Kultura / Kazaliste

Ruska bajka Žar ptica oduševila Osječane

Ruska bajka Žar ptica oduševila Osječane

  Ulaskom u dvorište Franjevačkog samostana ušla je publika sinoć u novi, čarobni svijet ruske bajke u kojemu vladaju likovi iz “Žar ptice”.

Ulaskom u dvorište Franjevačkog samostana ušla je publika sinoć u novi, čarobni svijet ruske bajke u kojemu vladaju likovi iz “Žar ptice”.

Čudesna šuma sa šljokicama, nadahnuti glumci u izvrsnoj izvedbi i zadovoljna publika kratki je rezime sinoćnje praizvedbe bajke za djecu “Žar ptica” u režiji Lawrenca Kiirua. Redatelj, kojemu je ovo inače prva ambijentalna premijera, uspio majstorski dočarati sve finese koje nam po motivima ruske narodne bajke u svom tekstu donosi dramaturginja Magdalena Lupi Alvir.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Transformacije glumaca bile su doista impresivne Areta Ćurković nas bez mnogo teksta uspjela zadiviti svojim velikim talentom, novi član ansambla Dječjeg kazališta Edi Ćelić briljirao je u ulozi carevića Ivana, Sivoga vuka (Ivanovu savjest) nevjerojatno je oslikala Inga Šarić, genijalno su svoje zločeste careviće odigrali Aleksandra Colnarić i Đorđe Dukić, Ivica Lučić izvrstan je bio u ulozi staroga kralja, Koščej Besmrtni uloga je kao stvorena za Tihomira Grljušića, a ne treba zaboraviti ni Lidiju Helajz, Zvjezdanu Bučanin, Aleksandru Colnarić i Snježanu Ivković te Zorana Grkinića i Tihomila Čakalića koji su sjajno odigrali nekoliko uloga (nevjeste i stražari polu-kokoši).

Vidljivo je bilo kako se stvorila pozitivna atmosfera u ansamblu oko ove divne bajke, a čarobnom su dojmu “lavovski” pridonijeli prekrasni kostimi Manuele Paladin Šabanović koje je izradila uz pomoć Maje Marković, scenski pokret u predivnom prostoru osmislio je poznati umjetnik Žak Valenta dok za divnu scenografiju pohvale zasluženo kupi Stefano Katunar. Izvrsnu glazbu potpisuje naš Osječanin Ivica Murat koji je ponovno oduševio svojim talentom i umijećem.

Nećemo zaboraviti ni majstora rasvjete Igora Eleka i majstora tona Dražena Golubića pod vodstvom šefa tehnike Dječjeg kazališta Momčila Labudovića. Svoj je doprinos sinoćnoj čaroliji dao svaki član autorske ekipe, a zaslugu za savršen izbor naslova za Osječko ljeto kulture (i početak nove sezone u Kazalištu) pripisujemo ravnateljici Jasminki Mesarić koja je ponovno nepogrešivo znala namirisati potencijalni hit.

Redatelj Lawrence Kiiru istaknuo je kako mu je ovo četvrta suradnja s našim Kazalištem i da se u Osijeku osjeća kao kod kuće, a ne kao gost. Pohvalio je glumce koji su doista dali sve od sebe i na visokim temperaturama bez pogovora uvježbavali čaroliju do savršenstva. Publika je ansambl ispratila ovacijama, a priča o slobodi, pravdi, opraštanju i ljubavi svoju će reprizu imati večeras u istom prostoru, dvorištu Franjevačkog samostana od 21 sat. Jedva čekamo ponovljenu maestralnu izvedbu Žar ptice!

Tekst: T. Grganović
Foto: http://ljetokulture.osijek.hr/


Izdvojeno

Reci što misliš!