Kultura / Kazaliste

U planu instalacija 'Zeko i potočić' kao spomen Branku Mihaljeviću

U planu instalacija 'Zeko i potočić' kao spomen Branku Mihaljeviću

Predstava Zeko, Zriko i Janje, pjesma našeg djetinjstva "Zeko i potočić" te pjesma našega grada "Moj Osijek" samo se neka od djela po kojima ćemo vječno pamtiti velikog, osječkog umjetnika - Branka Mihaljevića. U spomen ovom velikom umjetniku planira se park s instalacijom "Zeke i potočića"....

Dječje kazalište Branka Mihaljevića prisjeća se velikog umjetnika čije ime ponosno nosi naše Kazalište. Na današnji je dan 19. rujna 2005. preminuo hrvatski skladatelj, književnik, novinar i radijski urednik Branko Mihaljević čije ime nosi naše Kazalište. 

branko mih 495

Radni je vijek proveo u Osijeku kao urednik glazbenog i glazbeno-dokumentarnog programa Radio Osijeka, a bio je i na čelu Centra za kulturu Sveučilišta za odrasle u Osijeku.

Najpoznatije publici njegove su pjesme za djecu među kojima i "Zeko i potočić" uz koju su odrastale i još uvijek odrastaju generacije mališana, a zanimljivo je da je ta pjesma nastala je 1954. godine sasvim slučajno jer je za jednu dječju priredbu u Osijeku nedostajalo dječjih pjesama. Uskoro bi se uz Dječje kazalište Branka Mihaljevića trebao naći i mali park sa instalacijom Zeko i potočić u spomen na ovog svestranog umjetnika koji je obilježio prošlo stoljeće u gradu na Dravi.

branko mih 495 3

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Posljednjih godina života vodio je i nedjeljnu emisiju "Branko i potočić" na Gradskom radiju u Osijeku, a njegovi su ga slušatelji proglasili i "Osječaninom stoljeća". Njegova skladba "Moj Osijek" proglašena je službenom svečanom pjesmom Grada Osijeka, a za naše je Kazalište napisao i dvadesetak glazbeno-scenskih djela (dječjih opereta), najviše na libreto Ratka Zvrka. Autor je prvog slavonskog mjuzikla "Slavonska rapsodija", koji se temelji na autentičnom folkloru. Dječje kazalište ponosno nosi ime Branka Mihaljevića od 2006. a njegova predstava Zeko, Zriko i Janje na repertoaru je više od 50 godina!


Izdvojeno

Reci što misliš!