Događanja / Ostala

28. svibnja

Info-centar za mlade Osijek: Predavanje ''Kako bolje razumjeti 'problematičnu' djecu i mlade''

Info-centar za mlade Osijek: Predavanje ''Kako bolje razumjeti 'problematičnu' djecu i mlade''
Davor Javorović/PIXSELL

Dio predavanja bit će namijenjen i pogledu u sebe, tj. u to što mi donosimo u rad s mladima i kako bismo u tome možda mogli biti još bolji

Pozivaju se nastavnici, stručni suradnici i predstavnici udruga koji rade s djecom i mladima na predavanje ''Kako bolje razumjeti 'problematičnu' djecu i mlade'' koje će se održati u utorak, 28. svibnja od 18 do 19,30 sati u Info-centru za mlade Osijek (Kralja Zvonimira 15).

Predavanje je dio internacionalnog programa društveno korisnog učenja koje PRONI Centar za socijalno podučavanje provodi u suradnji sa Svečulištem iz Indiane (USA) te će biti na engleskom jeziku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U radu s djecom i mladima sve se češće susrećemo s ponašanjima koja se smatraju ''problematičnima''. Sve više istraživanja pokazuje da takva ponašanja mogu biti znak traumatiziranosti ili neodgovarajućeg odgoja i da pojedinac jednostavno ne zna drugačije.

Djeca i mladi najranjiviji su dio našega društva i kao takvi izloženi traumi više od bilo koga. Najosjetljiviji su baš tamo gdje bi trebali biti najsigurniji, tj. u svojim obiteljima. Mnogi su žrtve fizičkog, psihičkog ili seksualnog zlostavljanja, dok neki svjedoče nasilju u obitelji. Sve više djece doživi razvod roditelja, a neki čak smrt roditelja. Ni u školi djeca nisu sigurna zbog nasilja među vršnjacima uživo i preko socijalnih mreža. U područjima kao što su Slavonija i Baranja jako je prisutna trans-generacijska trauma kojom je rat naštetio mnogim generacijama. A nekad ne možemo znati što je u pozadini, ali ipak vidimo da nešto nije u redu. Djeca se na teške životne okolnosti odazovu s ponašanjem koje će ih najviše zaštititi, a to nekad može biti štetno za njihovu okolinu i njih same.

Broj sudionika je ograničen pa je potrebno prijaviti se putem online prijavnice.

Interaktivno predavanje predstavit će sljedeće teme:

  • razumijevanje utjecaja životnih okolnosti na živčani sustav te na razvoj djece i mladih
  • najčešći znakovi traume koje možda pogrešno tumačimo kao neprimjereno ponašanje ili označimo dijagnozom
  • uvid u moguće uzroke psihičke traume,, odnosno neprimjerenog ponašanja
  • mogućnost pružanja podrške i potpore ''problematičnoj'' djeci i mladima.

Dio predavanja bit će namijenjen i pogledu u sebe, tj. u to što mi donosimo u rad s mladima i kako bismo u tome možda mogli biti još bolji. Pitanja i komentari sudionika bit će mogući kroz cijelo predavanje.

Radionicu vodi Siena Krušič, mag. psihosocijalnog savjetovanja koja je prvenstveno posvećena radu s posljedicama traume.

Više informacija o predavateljici potražite na poveznici.


Izdvojeno

Reci što misliš!