Lifestyle / Ostalo

Uoči sezone vjenčanja

Neutralne boje i personalizirani detalji: Provjerili smo nove hitove na osječkim svadbama

Neutralne boje i personalizirani detalji: Provjerili smo nove hitove na osječkim svadbama
Tara Gršković

Trendovi u vjenčanjima u gradu na Dravi pokazuju savršenu harmoniju između tradicijskih običaja i suvremenih elemenata

Trendovi u vjenčanjima stalno se mijenjaju, unoseći svježinu i kreativnost u tradicionalne ceremonije. Provjerili smo, stoga, kakva je situacija u Osijeku po tom pitanju sada kada im je sezona te što mladenci najčešće biraju u njihovoj organizaciji. 

Naime, tradicionalni običaji koji su prisutni već godinama i dalje ostaju u trendu, ali se polako isprepliću s modernim elementima. Svakako su najčešće prisutne neutralne palete boja koje predstavljaju bezvremensku eleganciju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Mladenci postaju sve odvažniji u svojim dekorativnim izborima i ostalim detaljima vjenčanja tako da trendovi poput pastelnih nijansi, živopisnih akcenata i minimalističkog stila cvjetnih aranžmana sve više dobivaju na popularnosti, donoseći svježinu i moderni šarm svakom vjenčanju. Također, suho cvijeće i botanički elementi postaju neizostavni dio dekoracije, dok parovi sve češće biraju personalizirane detalje koji odražavaju njihovu jedinstvenu osobnost i stil. Voljela bih naglasiti kako i raznolikost u ponudi hrane postaje sve važnija. Mladenci žele prilagoditi jelovnik različitim prehrambenim potrebama svojih gostiju, uključujući vegetarijanske, veganske, bezglutenske ili bezlaktozne opcije'', ističe za SiB.hr Tara Gršković, voditeljica Dvorana Kristal.

Dodaje kako postoje razni manji i veći zahtjevi mladenaca, a među najtraženijim su personalizacija i tematska prostorna uređenja prostora, posebno uzimajući u obzir boje i stilove koji odražavaju osobnost mladenaca. Popularni su i interaktivni elementi poput fotokabina, bendova ili DJ-eva, kao i inovativne tehnološke mogućnosti poput live streaminga za goste koji ne mogu fizički prisustvovati svadbi.

''Često imamo iskustva i s mladencima iz različitih dijelova svijeta kao što su Venezuela, Pariz i Dublin. Kada se različite kulture susretnu na jednom vjenčanju, nerijetko dolazi do prekrasnog ispreplitanja raznih običaja. U takvim situacijama nastojimo prilagoditi našu uslugu i prostor kako bismo odgovorili na specifične potrebe i želje svakog para te im omogućili da njihov poseban dan bude izražajna kombinacija različitih tradicija i običaja'', navodi Gršković.

FOTO: Tara Gršković

Vjenčanja su poznata po tome da općenito donose pregršt anegdota koje ostaju u sjećanju svih prisutnih. Tada se događaju nepredvidive i zabavne situacije koje često iznenade i nasmiju goste, a upravo takvi trenutci čine svaku svadbenu ceremoniju jedinstvenom i nezaboravnom.

''Na jednom vjenčanju, tijekom prvog plesa mladenaca svjetla su odjednom zasvijetlila malo jače i mladoženja je podigao svoje nogavice kako bi otkrio da ima čarape na superjunaka ispod svojeg elegantnog odijela. Mlada se u tom trenutku samo počela smijati do suza jer nije znala za taj detalj, a mladoženja joj je samo šapnuo da ga je bila 'frka' prvog plesa pa si je odlučio malo 'pomoći'. Na drugom vjenčanju, dok je mladenka bacala buket, neočekivano je završio u rukama njezinog djeda koji je bio usred plesa s bakom. Oboje su se zagledali u buket s prepoznatljivim izrazima iznenađenja na licima, što je izazvalo smijeh kod svih prisutnih. Čak su i mladenci priznali da je to bio nezaboravan trenutak koji će zauvijek ostati u njihovim sjećanjima'', prepričava Gršković.

FOTO: Tara Gršković

Cijene usluga vezanih uz organizaciju vjenčanja rastu u skladu s kretanjem tržišta, iako, primjerice, iznose cijena menija u Dvoranama Kristal nisu povisivali ni tijekom pandemije kako bi održali dobar odnos s klijentima. Kada je u pitanju najam sale, najjeftiniji su dekorativni dodaci koji često znaju biti uključeni u cijenu menija te ručak dan nakon vjenčanja. S druge strane, najskuplja je usluga kompletne organizacije vjenčanja koja je sve traženija kod mladenaca.

