Kultura / Kazaliste

Premijera predstave 'Hana i Hana'

Premijera predstave 'Hana i Hana'

U 104. kazališnoj sezoni koje će se održati 16. ožujka 2013. u 20,00 sati u HNK Osijek, Noćna scena HNK Osijek ponovno će zasjati premijernom izvedbom predstave HANA i HANA autorice i redateljice MIRE PERIĆ KRALJIK.

U ovoj izvrsnoj duo drami igraju osječke glumice Petra B. Blašković i Katarina Baban. Kostimografiju i scenografiju potpisuje Neven Mihić, a za glazbenu pozadinu pobrinula se Mariaberta Blašković.

hana i hana 495 2

Dramski rukopis Mire Perić Kraljik iznimno je zanimljiv i svjež, situacije koje opisuje intrigantne, likovi živi, dijalozi glatki. Autorica duo drame Hana i Hana uvlači nas u svoj svijet tužnih žena u potrazi za srećom. Mira ne zaboravlja, ona je povremeno duhovita, ona je cinična i ironična, ali joj sigurno namjera nije duhovito razotkriti probleme suvremene žene.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Njezina osobnost vrlo je osobita jer je jedna od rijetkih dramatičarki iz Slavonije (većina je glumaca pisaca iz Dalmacije ili Zagreba), zapravo, Mira je prva lasta hrvatskog dramskog ženskog pisma jer se početkom dvadeset i prvog stoljeća odvažila na pisanje psiholoških drama. (Sanja Nikčević, Čežnja tužnih žena za Božjim prozorima, Pogovor knjizi drama Žene u dijelovima Mire Perić Kraljik, Osijek, 2012.)

hana i hana 495 4

Nakon 30-godišnjeg glumačkog angažmana u HNK-u u Osijeku gdje je bila u statusu prvakinje drame, Mira hrabro odlučuje učiniti još jedan iskorak u svojoj bogatoj i plodnoj karijeri glumice i profesorice na Učiteljskom fakultetu u Osijeku. Uvijek drukčija, posebnija i s velikom odgovornošću prema svom poslu i pozivu ugodno nas iznenadi promišljenim i mudrim životnim odlukama.

Očekujući da zaigra u predstavi kojoj je i sama autorica teksta, ova glumica vješto i spremno preuzima ulogu redateljice jasno podcrtavajući ambicije i za mnogo većim izazovima. Predstava Hana i Hana na Noćnoj sceni HNK Osijek već je zaintrigirala mnoge, ne samo kao redateljski prvijenac osječke glumice nego znajući da će nas Mira uvući u drukčiji ženski svijet, svijet iz pogleda žene sa zanimljivom biografijom, zadivljujućim glumačkim, ali i pedagoškim iskustvom, žene koja neizmjerno cijeni i voli jednu od svojih najvećih ljubavi - KAZALIŠTE!

Sjajna i intrigantna predstava koja zaslužuje svoj dio medijskog prostora, uvjereni smo, osvojit će mnoge svojom posebnošću i drukčijim pogledima na kazališni izričaj.

hana i hana 495 3

[blockquote]Izv. prof. art. MIRA PERIĆ KRALJIK

Rođena je 1. svibnja 1961. godine u Tomašancima (Đakovo). Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (Područno odjeljenje Osijek), Odsjek glume, diplomirala je 1984. godine. Glumila je više od stotinu kazališnih uloga. Samo neke uloge koje je glumila: Marijana Margetić, Stella, Solvejga, Eva, Antigona, Adela, Raisa Filipovna, Tothin, Irina, Bjanka, Melita, Barbara Smith, Holoferno, Trusa, Katarina, Marth, Kaja, Glumica, barunica Dragunskaja, Gaby, Tarbula, Persida, majka Vi, Žilijen, Millie, gđa Bradman... Odglumila je tri monodrame: Drago Hedl: Aerobik story (1984.) u režiji Steve Žigona; Mirjana Ojdanić: Upotreba sive materije (1986.) u režiji Mirjane Ojdanić. Na Noćnoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta 2009. godine ostvaruje monodramu u suradnji s C. Aničićem Zašto se muhe lijepe na ono?, a na istoj sceni prihvaćen je njezin dramski tekst Hana i Hana za sezonu 2012./2013.

Gostovala je s predstavama po cijeloj Hrvatskoj, Austriji, Mađarskoj, Vojvodini, Bosni i Hercegovini, Sloveniji. Glumila je u TV dramama (Dom Bernarde Albe, Put u raj), u telenovelama (Dobre namjere, Hitna 94, Ponos Ratkajevih, Obični ljudi, Chegevara, Zakon ljubavi). Snimala je za televizijski školski program i radiodrame. Pet godina za redom (2009., 2010., 2011., 2012., 2013.) predsjednica je Prosudbenog povjerenstva Smotre kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a 2011. godine članica je Ocjenjivačkog suda na Festivalu glumca u Vinkovcima.

Kao izvanredna profesorica radi na Učiteljskom fakultetu u Osijeku (od 1991.), gdje je i predsjednica Katedre za umjetnička područja (od 2008.). Predaje kolegije iz umjetničkog područja Glume. U 2009. godini objavljuje u Hrvatskoj prvi priručnik za odgojitelje Dramske igre za djecu predškolske dobi, izdavač je Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku – Učiteljski fakultet u Osijeku. Godine 2009. objavljuje zbirku pjesama Pretapanja kazališne ljepote, 2012. godine objavljuje knjigu drama Žene u dijelovima te drugu zbirku pjesama Sumrak ega. Piše i objavljuje niz stručnih i znanstvenih radova o lutkarstvu i dramskim metodama u odgoju i obrazovanju.

Dobitnica je priznanja, zahvalnica i nagrada za svoj dosadašnji rad: Priznanje „Zvonimir Golob" (2009.) za ljubavnu poeziju; javno Priznanje Zlatna plaketa „Pečat Grada Osijeka" (2009.) za osobita ostvarenja u području kazališne kulture, odgoja i obrazovanja; Plaketa Zlatna maska (2010.) na Teatarskoj reviji evropske multikulturalne akcije – međunarodni pozorišni festival autorskih projekata mladih u Rumi za najbolju žensku ulogu; Povelju za sudjelovanje (2010.) na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu...
Majka je Nine i Karla.[/blockquote]

Foto: Marin Topić


Izdvojeno

Reci što misliš!