Lifestyle / Ostalo

Iz romskog naselja

Edukacija i more: Nezaboravno ljetovanje djece iz Darde uz Ljetnu školu ''Na more idem i ja''

Edukacija i more: Nezaboravno ljetovanje djece iz Darde uz Ljetnu školu ''Na more idem i ja''
Screenshot/HRT

Na kraju ljetne škole, petnaestero sudionika vraća se kući obogaćeno znanjem plivanja, munćanskog govora te praktičnim vještinama poput kuhanja, prepoznavanja mediteranskih biljaka i šivanja

Ljetna škola "Na more idem i ja" omogućila je petnaestero djece i adolescenata iz Darde da provedu tjedan na obali, točnije u Puli, pružajući im priliku da prvi put u životu vide more, piše HRT.

Među sudionicima ljetne škole dvanaestogodišnji je Samuel koji je s oduševljenjem ispričao svoje prvo iskustvo s morem.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Prvi put kada sam vidio more, nisam mogao izdržati, jedva sam čekao ući", rekao je Samuel dok se brzo vraćao u vodu s prijateljima.

Ovaj projekt provodi Romski resursni centar iz Darde pod vodstvom predsjednika Jovice Radosavljevića. Jovica ističe da romska zajednica često ima strah od vode, što je bio izazov u uvjeravanju roditelja da dopuste svojoj djeci odlazak na more. No, po dolasku na obalu, djeca su se zaljubila u more.

"Sretan sam i zahvalan svima koji su nam omogućili da budemo ovdje", rekao je Radosavljević.

Ovu vrijednu priliku omogućili su poduzetnici iz Darde, privatni donatori i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Također, zahvalni su Plivačkom klubu Pula koji je mališane iz Darde naučio plivati, pulskom Studentskom centru koji je osigurao smještaj te udruzi "Naš san njihov osmijeh" koja je omogućila ljetovanje za mnoge druge grupe djece.

Igor Loparić, predsjednik udruge "Naš san njihov osmijeh", izrazio je nadu da će ovo biti samo početak njihovih susreta s djecom iz Darde te da će ih gostiti i u budućnosti.

Osim plivanja, sudionici ljetne škole učili su i munćanski govor, jezik Munćana, Roma Bajaša iz Baranje. Voditeljica radionice munćanske abecede, Vlatka Perišić, istaknula je važnost očuvanja ovog jezika i kulture, te kako mladi Romi često sramežljivo koriste hrvatski jezik zbog predrasuda. Munćanska abeceda, sastavljena prije godinu dana, pomaže im u očuvanju vlastitog jezika.

Na kraju ljetne škole, petnaestero sudionika vraća se kući obogaćeno znanjem plivanja, munćanskog govora te praktičnim vještinama poput kuhanja, prepoznavanja mediteranskih biljaka i šivanja. Ove vještine bit će im korisne tijekom cijeloga života.


Izdvojeno

Reci što misliš!