Poduzetnici u SiB

Bernardin Katić povezuje Osijek s globalnim tržištem IT lidera i inovacija

Technobank - osobna arhiva Bernardin Katić

Bernardin Katić, uz to što je vlasnik tvrtke s internacionalnim uredima, organizator je jedne od najpoznatijih i najvećih IT manifestacija u Slavoniji i Baranji

U našem serijalu ”Poduzetnici u Slavoniji i Baranji” čiji članci izlaze svake druge nedjelje iznosimo još jednu jedinstvenu priču o lokalnom poduzetniku koja ukazuje na to kako Slavonija i Baranja, unatoč brojnim mišljenjima i predrasudama, postaje sve plodnije tlo za razvoj poduzetničkih i gospodarskih inovacija.

Ove je nedjelje na redu 51-godišnji Osječanin Bernardin Katić, osnivač tvrtke Hammer koja već pune 32 godine uspješno razvija poslovne aplikacije raznih namjena.

Bernardinova strast prema informatici započela je u osmoj godini, od čega je njegov život, kako privatni, tako i poslovni, neraskidivo povezan s računalima. U skladu s time, poduzetnik je završio elektrotehniku u Osijeku i informatiku u Stuttgartu te 1992. godine osnovao spomenutu tvrtku.

>> Mladi i budućnost IT industrije: Osijek je već u velikoj mjeri brendiran kao IT grad

”Prvo smo se usmjerili na softvere za turističke agencije, a potom proširili djelatnost na restorane, računovodstvo i široki spektar drugih aplikacija. Ključni trenutak dogodio se 1996. kada smo se specijalizirali za aplikacije za financijske institucije i povezali se s tvrtkom u Švicarskoj, pa većinu naših klijenata čine švicarske banke”, ističe Bernardin za SiB.hr.

Njegova tvrtka trenutno broji 20 zaposlenika, a timovi su joj raspoređeni po Osijeku, Beogradu, Zürichu, Luganu i Talinu. Premda su geografski razdvojeni, njeguju osjećaj zajedništva kroz redovne team-buildinge.

”Jako su nam važni suradnja i prijateljstvo unutar tima, ali vodimo dati prostora svakom zaposleniku da radi onako kako najviše želi, bilo to iz nekog od naših ili pak kućnog ureda. U krajnjoj liniji, najvažnije je poštovati svoj tim i imati iskren odnos sa zaposlenicima, što osigurava da problemi ne eskaliraju. S druge strane, prema klijentima je potrebno imati visoku razinu stručnosti kako bi izgradili međusobno povjerenje i poštovanje”, pojašnjava poduzetnik.

KulenDayz tim; FOTO: Privatna arhiva

Uz međunarodnu suradnju, ponosni su organizatori velike IT manifestacije

Hammer je, prije svega, i ponosni vlasnik dva softvera – Insa i KORTO. Dok je Insa namijenjen financijskim institucijama, bankama i fondovima, KORTO je specijaliziran za sigurno upravljanje dokumentima i procesima. Osim toga, već 16. godinu zaredom organiziraju tradicionalnu IT konferenciju KulenDayz koja svake godine privuče stotine tech entuzijasta. Ove godine očekuju oko tisuću sudionika iz raznih zemalja, uz preko 85 predavanja te posebne programe za djecu i poslovne korisnike – KulenDayzKidz i KulenDayzBizz.

>> KulenDayz 2024: Otvorene su prijave za predavače i aktivan je popust od 50% popusta na karte

”Ono je što navedenu manifestaciju čini posebnom izuzetno opuštena atmosfera koja potiče networking među sudionicima, a privlači i vrhunske svjetske predavače. Konferencija nije komercijalna, što znači da akreditacija samo pokriva troškove organizacije, dok je za studente i djecu potpuno besplatna”, opisuje Bernardin.