''Uveli smo ju ove godine jer smo, osluškujući tržište kroz godine, shvatili kako je ključ sretnih mladenaca u tome da se osjećaju kao gosti na svom vjenčanju. Time izbjegavaju stres i pritisak vezan uz oblikovanje i praćenje troškova, potrebne informacije, pitanja, koordinaciju i sve ostalo, prepuštajući sve te detalje meni i našem stručnom timu'', objašnjava Gršković.

FOTO: Tara Gršković

Osim organizacije vjenčanja, na mladenkama je i da izaberu odgovarajuću vjenčanicu. Na našim je prostorima rastući trend iznajmljivanje svadbene haljine, no lakše ju je prekrajati ako ju se kupi jer je tada vjenčanica u potpunosti prilagođena mladenki.

''Kada klijentica dođe, prvo volimo da isproba nešto iz naših kreacija, ali nešto što ujedno odgovara njezinoj figuri i karakteru. Ne uklapaju se sve mladenke u isti kalup te nisu sve za volančiće i školjice. Svatko se mora pronaći u onome u čemu se najbolje osjeća, a mi smo tu da cijeli outfit začinimo kako bi bio graciozan i prilagođen vjenčanju'', pojašnjava Ivana Čizmadija, vlasnica osječkog salona vjenčanica Studio Gray.

FOTO: Franjo Matković

Ipak, ove se sezone naglasak stavlja na ravni izrez te raskošnije krojeve. Kada su u pitanju večernje haljine za mladenke, biraju se one vedrijih i intenzivnijih boja, a od materijala u modu se prije dvije godine vratio saten. Naravno, uvijek ima i specifičnih zahtjeva.

''Jedna je mladenka tražila vjenčanicu u duginim bojama, no nismo ju izradili. Iako dizajniramo vjenčanice po mjeri, trudimo se održati vlastiti stil, a to su boje poput svijetlosive, ružičaste, svijetloplave i sličnih'', tvrdi Čizmadija, dodavši kako su ipak najveći hit čisto bijele vjenčanice.

FOTO: Franjo Matković

Na promjene u modi, a tako i u izborima vjenčanica ponajviše utječu mediji i društvene mreže, pa se haljine koje su prije dvije godine bile hit, danas smatraju ''prožvakanim''. Mladenke su ih, govori Čizmadija, previše puta vidjele te ih, stoga, ne žele ni nositi.

''Društvene nam mreže na neki način diktiraju trendove. No, ima i mladenaka kojima oni nisu bitni – neke se usmjeravaju isključivo prema haljinama u kojima im je lijepo i ugodno, dok druge čak odabiru onakve kakve su zamišljale još u djetinjstvu'', kaže Čizmadija, dodavši kako se trude održavati primjerene cijene svojih proizvoda usklađene s tržištem, ali i s potrebama mladenaca.

FOTO: Borna Meter

U konačnici, neizostavno je izabrati i dobru glazbu koja će istovremeno biti prigodna atmosferi vjenčanja, ali obuhvaćati i repertoar koji mladenci vole. Iako se danas sve češće za to angažiraju DJ-evi, posebice na svadbama s manje ljudi, i dalje se preferira živa glazba.

''Pokušavamo pokriti ono što je traženo na našim prostorima, s time da u posljednjih nekoliko godina prednjači narodna glazba. Također, starije su skladbe očito bezvremenske jer su dosta popularne. Uglavnom je riječ o veselim i brzim pjesmama, dok se za prvi ples mladenci više odlučuju za skladbe koje su njima osobno drage i malo laganije kako bi na njih mogli otplesati'', napominje Alen Vekić, gitarist osječkog benda Sto Posto.

FOTO: Sto Posto Band

Dodaje kako na svadbama sviraju svakoga vikenda tijekom cijele godine, ali ponajviše u svibnju, lipnju i rujnu. Cijene njihovih usluga ovise o trajanju ceremonije budući da postoje svatovi koji traju do dva, dok ima i onih koji završe u pet sati iza ponoći. Ipak, glavnina ih se organizira u razdoblju od 20 do četiri sata iza ponoći.

''Unazad desetak godina cijene su se svirača na svadbama u Osijeku i okolici udvostručile, no mi ih, primjerice, nismo podizali, čak ni nakon uvođenja eura'', zaključuje Vekić.

FOTO: Sto Posto Band

Trendovi u vjenčanjima u gradu na Dravi pokazuju savršenu harmoniju između tradicijskih običaja i suvremenih elemenata. Uz raznolikost u dekoracijama, jelovnicima i zabavi, osječke svadbe postaju nezaboravna iskustva, odražavajući jedinstvene osobnosti parova te spajajući različite kulturne običaje.


Izdvojeno

Reci što misliš!