Lifestyle / Ostalo

Posljedice inflacije

Osječki studenti o poskupljenjima: Manje se izlazi, a domske su sobe skuplje od onih u Zagrebu i Splitu

Osječki studenti o poskupljenjima: Manje se izlazi, a domske su sobe skuplje od onih u Zagrebu i Splitu
PIXSELL/SiB.hr

S obzirom na rast cijena u trgovinama i u ugostiteljskim objektima, zaključujemo kako studiranje danas nosi sa sobom znatno veći financijski teret nego što je to bilo ranije, zahtijevajući od studenata prilagodljivost i mudro upravljanje budžetom kako bi održali kvalitetu svojega obrazovanja i životnog stila

Pitanje poskupljenja postaje sveprisutno i duboko utječe na naše svakodnevne živote. Bez obzira na geografsko područje ili privredni sektor, inflacija je postala konstantna tema razgovora koja izaziva zabrinutost među građanima.

Nažalost, poskupljenja na svojoj koži osjećaju i studenti, i to ponajprije tijekom kupovine i večernjih izlazaka. Porazgovarali smo, stoga, s osječkim studentima te ih upitali koliko novca potroše mjesečno i razlikuju li im se troškovi u odnosu na prethodna razdoblja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Među njima je Mia, studentica druge godine Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. Iako se hrani u menzi u kojoj su cijene jela prihvatljive i nisu poskupjele već 11 godina, u trgovini potroši minimalno 20 eura tjedno, i to na osnovne namirnice.

menza stuc kantina
Studenti na rubu Životni troškovi studenata u protekle tri godine narasli 22 posto: "Najviše ode na hranu"

''Budući da mi menza katkad nije dovoljna, moram otići u trgovinu i kupiti si proizvode poput vode, tosta, salame, paštete i mlijeka. Jako su poskupjele namirnice'', ističe Mia za SiB.hr.

Mijin život u studentskoj kući s mjesečnim troškovima stanarine i režija od oko 170 eura izgleda pristojno, ali studentica ukazuje na izuzetno visoke cijene stanova u gradu koje si mnogi studenti, stoga, ne mogu priuštiti. Luksuz su, kaže Mia, postali i izlasci, pa se ona ograničava na izlazak jedanput u tri mjeseca.

''Iako su i one poskupjele, na kave idem redovito jer se moram malo kretati i među ljudima, a ne samo sjediti između četiri zida i učiti'', navodi Mia.

S obzirom na to da je iz Novske, studentica svakoga vikenda ide kući, a jedna od prednosti studentskog života svakako su i dalje povoljna putovanja. Cijena joj mjesečne karte za vlak tako iznosi svega deset eura.

vlak
povoljan prijevoz Studenti vlakom po cijeloj Hrvatskoj za 9,95 eura mjesečno

Osim u stanovima, poskupljenje se očituje i u cijenama soba u studentskim domovima. Studentica treće godine Akademije za umjetnost i kulturu koja je željela ostati anonimna kaže kako je smještaj u sobi tamo prije plaćala 550 kuna, a sada 100 eura. Uistinu, mjesečni najam jednokrevetne sobe u osječkim domovima tijekom ove akademske godine košta 130, dvokrevetne 99, a trokrevetne sobe 70 eura.

Usporedbe radi, u studentskom domu u Slavonskom Brodu dvokrevetna soba s kupaonicom košta 65,03, a trokrevetna soba bez kupaonice 38,49 eura, pri čemu ističu kako ih nisu poskupljivali.

studiranje i posao Satnica im je 8 eura, nekima čak i 12: Pogledajte gdje su najbolje plaćeni studentski poslovi

U Zagrebu se pak cijene mjesečnog smještaja u studentskim domovima kreću između 54 i 120 eura za jednokrevetne te između 54 i 107 eura za dvokrevetne sobe. Splitski studentski domovi drže cijenu jednokrevetnih soba u iznosu od 118,12 eura, dvokrevetnih soba u rasponu od 83,62 do 104,85 eura (ovisno o domu) te trokrevetnih soba u iznosu od 65,03 eura mjesečno po studentu.

U Puli se smještaj u studentskom domu u paviljonu 1 plaća 92,91 euro, dok ćete za smještaj u paviljonima 2 i 3 trebati izdvojiti 99,54 eura mjesečno. U Dubrovniku se cijena mjesečnog smještaja za studente u domovima gotovo četiri godine nije mijenjala, a iznosi 112,81 euro.

Novi studentski dom u Osijeku Fotogalerija

Spomenuta studentica također, kao i Mia, izlazi slabije u odnosu na prethodna razdoblja, a ne ide tako često ni u menzu.

''U kafićima se kava ne može popiti ispod dva eura (svaka čast izuzetcima). U klubovima je također sve užasno skupo – za deset eura popijete jedva dva pića tako da ih se ne isplati tamo konzumirati'', kaže.

Noćni izlazak Tvrđa
Različita iskustva Kako i koliko su mladi izlazili ranije, a kakvo je stanje danas? Evo što kažu studenti viših godina i bivši studenti

Iako je iz Osijeka, živi s roditeljima i oslobođena je plaćanja stanarine, studentica prve godine Akademije za umjetnost i kulturu Miriam također se suočava s izazovima inflacije i rastućim troškovima materijala potrebnih za fakultet. Iako menza nije poskupjela, i Miriam primjećuje promjene u cijenama pića u kafićima, što dodatno smanjuje njezin budžet za izlaske.

''Tijekom pauze između predavanja odemo u menzu i na kavu jer tada imamo dovoljno slobodnog vremena. Imamo dva kafića na Kampusu koja su uvijek krcata, ali cijene nisu normalne i inflacija pokazuje svoje'', govori Miriam.

Unatoč tome što je završio FERIT prije više od godinu dana, Matej je ostao živjeti i raditi u Osijeku. Slaže se kako su prisutna određena poskupljenja, tvrdeći kako je u kafićima sve poskupjelo za 50 posto od 2015. godine, odnosno otkako je on upisao fakultet. Ipak, sa sestrom živi stalno u istom stanu te im gazdarica drži cijenu stanarine ispod tržišne.

hrana menza linija
Bez dlake na jeziku Studenti o hrani iz osječkih menzi: Pire bljutav, riža gumena, a gulaš i varivo odlični

Kroz svakodnevna iskustva studenata, postaje jasno kako poskupljenja duboko zadiru u sva područja studentskog života. Mia, Miriam i ostali studenti iz Osijeka svjedoče o izazovima s kojima se suočavaju prilikom kupovine osnovnih namirnica, odlaska u menzu, izlazaka te plaćanja stanarine i režija.

S obzirom na rast cijena u trgovinama i ugostiteljskim objektima, zaključujemo kako studiranje danas nosi sa sobom znatno veći financijski teret nego što je to bilo ranije, zahtijevajući od studenata prilagodljivost i mudro upravljanje budžetom kako bi održali kvalitetu svojega obrazovanja i životnog stila.


Izdvojeno

Reci što misliš!