Poduzetnici u SiB

Tomislav Gotovac: Nakon rada u Švedskoj, otvorio originalni ‘street food’ objekt u rodnom Osijeku

Privatna arhiva

Tomislav Gotovac je poduzetnik koji je, nakon dugogodišnjeg rada u inozemstvu, odlučio naučene stavke primijeniti u ugostiteljstvu Lijepe Naše, prepoznavši upravo svoj rodni grad Osijek kao idealno mjesto za to

Serijal krovnog naziva ”Poduzetnici u Slavoniji i Baranji” donosi još jedan u nizu članaka u kojima svake druge nedjelje iznosimo jedinstvenu priču o pojedinom poduzetniku ili poduzetnici na ovim prostorima koji ukazuju na to kako Slavonija i Baranja, unatoč brojnim mišljenjima i predrasudama, postaju sve plodnije tlo za razvoj poduzetničkih i gospodarskih inovacija.

Danas je na redu 34-godišnji Osječanin Tomislav Gotovac, vlasnik triju osječkih ugostiteljskih brendova – Rulla Street Fooda u Gornjem i Donjem gradu te X Pizze i Kobe Woka u Ružinoj ulici.

Tomislav je završio kuharski smjer u osječkoj Ugostiteljsko-turističkoj školi. Više je od tri godine potom radio u Švedskoj u kojoj je, isprobavajući razne kulinarske stilove, istraživao koje bi sve elemente mogao primijeniti u svojemu radu, a da budu inovativni i prilagođeni našem podneblju.

Nakon rada u inozemstvu, odlučio se vratiti i otvoriti originalni ‘street food’ objekt u Osijeku

Na povratak u Hrvatsku i otvaranje vlastitog ugostiteljskog objekta odlučio se nakon Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine.

”Naši su mi Vatreni svojim primjerom pokazali kako je sve moguće uz rad, požrtvovnost te vjeru u sebe i u Boga. Tada se u meni probudila želja za povratkom, no nisam se htio samo vratiti, nego dokazati da se može uspjeti i u našoj zemlji. Pokrenuo sam, stoga, objekt kojime sam pokušao unaprijediti ‘street food’ scenu ne samo u Osijeku, nego i u Hrvatskoj”, ističe Tomislav za SiB.hr.

Tomislav sa svojim djelatnicima; FOTO: Privatna arhiva

To mu, kako vidimo, zasada i uspijeva budući da je, uz Rullu koju je otvorio krajem kolovoza 2019. u centru i prošle godine u Donjem gradu, razvio i još dva koncepta – X Pizzu i Kobe Wok koji se baziraju na radu s dostavnim službama.

”Osim originalnosti pri osmišljavanju i izradi, sa svakim smo se detaljem trudili postaviti visoke standarde ‘street food’ scene u Lijepoj Našoj. Tako trenutno imamo 18 zaposlenika s kojima se od početka trudimo izgrađivati fer i korektan odnos. Bez obzira na posao, na prvom nam je mjestu međusobno uvažavanje”, navodi poduzetnik.

Gotovac: ”Ugostiteljstvo vam ne dopušta opuštanje, ali sve se može uz ljubav i podršku bližnjih”

Kako svaki posao, tako i onaj vezan uz ugostiteljstvo donosi razne poteškoće i izazove. Svaki je dan u toj profesiji izrazito dinamičan i pun različitih stavki na koje je potrebno pripaziti kako bi se posao obavio na najbolji mogući način, a posebno na zadovoljstvo klijenata.

Tortilja u Rulli; FOTO: Privatna arhiva

”Ugostiteljstvo kao struka ne dozvoljava vam da se opustite, stoga vjerujem u to da ljudima koji se njime bave, kada pomisle da su sve posložili, naiđe novi izazov. No, sve je lakše kada ste u svojoj domovini i uz svoju obitelj. Također, morate imati i ljubav prema onome što radite jer bez toga jednostavno ne ide”, objašnjava Tomislav koji je iznimno ponosan na suradnju s Woltom, pri čemu su 2023. od strane korisnika proglašeni najboljim objektom u Osijeku, dok su 2021. uvršteni među deset najboljih restorana u Hrvatskoj na aplikaciji Glovo.

Hobi mu je gledanje utakmica na Opus Areni

Tomislav nema uzora budući da smatra kako čovjek treba biti usredotočen isključivo na sebe i na svoj rad, bez čega ne može ostvariti neki značajniji osobni napredak. Ipak, kada igra NK Osijek na Opus Areni, sav posao za njega staje.

Tomislav i popularni tiktoker Sermed Maktouf; FOTO: Privatna arhiva

”Najdraži mi je hobi gledanje naših nogometaša na novom stadionu. Drago mi je, stoga, što imam takav odnos s djelatnicima koji će mi uskočiti kada treba i omogućiti odmor od posla na tih nekoliko sati”, kaže poduzetnik kojemu je najveća podrška njegova obitelj.

Planira proširiti poslovanje na Zagreb, a mladima poručuje da vjeruju u sebe

Kada su u pitanju budući planovi, nada se kako će ove godine uspjeti otvoriti ugostiteljski objekt i u zagrebačkoj Dubravi kojime će povezati dva svoja koncepta (Rullu i X Pizzu) u jedan. 

”U Osijeku smo ostvarili iznimno pozitivne rezultate, pa vjerujemo u to kako bismo isto uspjeli učiniti i u glavnom hrvatskom gradu, odnosno da bi i tamo ljudi prepoznali originalnost naših koncepata”, tvrdi Tomislav.

Pizze u Rulli; FOTO: Privatna arhiva

Svima onima koji bi se htjeli početi baviti ne samo ugostiteljstvom, nego bilo kojom vrstom privatnog posla u Hrvatskoj, iz svojega osobnog iskustva poručuje da prvenstveno trebaju vjerovati u sebe.

”Budite sigurni u ono što mislite raditi, ali istovremeno i otvoreni za slušanje savjeta od onih iskusnijih. Bez obzira na situaciju, morate stajati čvrsto nogama na zemlji jer je svaka situacija u poslu rješiva. Samo treba vjerovati”, zaključuje poduzetnik.

>> Borna Belić: Od bivšeg studenta EFOS-a do direktora osječke IOT tvrtke
>> Ivana Kuna stvorila auru ljepote u središtu Osijeka: Kada se strast i ljubav izmiješaju
>> Ivan Grgić: Od studentskih poslova, preko osnivanja Barce i agencije, do suradnji sa svjetskim klijentima
>> Lara Katava multifunkcionalnim kreacijama osvaja tržište i dovodi nove ljude u Osijek
>> Josip Čes: Iz Laslova došao pokrenuti pravu stomatološku revoluciju u Osijeku
>> Nataša Pralica: Osječanka s jednim od najposjećenijih slastičarskih blogova u Hrvatskoj
>> Vladimir Škrobo Bajo: Pionir baranjskog turizma i osnivač priznatog restorana s tradicionalnim jelima
>> Matea Vuković: Kroz ljepotu i estetiku do regionalne prepoznatljivosti i brojnih priznanja
>> Slaven Getoš Geba: Ljubav prema bicikliranju pretočio u vođenje trgovine i osvajanje prvenstava
>> Laura Gergelj: Od programerke do knjigovotkinje koja svoj servis želi učiniti vodećim u Europi

Serijal ‘‘Poduzetnici u Slavoniji i Baranji” otkriva inspirativne priče poduzetnika koji svojim radom, vizijom i inovacijama doprinose razvoju gospodarstva na ovim prostorima. Tomislav Gotovac je poduzetnik koji je, nakon dugogodišnjeg rada u inozemstvu, odlučio naučene stavke primijeniti u ugostiteljstvu Lijepe Naše, prepoznavši upravo svoj rodni grad Osijek kao idealno mjesto za uvođenje originalnih kulinarskih receptura u praksu.

Za dva tjedna nastavljamo predstavljati pojedince čije priče svjedoče o napretku i prosperitetu Slavonije i Baranje u poduzetničkom svijetu. Ako i vi znate za neku poduzetničku priču ili ste sami poduzetnik/ca u Slavoniji i Baranji, javite nam se na e-mail adresu: mirela.belaj@sib.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari