Poduzetnici u SiB

Obitelj Gašić u maloj sirani stvara velike uspjehe i jedinstvene proizvode iz srca Slavonije

Privatna arhiva

Obitelj Gašić, poznata po svojoj mini sirani u Beketincima, predstavlja primjer održavanja uspješnog poljoprivrednog gospodarstva koje već desetljećima svojim autentičnim proizvodima osvaja domaće, a uskoro i inozemno tržište

U sklopu serijala ”Poduzetnici u 
Slavoniji i Baranji”
čiji članci izlaze svake druge nedjelje predstavljamo još jednu autentičnu priču o lokalnim pojedincima koji dokazuju to kako Slavonija i Baranja, unatoč brojnim mišljenjima i
predrasudama, postaje sve plodnije tlo za razvoj poduzetničkih inovacija.

Ovoga tjedna pišemo o obitelji Gašić, odnosno o njihovoj mini sirani smještenoj u dolini rijeke Vuke u Beketincima, a koju vode 36-godišnja Katarina Drlić i 30-godišnji Ivan Gašić. Sirana djeluje u okviru obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koji postoji još od 1997. godine kada su ga osnovali njihovi roditelji – Stanko i Katica Gašić. Krajem 2012. OPG je preuzeo Ivan i 2017. godine otvorio mini siranu.

Danas posluju svi zajedno, uz još jednu pomoćnu radnicu. Dok je muški dio obitelji zadužen za pripremu hrane i brigu o farmi, žene su aktivne u proizvodnji i preradi sireva te ekonomiji i marketingu.

”Primarna je djelatnost na OPG-u bila proizvodnja svježeg kravljeg mlijeka. Brat i ja, kako smo odrasli, odlučili smo zadržati postojeće gospodarstvo i proširiti asortiman”, započinje Katarina razgovor za SiB.hr.

Inače, Ivan je završio Poljoprivrednu i veterinarsku školu Osijek, dok je Katarina diplomirala specijalnu zootehniku, tako da im je poljoprivreda ujedno i struka. Međutim, još uvijek i do nekoliko puta godišnje prolaze različite edukacije na području ratarstva, stočarstva i dobrobiti životinja.

Obrađuju oko 50 hektara zemlje i proizvode 13 vrsta sireva

Njihova se farma proteže na oko 50 hektara obradive površine, a proizvodnja ima nekoliko linija. Tako, uz svježe mlijeko, proizvode još i vrhnje te voćne, tekuće i čvrste jogurte. Među njihovih 13 vrsta sireva izdvajaju se polutvrdi, kuhani s raznim začinima, škripavac i tzv. MIX – sir s njihova prvotna četiri okusa, a to su kuhani slani sir, sir sa koprom, sir s mljevenom ljutom paprikom i dimljeni sir.

Ivan i Katarina; FOTO: Privatna arhiva

Budući da, osim internetske trgovine, dva puta mjesečno dostavljaju svoje proizvode u Osijek i okolicu (na što ih je bila potaknula
pandemija koronavirusa
), ali su to nekada činili i u osnovnim školama s istoga područja, ističu kako su im najiskreniji kupci upravo djeca.

”Prije puštanja nekoga proizvoda na tržište (ako nije u pitanju nešto ljuto), volimo dati djeci da ga probaju i kaže što misle o njemu. Djeca su mali ljudi koji su iskreni i ne znaju lagati. Primjerice, imali smo situaciju tijekom koje su učenici u jednoj školi poludjeli za našim jogurtima i stalno ih tražili pod užinom, iako nisu klasično slatki kako je to slučaj s onima iz trgovina. Zapravo, nikada nismo ni htjeli izlaziti u centre, već ostati svoji i jedinstveni u prodaji. Osim toga, privlačno im je i kada nas posjete pa vide kako funkcionira naša cjelokupna proizvodnja”, opisuje poduzetnica koja je i sama majka dvoje djece.

Drlić: ”Kada imate svoj proizvod, mora biti kvalitetan”

Osim s djecom, ponosni su i na suradnje s brojnim lokalnim restoranima, hotelima i svatovskim salama. Jedan im se dio asortimana čak prodaje i na Jadranu, dok godinama sudjeluju na manifestacijama kao što su
Večer vina i umjetnosti
Sajam 
antikviteta
,
Ribarski dani u Kopačevu
,
Proljetni
 i Jesenski 
sajam
,
Jesenski vašar u Karancu
 te
Festival sira i vina u Valpovu
na kojima već imaju svoje kupce.

Sirevi
Mini sirane Gašić; FOTO: Privatna arhiva

”Čast nam je ta što iz naše male sirane od 55 kvadratnih metara
izlaze veliki proizvodi koji su itekako prepoznati. S obzirom na
to, dokaz smo toga da ne morate posjedovati ogroman prostor da
biste proizveli nešto što valja, nego su važni snalažljivost i
upornost. Naravno, treba znati i predstaviti proizvode ljudima,
no ne vrijedi ni dobar marketing ako nemate kvalitetu koja je
najvažnija kod nas manjih poduzetnika”, smatra Katarina.

