Vijesti / Osijek

12 starih topova propada u Tvrđi! Spasimo ih!

12 starih topova propada u Tvrđi! Spasimo ih!

Tragom maila kojeg smo dobili od našeg čitatelja pokušali smo saznati tko je odgovoran za odbačene topove u Tvrđi kao i što učiniti kako bi se topovi spasili.

„ Poštovani, molim Vas napišite tekst o tome kako 12 topova u Tvrđi propada i čeka da ih netko ukrade. Stoje nabacani jedan na drugog kao da su glomazni otpad, a zapravo je riječ o kulturnoj baštini grada - svjedocima povijesti! Topovi se nalaze u jednoj ulici u ne baš u eksponiranom dijelu Tvrđe, no ipak ih netko može preko noći odvesti i prodati u staro željezo, što bi bio kulturocid! A to je moguće, znate što se sve danas događa. Molim vas da pokrenite priču, da ne bi bilo kasno kad ih odvezu u zelenom TAMiću...“

Nismo dvojili ni trenutka hoćemo li pokušati dati sve od sebe kako bi stari topovi umjesto zabačenog dvorišta krasili našu ljepoticu - Tvrđu.

Prva adresa na koju smo se obratili bila je Agencija za obnovu Tvrđe u kojoj su nam ljubazno objasnili kako oni nisu zaduženi za problem, ali da su zainteresirani za detalje. Također uputili su nas na Konzervatorski odjel pri Ministarstvu kulture.

Uvjereni kako ćemo tamo uspijeti saznati željene informacije okrenuli smo broj no i tamo smo naišli na odmahivanje glavom i riječi kako niti oni nisu zaduženi za topove. Tada je postalo jasno da ćemo topove teško „udomiti“.

b92cd3680ecbda78d3a57b3774e4041c.jpg

 

Ono što smo uspjeli saznati o topovima zahvaljujemo ravnatelju Muzeja Slavonije, Grguru Ivankoviću, koji nam je rekao kako su topovi na lokaciju gdje se sada nalaze vjerovatno odloženi prilikom jedne od obnova Tvrđe prije mnogo godina.

Kako smo prije nekoliko dana pisali postoje ozbiljnji planovi o obnovi Tvrđe. Na tragu te misli obratili smo se i gradonačelniku Krešimiru Bubalu sa zamolbom da se topovi postave na sačuvani dio zidina u Tvrđi. S našim prijedlogom složio se i gospodin Ivanković koji je rekao kao bi njihovo postavljanje na zidine dalo dodatnu draž šetnjama zidinama, a same zidine dobile bi na atraktivnosti.

Na naše zadovoljstvo gradonačelnik Bubalo složio se  s našom i idejom i rekao:

" Na početku hvala Vam na inicijativi. Problem ćemo uputiti nadležnim službama u gradu, a Vama dajem obećanje da ću se osobno potruditi da topovi postanu turistička atrakcija. Želimo od Tvrđe ljepoticu koja će privlačiti goste iz svih dijelova svijeta. Inzistirat ću da se topovi postave na zidine Tvrđe" - rekao je gradonačelnik Bubalo.

Uredništvo portala SiB.hr nada se kako će se topovi u svakom slučaju zbrinuti prije nego, kako je naš čitatelj rekao, završe u zelenom Tam-iću. Tvrđa koja je biser grada Osijeka i uskoro će se vjerujemo naći na popisu UNESCO baštine zaslužuje da ju čuvamo i njegujemo za sve generacije koje dolaze.

6sPXE.jpg

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


O daljem razvoju situacije ćemo vas redoviti obaviještavati, a ako vi uočite sličan problem u vašem gradu ili mjestu javite nam, a mi ćemo se potruditi saznati sve potrebne informacije.

Uredništvo portala sib.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!