Foto ubod / Foto zapažanja

FOTO: Moj je život Švicarska ili...

FOTO: Moj je život Švicarska ili...

Ove godine, zahvaljujući organizaciji prof. Mirne Kurtović i prof. Mirele Šarić, jezičari su se uputili na put prema Švicarskoj. Na kakve su zanimljivosti (kulturne, modne, pejsažne) naišli pogledajte na fotografijama.

Put prema Švicarskoj započeo je vožnjom autobusom kroz Hrvatsku do slovenske granice. Osim strogih pravila ponašanja koje traži prelazak iz jedne države u drugu, jezičari tvrde kako im je zanimljivo što granicu prelaze pješke. Tako su nakon pregledavanja putnih isprava samo jedan korak bili udaljeni od Europske unije...

svicarska3

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Povratkom u autobus nastavili su put kroz Sloveniju. Potom je uslijedila Italija, također članica Europske unije, pa posebnih procedura prelaska iz Slovenije u Italiju nije bilo. Odmarališta uz autocestu u Italiji vrlo su slična i onima u Hrvatskoj. Osim benzinske pumpe, na odmaralištima su restoran, veliki parking, a najčešće i hotel/motel. No, poželite li se razbuditi od vožnje kavom, na talijanskim odmaralištima za nju ćete morati izdvojiti između 1.50 € i 2.50 € (11 – 19 kn). Ugostitelji i trgovci dočekat će vas nasmiješeno i pokušati naučiti pokoju talijansku riječ. One koje sam ja naučila su buon giorno (dobro jutro), grazie (hvala), prego (molim), a češćim putovanjima ili učenjem talijanskoga sigurno će rječnik biti opširniji.

svicarska4

svicarska5

Nakon pređenih 920 km računajući od Osijeka, bili smo u gradu mode, dizajna, kulture. Milano! Osim što grad s okolicom broji 4,3 milijuna stanovnika, Milano posjećuju i brojni turisti tijekom cijele godine. Da je Milano grad mode potvrđuju talijanske modne marke kao što su Valentino, Gucci, Versace, Prada, Armani, Krizia i Dolce & Gabbana koje svoje sjedište imaju upravo u Milanu. Brojni će turisti ući u jednu od trgovina, ali rijetki će se upustiti u nekontroliran šoping. Najprestižnija modna ulica je Via Montenapoleone, dok su u „pravokutniku mode" još i galerija Vittorio Emanuele II, te trg Piazza del Duomo. Grad je poznat i po famoznoj katedrali koja se ubraja u najveće u svijetu, iako u Italiji postoji jedna veća od nje, a to je Bazilika sv. Petra u Rimu.

Uputite li se i vi u Milano, nakon posjeta katedrali, šetnje galerijom, posjetite i kazalište Teatro alla Scala, najpoznatiju opernu kuću. Nakon obilaska osjetite li glad, svi će vas uputiti na talijansku pizzu, a za jedan komad pizze pripremite od 3.80 € do 6.90 € (28 – 52 kn). Nakon šetnje Milanom, nastavili smo put prema svom konačnom cilju, Švicarskoj.

svicarska7

svicarska8

svicarska9

svicarska10

Pogledom kroz prozor autobusa cijelo vrijeme vidjet ćete planine, izvore, jezera, rijeke, ali i snijeg, i to ne samo na vrhovima visokih planina. Jednom rječju, priroda je očaravajuća! Okruženi takvim ambijentom proputovali smo još 350 km i stigli do glavnoga grada Švicarske, Berna. Kao i na ostalim ekskurzijama, većinom je smještaj organiziran u hostelima, pa je tako bilo i u našem slučaju. Youth Hostel Bern može se pohvaliti vrlo divnom lokacijom, iznad hostela nalazi se centar grada. Hostele u Švicarskoj također obilježavaju urednost, gostoljubivost i razni sadržaji. Sobe ne nude veliki komfor, naime postoje one od 6 pa sve do 22 kreveta. Iako zvuči da je 22 ogroman broj ljudi u jednoj sobi, u ovom hostelu je bilo dovoljno prostora za sve, pa čak i stolovi za druženje.

Ono što Bern nudi svojim posjetiteljima je light show na Bundesplatzu (glavnom trgu) u kojemu uživaju svi, od najmlađih pa do najstarijih. Cijelo povijesno središte grada prepoznao je i UNESCO te ga uvrstio u svjetsku baštinu. U Bernu se nalazi i najviša švicarska katedrala Münster (100 m). Najduža europska trgovačka promenada, duljine 6 km, nalazi se također u starom dijelu Berna. Još jedna zanimljiva turistička atrakcija je medvjeđa jama, a dio je Medvjeđeg parka Bern. Ono što ćete svakako tamo saznati da je Bern upravo po medvjedima dobio ime.

svicarska16

svicarska14

svicarska11

U sklopu putovanja posjetili smo i naljepši grad, glavno kulturno i trgovačko središte Švicarske, Zürich. Kroz stari dio grada uz posjete crkvama poveli su nas vodiči. Nakon duge šetnje i brojnih stepenica koje povezuju ulice u Zürichu, uslijedila je šetnja najpoznatijom ulicom, Bahnhofstrasse. Naime, ta ulica sjedište je brojnih modnih trgovina, najpoznatijih kafića, te glavno modno središte Züricha. Poželite li popiti toplu čokoladu u poznatom Starbucksu, to će vas koštati 6 švicarskih franaka (oko 38 kn), a razne vrste kave platit ćete između 5 do 15 CHF (32 – 96 kn)! Posjetite li McDonalds za menu koji bi ste u Osijeku platili 33 kn, u Zürichu ćete morati izdvojiti oko 81 kn.

Nakon odmora nastavili smo obilazak, a posjetili smo Muzej igračaka i Paleontološki muzej. Da se uvjerimo da je Zürich glavno trgovačko središte, uslijedio je šoping u velikom trgovčkom centru Sihlcity. Tu smo pronašli neke poznate trgovine, ali i one koje često posjećujemo i u Osijeku. Za istu haljinu koja je u Osijeku 199 kn, u Zürichu će vam trebati 79 CHF (oko 505 kn!). Pa isplati li se tamo šopingirati, nisam u potpunosti sigurna. Švicarci tvrde kako je njihov standard vrlo visok, te da i za osnovne potrebe izdvajaju velike svote novca, kao npr. boca obične vode u pakiranju od 0,5l koja košta 1,99 CHF (blizu 13 kn).

svicarska12

svicarska13

svicarska15

svicarska17

Ono što je najpoznatije za Švicarsku, osim urednosti, mode, kulture, jest i švicarska točnost. Švicarskih satova ima u svim dijelovima grada, od ručnih, pa do velikih zidnih na samim zgradama, a svaki je točan i precizan. Sami Švicarci kažu kako su navikli na točnost te da ne vole kašnjenja. Švicarska je poznata i kao zemlja sira i čokolade. Probate li neku od čokolada s mlijekom sa švicarskih planina, osjetit ćete posebnu slatkoću i miris. Prava zemlja za ljubitelje čokolade! Što se tiče cijena čokolade, one se kreću od 2,20 CHF pa do 20 CHF za 100 grama (14 – 128 kn).

Jezičari ističu kako su mnogo naučili, saznali i vidjeli, a profesorice su oduševljenje ponašanjem učenika, te kažu kako im ne nedostaje entuzijazma da ponovno organiziraju ekskurziju i sljedeće godine, te tako približe učenicima njemački jezik.

Tekst i foto: Amra Hodžić

 


Izdvojeno

Reci što misliš!