Događanja / Ostala

16. do 19. svibnja

Osijek i Kneževi Vinogradi: GlinArt festival gline i čovjeka 2024.

Osijek i Kneževi Vinogradi: GlinArt festival gline i čovjeka 2024.
Nikola Ćutuk/PIXSELL

Festival je mali doprinos i pokušaj u očuvanju jedinstvene baranjske graditeljske baštine i kulturnog nasljeđa

Za sve ljubitelje zemljane arhitekture te prirodne gradnje i umjetnosti, ovoga proljeća po treći puta GlinArt festival održat će se na dvije lokacije, u Osijeku i u Kneževim Vinogradima u Baranji.

Festival se otvara sutra s 2. Međunarodnom konferencijom zemljane gradnje i arhitekture, u srce suvremene arhitekture na GrAFOS-u, a naredna tri dana radimo, učimo i zabavljamo se u Kneževim Vinogradima, u "Kući na Derjanu".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Festival je mali doprinos i pokušaj u očuvanju jedinstvene baranjske graditeljske baštine i kulturnog nasljeđa.

Na konferenciji će inozemni i domaći građevinski stručnjaci, majstori, poduzetnici i znanstvenici govoriti o tradicionalnoj i suvremenoj zemljanoj arhitekturi i gradnji prirodnim materijalima.

Jednodnevna konferencija namijenjena je vlasnicima zemljanih kuća, institucijama koje se bave očuvanjem kulturnog nasljeđa, studentima arhitekture i građevinarstva, majstorima, zanatlijama i svim zaljubljenicima u graditeljsku baštinu i gradnju prirodnima materijalima. Dva predavanja su na engleskom, dok su ostala na hrvatskom.

Prijave se provode putem poveznice.

Naredna dva dana, u petak i subotu, slijede stručne radionice. Radionice će se odvijati u malim grupama i bit će radno intenzivne. Obnovit ćemo unutarnje zemljane zidove obiteljske kuće od nepečene zemljane cigle, a na drugoj radionici izraditi suvremene varijante zemljanih podova. Dalje ćemo se pozabaviti s izradim vanjske klupe od nabijene zemlje sa zelenom površinom, istražiti i izmisliti zemljane fasadne reljefe, provoditi inicijalnu analizu jednog zemljanog objekta te izrađivati keramiku.

Radionice vode iskusni majstori i majstorice. Polaznici će naučiti dijagnosticirati trenutačno stanje, obnoviti vanjski zid sa zemljanom i vapnenom žbukama pripremljenom od lokalnih materijala te izraditi pod od nabijene zemlje.

Prijavite se ovdje.

Zadnjeg dana, u nedjelju otvaramo kapije. Posjetitelji će moći vidjeti radove izvedene na radionicama te porazgovarati s majstorima i provesti ugodno nedjeljno popodne uz šetnju kroz selo na kojoj posjećujemo nekoliko dvorišta i divnih zemljanih kuća i gatora.

Izuzetno se radujemo na nastavak GlinArt-a 2024. i bogatom programu! Vidimo se na GlinArt-u u Osijeku i Baranji!


Izdvojeno

Reci što misliš!