Događanja / Istaknuta

10. i 11. veljače

Organizira se tradicionalna pokladna manifestacija ''Kakas-utes'' u Vardarcu

Organizira se tradicionalna pokladna manifestacija ''Kakas-utes'' u Vardarcu
TZ Općine Bilje - Kopački Rit/Facebook

U zamjenu za ples s kostimiranim "pijetlovima", žene i djevojke odužuju se mladićima neobičnim darovima - kokošjim jajima koja su simbol rađanja novog života (ne bi li godina u selu bila plodnija)

10. i 11. veljače u Vardarcu održat će se tradicionalna pokladna svetkovina pod nazivom ''Kakas-utes''.

Riječ je o starom mađarskom narodnom običaju kojega je davne 2003. godine obnovila mjesna mladež. Program, koji se tradicionalno održava prije Čiste srijede, sastoji se od svečane povorke konjskih zaprega koja se - uz vrisku, ciku i pjesmu - kreće seoskim ulicama, za vrijeme koje mladići (obučeni u kostime i maske koje predstavljaju pijetla) silaze s kola i "plešu" oko djevojaka i žena koje stoje ispred kuća i dočekuju veselu povorku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U zamjenu za ples s kostimiranim "pijetlovima", žene i djevojke odužuju se mladićima neobičnim darovima - kokošjim jajima koja su simbol rađanja novog života (ne bi li godina u selu bila plodnija). Maskirani "pijetlovi" imaju pravo uhvatiti sve što se kreće u dvorištu, pa domaćini tada sklanjaju perad i umjesto nje daruju pijetlove.

Osim toga, dio ovog jedinstvenog pokladnog događanja u Vardarcu bit će i natjecanje u kuhanju iš paprikaša i ponuda krafni.


Izdvojeno

Reci što misliš!