Foto ubod / Foto zapažanja

FOTO: Pogledajte kako će izgledati Sveučilišna knjižnica u Osijeku

FOTO: Pogledajte kako će izgledati Sveučilišna knjižnica u Osijeku

Rektorica osječkog Sveučilišta, prof.dr.sc. Gordana Kralik, javnosti je i prije službene objave otkrila neke detalje o budućoj Sveučilišnoj knjižnici.
knjiznica01.jpg
“Pristigla su 42 rada i dobili smo u konačnici prekrasno rješenje, zgradu koja će biti okrenuta prema Hadrijanovoj ulici, a ispred nje će biti trg”, rekla je rektorica.

Društvo arhitekata grada Osijeka nositelj je izrade natječajnog programa, a njegova predsjednica Danijela Lovoković kaže da ideja o gradnji sveučilišne knjižnice postoji od 1979. godine. “Sveučilište u sklopu kampusa ima predviđenu parcelu za gradnju Sveučilišne knjižnice. Kako bi se ona sagradila, nakon odabira idejnog rješenja slijedi ugovaranje i projektiranje, izrada idejnog projekta, lokacijska dozvola, izrada glavnog projekta i tek nakon toga uz izvedbeni projekt počinje gradnja”, kaže Lovoković. Dodaje da je riječ o vrlo zahtjevnom projektu jer u zgradu treba smjestiti svu građu i fundus, a ona će imati i svoju dnevnu funkciju za potrebe studenata.
knjiznica02.jpg
Prema ranijim najavama gradnja bi trebala početi u proljeće iduće godine, a za očekivati je kako će nova zgrada biti dovršena i otvorena do kraja 2014. godine. Ovome će, naposljetku prethoditi i organizacijsko razdvajanje gradskih i sveučilišnih odjela, pri čemu će (nova) Gradska knjižnica ostati na staroj adresi u Europskoj aveniji. Nagrada za najbolje rješenje iznosi 110 tisuća kuna, druga nagrada je 80 tisuća, a treća 50 tisuća kuna neto.

knjiznica03.jpg

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

knjiznica04.jpg

knjiznica05.jpgknjiznica06.jpg
FOTO:  Sveučilišna knjižnica u Osijeku (autori: Vedran Pedišić, Iva Marjančević, Gordana Gregurić Miočić, Erick Velasco Farrera, Mladen Hofmann): Natječaj, Prva nagrada

IZVOR: Glas Slavonije

 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!