Kultura / Kazaliste

40. obljetnica rada Ane Stanojević uz predstavu 'Vedri duh'

40. obljetnica rada Ane Stanojević uz predstavu 'Vedri duh'

Bliži se 40. obljetnica umjetničkog rad Ane Stanojević uz predstavu 'Vedri duh' Noela Cowarda...

Bliži se 40. obljetnica umjetničkog rad Ane Stanojević uz predstavu 'Vedri duh' Noela Cowarda. Ana Stanojević glumica je iskonske nadarenosti, laka i neupitna izričaja. U utorak, 22.01. s početkom u 18 sati na predstavi VEDRI DUH, Ana Stanojević obilježiti će 40. godina rada.

vedri duh 2 495

Dirljiva senzibiliteta, proživljava svoje likove poistovjećujući se s njima, unoseći u njih svoje emocije i živeći ih složenošću vlastite svakodnevice, daleko od svake artificijelnosti. Na osječkoj pozornici nastavila je niz "prirodnih" glumica, čiji je rodonačelnik s početkom (prošloga) stoljeća bila Žanka Stokić, da bi je naslijedila Mica Gavrilović i, u drugoj polovici dvadesetog stoljeća, Ana Kramarić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

vedri duh 495

"Glumci nadomak okruglim obljetnicama (...) drže da negdašnja obličja svetkovina više nemaju smisla, a nitko im nije ponudio ništa slično ili bolje" - zapis je teatrologa Igora Mrduljaša.

"Pomalo se srame i spomenuti tako nešto, kao da ih obljetnice podsjećaju da pripadaju odlazećima. Krivo. Glumišta su dužna zahvaliti javno svojim vjernim članovima. Moguće na drukčiji i ukusu doba prikladniji način, ali svakako na vlastiti ponos i sebi u čast". Stav je to s kojim je, doista, teško ne složiti se!" (Ljubomir Stanojević)

U ulozi spiritistički urnebesne Madame Arcati Ana Stanojević svečano će obilježiti 40. obljetnicu umjetničkoga djelovanja koje je 1972. započelo u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu iz kojega se gospođa Stanojević već iste godine trajno preselila u osječki teatar u kojemu je uspješno, krajnje uživljeno utjelovila tridesetak uloga u više od stotinu predstava.


Izdvojeno

Reci što misliš!