Događanja / Ostala

29. srpnja do 5. kolovoza

Održava se 50. Kolonija kipara naivaca Ernestinovo, predstavljamo bogat program

Održava se 50. Kolonija kipara naivaca Ernestinovo, predstavljamo bogat program
OBŽ

Otvorenje je 30. srpnja u 20,30 sati, a sat vremena prije održat će se Svečano otvorenje izložbe skulptura „Naši stari“ u Galeriji Petar Smajić koja će obuhvatiti dijela tvorca naivnog stvaralaštva Petra Smajića i kipara Ernestinovčana

Grupa samoniklih umjetnika u Ernestinovu našla je u parku svoje prikladno mjesto da kroz svoj duhovni pogled izrazi u drvetu, kamenu i slici. Ti su umjetnici organizirali i stvorili Likovnu udrugu.

Likovna udruga "Petar Smajić" počela je s radom pod nazivom Kolonija kipara naivaca Jugoslavije. Prva osnivačka sjednica bila je u Osnovnoj školi Ernestinovo 22. veljače 1973. godine. Na sjednici je bili prisutno trinaest osoba, među kojima su i Petar Smajić, Mato Tijardović i Siniša Tešankić. Petar Smajić rodio se 25. svibnja 1910. godine u Docu Donjem, no došao je u Ernestinovo, gdje je živio do svoje smrti.

Svojim čudesnim likovima, rezanim iz drveta, stekao je svjetski glas te je jedan od prvih poznatih kipara naivaca u Hrvatskoj. Možda je i slutio, jer umjetnici imaju taj dar, da će se kolonija Ernestinovo razviti u tradicionalno okupljanje kipara iz Hrvatske i šire. Odlučeno je da se krene s izgradnjom galerije i organizacije prve kiparske kolonije, tako da je iste godine kolonija počela s radom u kojoj su sudjelovali ovi kipari: Josip Bičanić, Adolf Bogdanović, Čedomir Čizmić, Ivan Demše, Martin Hegedušić, Mato Generalić, Katica Parađ-Vojković, Petar Smajić, Siniša Tešankić, Mato Tijardović, Vjekoslav Žnidarec i Marijan Šimić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Poslije smrti našega najpoznatijeg kipara Petra Smajića mijenja se naziv Kolonija kipara naivaca Jugoslavije u Likovna udruga "Petar Smajić". Udruga u svom radu okuplja neprofesionalne i profesionalne stvaratelje umjetničkih djela bez obzira na likovno obrazovanje, uzrast i zanimanje. Svake godine organizira se kiparska kolonija u kojoj sudjeluju umjetnici iz Hrvatske te gosti iz inozemstva. Skulpture se izrađuju u slavonskom hrastu, a postavljaju se u mjesnom parku i tzv. ulici skulptura, a jedan dio u galeriji Petar Smajić.

Zahvaljujući entuzijazmu male skupine ljudi, ali ne običnih, Ernestinovo je naširoko poznato po svojoj jedinstvenoj Kiparskoj koloniji naive. Posebnost i bogatstvo različitosti kojom Općina Ernestinovo odiše, kulturno nasljeđe i izvorni umjetnički izričaj kojim se mještani ponose upravo je Kiparska kolonija naive, najstarija kolonija naivnog kiparstva u Europi.

Velika 50. Kolonija kipara naivac Ernestinovo, koja će se održati uz mnoštvo kulturnih, zabavnih i društvenih događanja počinje 29. srpnja te traje do 5. kolovoza. Otvorenje je 30. srpnja u 20,30 sati, a sat vremena prije održat će se Svečano otvorenje izložbe skulptura „Naši stari“ u Galeriji Petar Smajić koja će obuhvatiti dijela tvorca naivnog stvaralaštva Petra Smajića i kipara Ernestinovčana.

Program je u nastavku.


Izdvojeno

Reci što misliš!