Događanja / Istaknuta

20. i 21. listopada

Osma Filmska RUNDA: Dvanaest nagrađivanih kratkiša, dvije tajne projekcije i masterclass Sonje Tarokić

Osma Filmska RUNDA: Dvanaest nagrađivanih kratkiša, dvije tajne projekcije i masterclass Sonje Tarokić

RUNDU zabave i ove će godine okrenuti u prostoru Udruge Slama, uz glazbeni program i izložbu

Jedan je vikend u listopadu već osam godina rezerviran za najbolje od hrvatskog kratkometražnog filma. Vikend je to u kojemu Osijek postaje utočište filmaša iz cijele Hrvatske, a kino Urania vrvi filmofilima.

Ove godine 20. i 21. listopada svi okrećemo 8. Filmsku RUNDU, reviju hrvatskog kratkometražnog filma, uz 12 nagrađivanih filmova, dvije tajne projekcije i masterclass Sonje Tarokić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvu večer otvaramo s popratnim programom ''Publika za publiku'' koji će u potpunosti osmisliti polaznici radionice filmske selekcije pod mentorstvom filmskog kritičara Mire Frakića. Analizom tematskih, formalnih i vizualnih obilježja polaznici će sastaviti blok filmova koji će biti tajna do same projekcije.

Nakon tajne projekcije, u prvom ćemo projekcijskom bloku ovogodišnje Filmske RUNDE pogledati šest recentnih, nagrađivanih i festivalski zamijećenih filmova. Na tematskom ih planu povezuje autorsko postavljanje pojedinca u odnosu na društvo u kojemu se nalazi pa su ovi, studentski i profesionalni kratkometražni filmovi, okupljeni pod nazivom ''Pojedinac i društvo''.

Osim što su obilježeni vještim i nekonvencionalnim pristupima vršnjačkom nasilju, osjećajima pripadnosti i društvenog pritiska, odlikuje ih i promišljenost u izboru vizualnog stila – dok filmovi ''Espi'' Ivana Grgura, ''Ispod maske'' Dariana Bakliže i ''Pravilo broj 5: pomno pratite svog čovjeka'' Mire Manojlovića posežu za visokostiliziranim vizualnim postupcima i zadiru duboko u filmsku likovnost, studentski filmovi ''Moj Nikola'' Martine Marasović, ''Bruna, zimus'' Marka Bičanića i ''Glupane glupi'' Andrije Tomića suprotno tome pronalaze svoj vizualni identitet u mutnome, zrnatome i prljavo-digitalnome.

Druga večer revije donosi susret s nagrađivanom redateljicom i scenaristicom niza zapaženih kratkometražnih igranih filmova te uspješnog dugometražnog filma ''Zbornica'' Sonjom Tarokić. Sonja će, na prvoj autorskoj večeri koja se održava u vrijeme odvijanja same revije, otvoreno govoriti o svemu onome što inače u filmu ne vidimo, o procesu i razvoju ideje, o anegdotama, greškama i vještinama koje učimo tijekom rada na filmu te o svim onim skrivenim detaljima potrebnima za stvaranje filmske čarolije.

Kao zagrijavanje za Sonjin masterclass, htjeli su pripremiti poseban blok po odabir autorice. Sonja je prihvatila izazov, stoga će s publikom, u programu ''Sonjin izbor'', podijeliti koji su to kultni filmovi na nju ostavili najveći trag i koji su je iz bilo kojeg razloga nadahnuli. U razgovoru koji slijedi nakon projekcije redateljica će obrazložiti i  đ podijeliti s publikom zašto je odabrala baš te filmove.

Posljednji blok ovogodišnje revije ''Prostori sjećanja'' svojom će vas tematskom preokupacijom spojiti, a vizualnom i narativnom raznolikošću zaintrigirati. Program započinju i završavaju prostorom: jednom snimkom tretiranom na vizualno inspirativan način u eksperimentalnom filmu Mare Šuljak, ''Evanescence'', jednom jedinom kasetom kao dokazom postojanja stvarnog mjesta u filmu ''Divlje cvijeće'' Karle Crnčević.

Filmski esej ''Sakupljači autorice'' Mije Martinović odvest će nas na daleko putovanje kroz vrijeme i sjećanja, dok poetski hibrid Sare Jurinčić, ''Valerija'', morbidno pomaknuta animirana ''Eeva'' Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova i suptilan igrani film Šimuna Šituma, ''Sprovod'' na svoj specifičan način analiziraju osjećaje i povezanost s bližnjima kojih više nema.

Filmski vikend u gradu na Dravi im, kao i prethodnih godina, pomaže zaokružiti ekipa iz programa Slamanje. RUNDU zabave i ove će godine okrenuti u prostoru Udruge Slama, uz glazbeni program i izložbu.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje. Aktivnost programa provodi se uz financijsku podršku DHFR-a, Zaklade "Kultura nova", grada Osijeka, Savjeta mladih Grada Osijeka i Turističke zajednice grada Osijeka.


Izdvojeno

Reci što misliš!