Lifestyle / Ostalo

Povodom Dana planeta Zemlje

Djeca i mladi izvukli 200 kilograma otpada s Bajera na Jugu II

Djeca i mladi izvukli 200 kilograma otpada s Bajera na Jugu II
PR

Uz rubni dio bajera na istoku koji se proteže od prvih kuća pa skoro sve do zaobilaznice nalaze se i otpadom zatrpani kanali

Povodom dana planete Zemlje u subotu, 20. travnja održana je akcija čišćenja ''Rezolucija Zemlja''. Inicijator je aktivnost Večernji list s partnerima na području cijele Hrvatske. Lokalni partneri su i ovaj puta Udruga za zaštitu okoliša "Zeleni Osijek" te Savez Izviđača Hrvatske - Udruga izviđača "Slavonski hrast" Osijek, Grad Osijek, Unikom Osijek, a ove godine na akciji čišćenja sudjelovali su i volonteri iz Gradskog odbora Crvenog križa Osijek te ŠRK Jug2.

Dvadesetak vrijednih osječkih volontera, izviđača, djece i mladih iz Osječkog južnog jezera Bajer JUG 2 i njegove okolice izvukli su oko 200 kg otpada: 10 kg metala (najviše odbačenih konzervi), 50 kg plastike (otpadna ambalaža, namještaj), 30 kg tkanine (većinom odbačena odjeća i tepisi) te preko 110 kg drvenih naplavina i građevnih dasaka. Otpad je sortiran te će ga zbriniti Unikom. Akcija čišćenja je trajala (2 sata) 10 - 12 sati, a nakon nje sudionici su se družili uz zasluženi roštilj do 15 sati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Udruga izviđača ''Slavonski hrast'' Osijek kroz redovni izviđački program educira članove o važnosti zaštite prirode te slične aktivnosti i projekte provodi od 1994. godine: CleanUp The World, International Coastal Cleanup, Zeleni djelić prirode, a ovo je i već treća akcija čišćenja Rezolucija Zemlja.

Nešto ranije izviđačka EKO PATROLA Udruge je povodom Međunarodnog dana šuma i Svjetskog dana voda 23. ožujka detektirala otpad u okolici Južnog jezera Bajer JUG-2, a kako bi skrenuli pažnju građanima i nadležnima na daljnje devastiranje i gomilanje otpada na području Bajera i bližoj okolici, te olujama oštećeno drveće čije pokidane grane predstavljaju izravnu opasnost za posjetitelje, izletnike, ribiče i kupače.

Uz rubni dio bajera na istoku koji se proteže od prvih kuća pa skoro sve do zaobilaznice nalaze se i otpadom zatrpani kanali. Nažalost sve ovo viđeno trebale bi sanirati nadležne službe (rezanje i izvlačenje grana) te glomaznog otpada u vodi i u već obraslim krajputicama-kanalima uz pomoć mehanizacije.


Izdvojeno

Reci što misliš!