Dodaje kako je lijepo raditi s obitelji budući da pomaganjem
jedni drugima uspiju uskladiti sve poslovne obveze, a i bez
problema dogovaraju radno vrijeme i godišnje odmore. Ipak, rad u
poljoprivredi izuzetno je izazovan te iziskuje mnogo odricanja.
Primjerice, na njihovoj se farmi uvijek nalazi između 45 i 50
krava koje svakodnevno treba nahraniti i pomusti. Osim toga,
treba povesti računa i o brojnim drugim aktivnostima.

Ivan Gašić s kravama; FOTO: Privatna arhiva

”Kada ste relativno mali, nemate mogućnost zaposliti ljude u više kadrova. Mi smo, stoga, i vozači, i prerađivači, i ekonomisti, i prodavači, i marketinški stručnjaci. Da biste opstali na tržištu kao pojedinac, morate znati svašta raditi, uzevši u obzir i činjenicu kako naš posao nije nešto što možete odraditi u roku od osam sati i otići kući, nego zahtijeva rad i nedjeljom i blagdanima jer vam proizvodnja, u konačnici, ne ovisi samo o tržištu, nego i o vremenskim uvjetima”, objašnjava poduzetnica.

Već su godinama prvi na državnom natjecanju, a podržavaju i
lokalne OPG-ove

Da Gašićevi već godinama uspješno posluju ne dokazuju samo kvaliteta i iznimna traženost njihovih proizvoda, već i brojna priznanja koja su osvojili na Nacionalnom ocjenjivanju sireva i drugih mliječnih proizvoda na kojemu sudjeluju svake godine.

”Još od otvaranja sirane uvijek pošaljemo nekoliko proizvoda na natjecanje s kojima dobijemo zlatne medalje. Primjerice, sirana je radila tek šest mjeseci, a već smo bili osvojili šampionsku titulu”, navodi Katarina, dodavši kako je i
njezin brat 2018. proglašen najboljim hrvatskim mladim 
poljoprivrednikom
, dok je iste godine predstavljao
Lijepu Našu na 5. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika u Bruxellesu.

Priznanja
Mini sirane Gašić; FOTO: Privatna arhiva

S obzirom na navedeno, ova sirana svakako služi kao primjer svim
mladim OPG-ovima, ali i onima koji ih tek žele osnovati. Katarina
tvrdi kako ih je u Slavoniji i Baranji mnogo, no malo onih koji
nešto uistinu stvaraju. Također, veliki broj obiteljskih
poljoprivrednih gospodarstava vode pripadnici starije populacije,
dok se mladi odlučuju zaposliti u tuđoj tvrtki ili pak otići
raditi u inozemstvo.

”I mi smo bili blizu toga, no prepoznali smo potencijal
gospodarskog razvoja na ovim područjima i odlučili ostati ovdje.
Štoviše, potpora smo ne samo jedni drugima, nego i svakom OPG-u
koji se održava generacijama. Osim toga, volimo vidjeti da se
netko mlad odvažio na otvaranje vlastitoga”, ističe poduzetnica
kojoj je, uz roditelje, najveća podrška muž, a Ivanu supruga.

Planiraju proširiti siranu i otvoriti se prema inozemnom tržištu

Kada su u pitanju budući planovi, kroz godinu dana
očekuju moderniziranje farme kroz nabavu robota za mužnju te
osposobljavanje linije polutvrdih i tvrdih sireva. Iako ih je
teže prodati zbog skupljih cijena i činjenice kako su trenutno
najtraženiji kuhani i dimljeni sirevi, vjeruju u to kako će se
uspjeti izdvojiti na tržištu s obzirom na domaću proizvodnju.

Ivan Gašić sa sirevima; FOTO: Privatna arhiva

”Kupci sve češće pokušavaju doći do prirodnih namirnica koje ne sadrže kemijske spojeve. Primjerice, naše punomasno mlijeko mogu konzumirati bez posljedica, čak i oni koji su intolerantni na laktozu. Uz to, želja nam je krenuti izvoziti proizvode i u inozemstvo budući da dobivamo jako veliki broj upita za odjele delikatesa u malim trgovačkim lancima u Njemačkoj. Ipak, zadržat ćemo se na trenutnoj razini, s nogama čvrsto postavljenim na zemlji”, zaključuje Katarina.

>> Tomislav Gotovac: Nakon rada u Švedskoj, otvorio originalni “street food” objekt u rodnom Osijeku

>> Martina Maričić: Licencirana pionirka neoperativnog liječenja skolioza u Slavoniji i Baranji

>> Filip Novoselnik: Belišćanin koji je strašću prema astronomiji poveo Slavoniju u svemir

Serijal ”Poduzetnici u Slavoniji i Baranji” otkriva inspirativne priče ljudi koji svojim radom, vizijom i inovacijama
doprinose razvoju poduzetništva na ovim prostorima. Obitelj Gašić, poznata po svojoj mini sirani u Beketincima, predstavlja primjer održavanja uspješnog poljoprivrednog gospodarstva koje već desetljećima svojim autentičnim proizvodima osvaja domaće, a uskoro i inozemno tržište.

Za dva tjedna nastavljamo predstavljati pojedince čije priče svjedoče o napretku i prosperitetu Slavonije i Baranje u poduzetničkom svijetu. Ako i vi znate za neku poduzetničku priču ili ste sami poduzetnik/ca u Slavoniji i Baranji, javite nam se na e-mail adresu: mirela.belaj@sib.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari