Vijesti / Osijek

Ulaganje u budućnost

Otvoren novi poslovni centar u osječkom IT parku vrijedan 8,7 milijuna eura

Otvoren novi poslovni centar u osječkom IT parku vrijedan 8,7 milijuna eura
osijek.hr

IT park nalazi se u širem središtu Osijeka uz jednu od glavnih gradskih prometnica koja je neposredno povezana s južnom obilaznicom, a uz zonu postoje javni gradski prijevoz te biciklistička i pješačka staza

U osječkom IT parku završeni su radovi na izgradnji i opremanju IT poslovnog centra vrijedni 8,7 milijuna eura, od čega je gotovo polovica bespovratni novac Europske unije. Centar se prostire na četiri tisuće četvornih metara, a sadrži modularnu konferencijsku dvoranu s oko 300 sjedećih mjesta, 30-ak ureda, coworking prostor, informatički laboratorij, ugostiteljski objekt i druge sadržaje.  

Otvorenju centra danas su, između ostalih, nazočili gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, zamjenik župana koji obnaša dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić, direktor tvrtke OS Centar Antonio Lozančić i predsjednik Osijek Software Cityja Mihael Tomić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Danas je jedan jako lijep dan za grad Osijek i IT scenu u gradu Osijeku. Kao što možete vidjeti iza mene, otvaramo jednu modernu zgradu IT poslovnog centra na području IT parka. Ukupna vrijednost IT parka je 9,6 milijuna eura, a vrijednost same zgrade IT poslovnog centra je 8,7 milijuna eura. Krenuli smo s izgradnjom u listopadu 2022. godine. Rok je bio 14 mjeseci, tako da su svi rokovi ispoštovani. Zgrada je na četiri tisuće kvadrata i ovdje planiramo da će raditi oko 200 ljudi iz IT sektora koji je jedan od najbrže rastućih u cijelim svijetu, pa tako i gradu Osijeku. U ovom trenutku imaju oko 1500 zaposlenih. Mi i na ovaj način pokazujemo da smo partneri našim poduzetnicima, u ovom slučaju našem IT sektoru s kojim imamo odličnu suradnju. Ovdje je cilj da se stvori sinergijski učinak između samih tvrtki kako bi neke od njih danas, sutra stasale u veće tvrtke i zapošljavale još veći broj naših sugrađana'', izjavio je osječki gradonačelnik Radić te dodao da se prvi stanari očekuju u lipnju ove godine.

''Koristim priliku čestitati gradu Osijeku i gradonačelniku Radiću, cijelom njegovom timu i gradskoj upravi na još jednoj velikoj investiciji. Samo ću vas podsjetiti da smo otprilike prije četiri godine na ovom mjestu stajali na jednoj šikari, na jednoj livadi koja nije imala smisla u širem centru grada Osijeka gdje smo i bivšu gradsku vlast nagovarali da se upravo ovako nešto i sagradi. Evo, nakon tri i pol godine vidimo gdje se nalazimo da je zgrada od četiri tisuće kvadrata gotova i da će se uskoro useliti u nju novi gospodarstvenici'', izjavio je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić tijekom svečanosti otvorenja.

''Grad Osijek je veliki, možda i najveći korisnik sredstava EU u RH. Jedan od projekata koji su realizirali je i ovaj fenomenalni IT park koji će uskoro postati dom jednom većem broju IT stručnjaka i IT tvrtki. Drago mi je da MRRFEU moglo sudjelovati u ovako jednom projektu s preko četiri milijuna eura, financiranom kroz ITU mehanizam'', izjavio je državni tajnik Mikulić i podsjetio da je Osijeku kroz ITU mehanizam na raspolaganju novih 55 milijuna eura.

Centrom upravlja novoosnovana gradska tvrtka OS centar, a direktor tvrtke Antonio Lozančić rekao je da velika potražnja za novim prostorom te da će uskoro raspisati i natječaj za zakup prostora s početnom cijenom od osam eura po četvornome metru.

Predsjednik udruge Osijek Software City Mihael Tomić ocijenio je ovaj projekt krunom suradnje između Grada Osijeka i udruge Osijek Software City i IT sektora te zaključio da IT park Osijek daje dodatnu težinu cijeloj IT industriji u ovoj regiji.

IT park Osijek strateški je projekt Grada Osijeka čiju izgradnju je podržala i Vlada Republike  Hrvatske. Riječ je o poduzetničkoj zoni od iznimnog značaja za prepoznatljivost grada Osijeka kao regionalnog IT središta, a okupit će čitavu osječku IT zajednicu na jednome mjestu. Osim što će riješiti infrastrukturne probleme brojnim lokalnim poduzetnicima, omogućit će i otvaranje novih radnih mjesta, privući druge domaće i inozemne tvrtke te zadržati mlade talente u Osijeku.  

IT park nalazi se u širem središtu Osijeka uz jednu od glavnih gradskih prometnica koja je neposredno povezana s južnom obilaznicom, a uz zonu postoje javni gradski prijevoz te biciklistička i pješačka staza.  

Na prostoru od oko 26.000 m² komunalno i infrastrukturno je uređeno deset zemljišnih čestica veličine od 1200 do 2300 m², a na jednoj od njih izgrađen je IT poslovni centar.

''Sam ovaj centar i ovaj dio grada dobit će još veći značaj kada preko puta bude bio sagrađen novi KBC Osijek čija se vrijednost procjenjuje na oko 700 milijuna eura'', ističe osječki gradonačelnik te dodaje da Grad Osijek u ovom trenutku bilježi rekordno visoku zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost.  

''2021. godine i danas, tri godine nakon što sam preuzeo odgovornost za vođenjem Osijeka, mi u gradu Osijeku imamo 2700 zaposlenih više. U ovom trenutku je u tijeku veliki investicijski zamah u gradu Osijeku te ogromni projekti vrijednosti 350 milijuna eura'', zaključio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.


Izdvojeno

Reci što misliš!