Događanja / Ostala

Od travnja do prosinca

Koncertnim ciklusom 'Panona Organo' obilježava se 190. obljetnica rođenja Jozsefa Angstera

Koncertnim ciklusom 'Panona Organo' obilježava se 190. obljetnica rođenja Jozsefa Angstera
PR

Ovaj koncertni ciklus financijski su podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Grad Valpovo, Grad Đakovo te Đakovačko-osječka nadbiskupija

Ove godine obilježava se 190. obljetnica rođenja Jozsefa Angstera, graditelja orgulja rođenoga u Jagodnjaku, što čini ovu godinu posvećenom orguljama. Orgulje su neizostavan dio kulturne baštine Istočne Hrvatske. Zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva kulture i medija, pokrenut je proces restauracije tih orgulja koje su već duže vrijeme bile izvan uporabe. Ova restauracija omogućit će organiziranje niza koncertnih ciklusa i drugih glazbenih manifestacija.

Jozsef Angster, jedan od najpoznatijih graditelja orgulja svoga vremena, rođen je 7. srpnja 1834. godine u Jagodnjaku. Tijekom 2024. godine obilježava se njegova 190. obljetnica rođenja kroz koncertni ciklus pod nazivom PANONA ORGANO, naglašavajući time važnost orgulja, osobito s obzirom na Angsterovo porijeklo iz Slavonije i Baranje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Koncertni ciklus Panona Organo 2024. sastoji se od osam koncerata koji će se održati od travnja do prosinca. Renomirani hrvatski orguljaši i orkestri sudjelovat će u ovim koncertima, među kojima su Ljerka Očić, Josipa Leko, Tea Kulaš i Trio Seraphim, studenti orgulja u klasi profesorica Ljerke Očić i Renate Bauer, Osječki gitarski kvartet, Hrvatski komorni orkestar te Orkestar mladih glazbenika Zagreb.

Prvi koncert u nizu pod nazivom PANONA ORGANO održat će se 21. travnja u osječkoj Konkatedrali s početkom u 19,30 sati. Orguljašica Tea Kulaš iz Zadra nastupit će s programom koji obuhvaća djela različitih skladatelja kao što su Albe Vidaković, Johann Sebastian Bach, Franjo Lučić i Krsto Odak.

Jozsef Angster, rođen u Baranji, bio je osječki stolarski šegrt i istaknuti europski graditelj crkvenih orgulja. Putovao je po Europi, učeći i usavršavajući svoje vještine kod najpoznatijih graditelja orgulja svoga vremena. Njegov opus od 961 crkvenih orgulja ostavio je trajan pečat u europskoj kulturnoj povijesti, a njegove orgulje još i danas odzvanjaju u mnogim crkvama diljem Mađarske i Austro-Ugarske monarhije.

Na području Hrvatske, identificirano je 45 orgulja s potpisom Angstera, od kojih se neka nalaze u crkvama i sinagogama diljem zemlje.

Ovaj koncertni ciklus financijski su podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Grad Valpovo, Grad Đakovo te Đakovačko-osječka nadbiskupija.


Izdvojeno

Reci što misliš!