Događanja / Istaknuta

18. svibnja

Muzej Slavonije: Međunarodni dan muzeja 2024. [PROGRAM]

Muzej Slavonije: Međunarodni dan muzeja 2024. [PROGRAM]
Davor Javorović/PIXSELL

Ulaz je u Muzej Slavonije besplatan, dok je radno vrijeme Muzeja od deset do 18 sati

Muzeji su dinamične baštinske ustanove koje gaje i potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje. Potencijal je baštinskih ustanova u pružanju sveobuhvatnog edukativnog iskustva s ciljem podizanja svijesti o važnosti osiguravanja jednakog pristupa kvalitetnom obrazovanju te razvijanja inkluzivnog demokratskog društva kao temelja za gradnju održive budućnosti koja podrazumijeva i racionalno gospodarenje prirodnim resursima.

Muzej Slavonije obilježava Međunarodni dan muzeja 2024. u subotu, 18. svibnja predstavljanjem 39. broja Osječkog zbornika te vodstvom za građanstvo u izložbi ''Čovjek iza glazbe. Stvaralački opus Julija Njikoša'', otvorenjem prigodne izložbe amaterskih radova polaznika kiparskih radionica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ulaz je u Muzej Slavonije besplatan, dok je radno vrijeme Muzeja od deset do 18 sati.

Program je sljedeći:

  • 10:00 Izložba amaterskih radova polaznika kiparskih radionica

Otvorenje je to izložbe amaterskih radova polaznika kiparskih radionica u sklopu programa Doktori za baštinu održanih prigodno u sklopu izložbe Zbirka skulptura i natpisa autora Grgura Marka Ivankovića. Izložba predstavlja radove djece i mladih, ali i članova Udruge za promicanje kvalitete života starijih osoba Klub 60+ iz Osijeka. Izložbu će predstaviti voditeljica programa, viša kustosica Jesenka Ricl.

  • 12:00 39. Osječki zbornik

Predstavljanje 39. Osječkog zbornika, stručno-znanstvene publikacije Muzeja Slavonije, zasigurno je jedna od najdugovječnijih muzeoloških publikacija u nas koja kontinuirano izlazi od 1942. godine. Najnoviji broj donosi radove sa znanstvenog kolokvija ''Znanost u funkciji kulturne baštine'' realiziranog u suradnji Muzeja Slavonije i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku 18. svibnja. Osječki zbornik će predstaviti prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, izv. prof. Jasminka Najcer Sabljak i dr. sc. Marina Vinaj.

  • 13:00 Vodstvo za građanstvo u izložbi ''Čovjek iza glazbe. Stvaralački opus Julija Njikoša''

Izložbom ''Čovjek iza glazbe. Stvaralački opus Julija Njikoša'' obilježava se stota godišnjica rođenja Julija Njikoša, osječkog melografa i skladatelja koji je čitav svoj život posvetio glazbi i njezinim nositeljima. Širok opus Njikoševa djelovanja pokriva skladanje i aranžmane za, prije svega, tamburaške orkestre i zborove, ali i sakupljanje tradicijske glazbene građe ''na terenu''. Kroz svoj je profesionalni i privatni rad obišao stotinu mjesta u Slavoniji, Vojvodini i drugim dijelovima Hrvatske, zabilježio više od 4000 napjeva i razgovarao s gotovo 1000 didaka i baka koji su mu kazivali i pjevali – kako je to bilo nekada. Posjetitelje će kroz izložbu provesti autorica Katarina Dimšić, kustosica Etnografskog odjela.


Izdvojeno

Reci što misliš!