Uz dobro poznatih osam ‘trackova’ koji pokrivaju predavanja iz različitih područja, na ovogodišnjem događanju uvedene su dvije novosti – spomenuti KulenDayzBizz i Open AI Hackathon. Oba će se programa održati u novootvorenom IT parku u Osijeku u kojemu će se predstaviti uspješni projekti iz različitih poduzeća te organizirati natjecanje u programiranju. Nedjelja će pak tradicionalno biti posvećena opuštanju i otkrivanju ljepota Slavonije i Baranje, uz natjecanja u kuhanju slavonskih specijaliteta te zabavne i sportske aktivnosti.

Atmosfera s KulenDayza; FOTO: PR

Katić: ”U duši sam programer, a uzor mi je Musk”

S obzirom na to da imaju četiri tima i oko 50 klijenata, Katićev je dan, iako bi najradije uglavnom programirao, ispunjen sastancima – internim i s klijentima. Najveći mu je uzor u poslovanju Elon Musk, i to ponajprije zbog velike količine motivacije i energije te svestranosti.

”Najveći je izazov u poslu pak pronalaženje odgovarajućeg kadra s obzirom na visoke standarde koje moramo zadovoljiti za švicarske banke. Naš softver mora biti vrhunske kvalitete i sigurnosti, dok stalne prijetnje u području cybersecurityja zahtijevaju konstantno praćenje i unaprjeđivanje naših sustava”, napominje poduzetnik.

Iako su mala tvrtka, smatra kako je njihova najveća prednost upravo za Slavoniju i Baranju povezivanje ostalih kompanija na međunarodnoj razini kroz KulenDayz konferenciju i edukativna godišnja predavanja. Ipak, naglašava kako je za razvoj IT poduzetništva nužna fleksibilnost, odnosno sposobnost brze prilagodbe na promjene.

”Htjeli ili ne, svakodnevni se napredak tehnologije i zahtjevi klijenata mijenjaju i ako ne budete fleksibilni prema tome, teško ćete ostvariti uspjeh. Tvrtka se mora biti sposobna izuzetno brzo prilagođavati, što je ključ uspjeha u svakom, a pogotovo u IT poduzetništvu”, tvrdi Bernardin.

Bernardin Katić; FOTO: Privatna arhiva

U slobodno vrijeme bavi se raznolikim hobijima, a s tvrtkom planira još veće širenje

Osim programiranja, Bernardinove su velike ljubavi kuhanje, plesanje salse i vinogradarstvo. Navedeni mu hobiji omogućuju odmicanje od svakodnevnog stresa i prebacivanje u posve drugu dimenziju. Što se tiče budućnosti tvrtke, već su započeli nove projekte s raznim ministarstvima, a planiraju se i dodatno širiti.

”Ciljamo na diversifikaciju svojih proizvoda kako bismo osigurali još veću stabilnost i sigurnost za budućnost tvrtke”, zaključuje poduzetnik, dodavši kako do 20. srpnja možete ostvariti popust od 25 % na ulaznice za KulenDayze koji se ove godine održavaju od 30. kolovoza do 1. rujna.

>> Martina Maričić: Licencirana pionirka neoperativnog liječenja skolioza u Slavoniji i Baranji
>> Filip Novoselnik: Belišćanin koji je strašću prema astronomiji poveo Slavoniju u svemir
>> Obitelj Gašić u maloj sirani stvara velike uspjehe i jedinstvene proizvode iz srca Slavonije

Serijal ”Poduzetnici u Slavoniji i Baranji” otkriva inspirativne priče poduzetnika koji svojim radom, vizijom i inovacijama doprinose razvoju gospodarstva na ovim prostorima. Bernardin Katić, uz to što je vlasnik tvrtke s internacionalnim uredima, organizator je jedne od najpoznatijih i najvećih IT manifestacija u Slavoniji i Baranji, čime našu regiju uspješno predstavlja na inozemnom tržištu, i to u sektoru koji se sve više globalno razvija.

Za dva tjedna nastavljamo predstavljati pojedince čije priče svjedoče o napretku i prosperitetu Slavonije i Baranje u poduzetničkom svijetu. Ako i vi znate za neku poduzetničku priču ili ste sami poduzetnik/ca u Slavoniji i Baranji, javite nam se na e-mail adresu: mirela.belaj@sib.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari