Vijesti / Regija

Kako im je uspjelo?

OBŽ jedina osigurava besplatan školski obrok: ''Djeca dolaze i kažu fino mi je kao kad mama kuha''

OBŽ jedina osigurava besplatan školski obrok: ''Djeca dolaze i kažu fino mi je kao kad mama kuha''
RTL

Projekt Besplatni školski obrok za sve u Osječko-baranjskoj županiji provodi se uspješno već pet godina

I dok većina osnovnoškolaca tek čeka svoj besplatan obrok u školi, a ravnatelji zbrajaju kako Vladinu odluku provesti u djelo, donosimo primjer koji bi mogli slijediti. Osječko-baranjska županija osigurava besplatan školski obrok i to već petu godinu zaredom. Kako im je uspjelo?

Školsko zvono, dobro poznati žamor i smijeh pa pod odmorom odlazak u kuhinju. Svaki dan ista školska rutina, ali različit meni.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Četvrtkom ili petkom bude oslić s blitvom i krumpirom, prekjučer su bile švedske okruglice s pire krumpirom ili s rižom", kazala je za RTL Violeta Varžić.

"Sve više djece dolazi tražiti još i onda kažu fino mi je kao kad mama kuha, a roditelji nam kažu da im je drago, znaju da su sigurni je l' ako dijete ide popodne u školu da će ovdje u našoj školi dobiti kuhani obrok", tvrdi Dalibor Košutić, ravnatelj OŠ Matije Petra Katančića Valpovo.

Besplatan školski obrok poput ovih valpovačkih ima oko 18.000 osnovnoškolaca u županiji. Neki kuhani ručak jedu svakodnevno, a neki nekoliko puta tjedno. No i kad obrok nije kuhan mora biti zdrav. Ovdje svi sastojci dolaze s domaćih OPG-ova.

"Prvenstveno svinjetina međutim tu ima i domaće junetine i piletine", poručuje Goran Jančo, vlasnik OPG-a.

"Pasterizirano kravlje mlijeko, kuhane sireve i voćne jogurte", kaže Ivan Gašić, vlasnik OPG-a.

Projektom su svi zadovoljni.

"Najvažnija nam je bila reakcija djece, djeca su to pozdravila i vidimo da to puno i roditeljima znači", kazao je Jančo.

Županija u besplatan školski obrok ulaže 12 milijuna kuna, a sufinanciraju ga i gradovi i općine kako bi u školama obrok imali svi.

djeca hrana kantina obrok
projekt vlade Od sljedeće godine svi osnovnošklci u Hrvatskoj imat će jedan besplatan obrok: Kakav će biti ovisit će o uvjetima koje imaju škole

"Da dobivaju hranu koja je prvenstveno s domaćih polja i vrtova to jest da dobivaju zdravu i kvalitetnu hranu i da na kraju krajeva sav taj novac koji se troši za to završi nazad u Osječko- baranjskoj županiji našim opg-ovcima i našim proizvođačima", izjavio je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.

Projekt Besplatni školski obrok za sve u Osječko-baranjskoj županiji provodi se uspješno već pet godina na zadovoljstvo Slavonaca i na primjer cijeloj Hrvatskoj.


Izdvojeno

Reci što misliš!