanje mesa s nitricinima korištene su u procesu proizvodnje pilećeg mesa obogaćenog omega-3 PUFA, selenom i karnozinom. Nakon svakog turnusa, pilići su transportrani do klaonice, gdje su na liniji klanja utvrđeni pokazatelji kvalitete pilećih trupova. U laboratoriju su na uzorcima mesa utvrđeni tehnološki pokazatelji kvalitete, oksidacija masti i profili masnih kiselina, selena i karnozina.
Tijekom projekta uspješno su izvršene analize svih uzoraka jaja i pilećeg mesa na Odjelu za kemiju Sveučilišta u Osijeku u okviru aktivnosti istraživačke grupe pod vodstvom doc.dr.sc. Aleksandra Sečenjija. U grupi Odjela za kemiju doc. dr. sc. Olivera Galović radila je na pripremi uzoraka i analizi vitamina E, luteina i kolesterola u uzorcima jaja pomoću HPLC, karnozina i anserina u uzorcima pilećeg mesa pomoću (UPLC), te pripremi uzoraka jaja i hrane za kokoši nesilice za analizu profila masnih kiselina pomoću plinske kromatografije (GC). Metodu za određivanje sadržaja kolesterola poznatu iz stručne literature je modificirala. Sudjelovala je i u uhodavanju protokola za određivanje vitamina E u uzorcima seruma i određivanju sadržaja luteina u uzorcima seruma pomoću HPLC s grupom s Medicinskog fakulteta Osijek.
Rad na novim analitičkim tehnikama proveden je u više faza. Prva
faza je uključivala razvijanje metode za određivanje selenija u
uzorcima jaja. Određivanje je provođeno fluorimetrijskom metodom
nakon derivatizacije selenija fluorescentnim indikatorom.
Određivanju je prethodila priprema uzoraka koja je uključivala
klasičnu digestiju uz uporabu jakih anorganskih kiselina i
mikrovalnu digestiju. S obzirom na ideju projekta o
personaliziranoj brizi za zdravlje, provedena su i dodatna
istraživanja koja su uključivala razvoj dva nova senzora za
određivanje anionskih tenzida. Anionski tenzidi su najčešće
korištene površinske aktivne tvari, a najviše se koriste u
sredstvima za pranje i proizvodima za osobnu njegu. Prvi
razvijeni senzor bio je klasičan potenciometrijski senzor koji je
kao senzorski materijal sadržavao novosintetiziranu kvaternu
amonijevu sol, a drugi je bio senzor s čvrstim kontaktom i
senzorskim materijalom modificiranim višestjenčanim ugljikovim
nanocjevčicama. Provedene su i mnoge druge kemijske analize koje
su bile nužne za provođenje partnerskih aktivnosti.
Koncept funkcionalnih peradskih proizvoda u našem istraživanju imao je za cilj obogatiti jaja i pileće meso nutricinima i potvrditi njihov zdravstveni benefit, što smo u istraživanju i postigli. Nadalje, konzumacija obogaćene hrane ima značajan utjecaj na glikozilaciju proteina plazme i imunoglobulina, što ukazuje na sinergizam aktivnosti provodenih u obje istraživačke jedinice. Time se približavamo pojmu personalizirane medicine, jer se omogućuje individualno praćenje učinaka prehrane na kardiovaskularno i imunološko zdravlje. Rezultati projekta imaju značajan učinak i na društveno ekonomski život, jer omogućava promociju proizvoda i njihovo plasiranje na tržište.
Autori članka: Prof.dr.sc. Ines Drenjančević, prof. dr.sc. Gordan Lauc, voditelji ZCI za personaliziranu brigu o zdravlju i prof.dr.sc. Zlata Kralik, voditeljica tima FAZOS.
Znanstveni centar izvrsnosti (ZCI) za personaliziranu brigu o zdravlju je interdisciplinarni centar izvrsnosti iz područja biotehničkih i biomedicinskih znanosti – KK.01.1.1.01.0010
Zamišljen je kao efikasni način prijenosa znanja i kompetencija stečenih u biotehničkim znanostima na temeljna i primijenjena biomedicinska istraživanja u kojem su istraživačke grupe komplementarne. Jedan od primjera sinergističke aktivnosti između znanstvenih jedinica ZCI je mogućnost analize glikanskih biomarkera u evaluaciji učinaka primjene funkcionalne hrane kod zdravih ispitanika i bolesnika. Kako je riječ o inovativnom i originalnom pristupu hrani, radom ovog centra povećat će se međunarodna znanstvena te gospodarska konkurentnost naše regije, a time i cijele Hrvatske.
“Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj”
Izdvojeno
-
David je pomoću live streaminga prikupio gotovo 500 eura za pomoć Udruzi ”Krijesnica”, a kosu darovao u Zadar
-
Mihaela je bila sportašica i studentica prava. Umrla je u srijedu navečer hicem iz službenog pištolja 27-godišnjeg policajca s kojim je bila u stanu
-
Ponekad vam se čini da mamurluk traje dva dana, a nekad se probudite s osjećajem da niste pili. Međutim, ni jedno ni drugo nije pravi pokazatelj koliko je zapravo alkohola u vašem organizmu
-
Prošlo ljeto u Europi zbog vrućina je umrlo 60 tisuća ljudi. A već se najavljuje da će iduće ljeto biti još gore, kako u Europi, tako i kod nas u Hrvatskoj
Reci što misliš!