Događanja / Istaknuta

18. siječnja

U Staroj pekari upriličit će se izložba "Fajferica se vraća kući"

U Staroj pekari upriličit će se izložba
Davor Javorović/PIXSELL

Kod starijeg stanovništva još uvijek je živo sjećanje na svinje ''fajferice'' koje su uzgojene upravo na posjedu ove obitelji nedaleko Osijeka

U nizu zaboravljenih osoba njemačkog ili austrijskog porijekla koje su svojim djelovanjem obilježile dio povijesti Istočne Hrvatske nalaze se i članovi obitelji veleposjednika i trgovaca Pfeiffer od kojih su neki zaslužili i plemićke titule.

Tek će dobri poznavatelji gospodarskih prilika ovoga područja s kraja 19. i početka 20. stoljeća imati predodžbu o značaju kojeg je obitelj Pfeiffer imala na razvoj gospodarstva, a posebno uzgoja stoke. No, kod starijeg stanovništva još uvijek je živo sjećanje na svinje ''fajferice'' koje su uzgojene upravo na posjedu ove obitelji nedaleko Osijeka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako je u kolektivnom pamćenju ipak sačuvana memorija na ovu obitelj, čija je baština gotovo potpuno i nepravedno zaboravljena. 2023. godine obilježeno je 150 godina postojanja ove top masno-mesne pasmine s intermuskularnom masnoćom važnom za suhomesnate proizvode, masti i svježeg mesa za restorane, a Udruga Korijeni pustare će 18. siječnja s početkom u 18 sati u Staroj pekari otvoriti izložbu fotografija pod nazivom ''Fajferica se vraća kući'', nakon čega će uslijediti okrugli stol na kojemu će renomirani stručnjaci govoriti o važnosti ove pasmine.

To su Dominik Knežević – Predsjednik Udruge uzgajivača crne slavonske svinje – Fajferica (Predstavljanje Udruge uzgajivača crne slavonske svinje – Fajferica), dr. sc. Marija Hefer – redovita profesorica, Medicinski fakultet u Osijeku (nutritivna vrijednost masti i mesa fajferice), dr. sc. Goran Kušec – redoviti profesor, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (potencijal fajferice  zaproizvodnju tradicijskih suhomesnatih proizvoda), dr. sc. Vladimir Margeta – izvanredni profesor, Fakultet  agrobiotehničkih znanosti Osijek(povijesno-tradicijski kontekst fajferice), dr. sc. Boris Lukić – izvanredni profesor, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (genetska vrijednost fajferice) i dr. sc. Dragan Solić – načelnik Sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Osijek (značaj uzgojnog programa u budućem razvoju fajferice).


Izdvojeno

Reci što misliš!