Vijesti / Regija

USKOK I POLICIJA OBJAVILI

Pao granični policajac koji je udarao pečate u putovnice državljanina BiH u zamjenu za eure

Pao granični policajac koji je udarao pečate u putovnice državljanina BiH u zamjenu za eure
Ivica Galović/PIXSELL

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU vukovarsko-srijemske, donio rješenje o provođenju istrage protiv jednog hrvatskog državljanina i dvojice državljana BiH zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprave, izvijestili su

PU vukovarsko-srijemska izvijestila je kako su u u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili kriminalističko istraživanje nad 35-godišnjakom, 47-godišnjakom i 51-godišnjakom, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenje isprave te davanje i primanje mita. Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 35-godišnji policijski službenik Policijske uprave vukovarsko-srijemske, tijekom 2023. godine, u više navrata, za novčanu naknadu, neovlašteno otisnuo granične pečate u putnu ispravu 47-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine, a čiju putnu ispravu mu je donosio 51-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine.

Osumnjičenici su uhićeni i predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, a kaznena prijava podnesena je USKOK-u. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Policijski službenik je 10. veljače 2024. godine rješenjem načelnika Policijske uprave udaljen iz službe te će protiv njega biti podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog teže povrede službene dužnosti.

Oglasio se USKOK

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU vukovarsko-srijemske, donio rješenje o provođenju istrage protiv jednog hrvatskog državljanina (1988.) i dvojice državljana Bosne i Hercegovine (1976., 1972.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprave, izvijestili su.

 

"Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od početka 2023. godine do 8. veljače 2024., u Hrvatskoj, Austriji te Bosni i Hercegovini, kao policijski službenik na Stalnom graničnom prijelazu za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Županja, pristao na traženje III. okr. da za novčani iznos u putnu ispravu II. okr. otisne službene ulazno/izlazne granične pečate s namještenim datumima, kojima će neistinito prikazati da je II. okr. na vrijeme napustio teritorij Austrije i tako mu omogućiti regulaciju boravka unutar schengenskog prostora odnosno izbjegavanje zabrane daljnjeg boravka u tom prostoru.

Tako je, sukladno dogovoru, II. okr. u više navrata predavao svoju putnu ispravu III. okr., dok mu je putem Western Uniona uplaćivao iznose od najmanje 200 eura koji su bili namijenjeni policijskom službeniku kao naknada za izvršenu uslugu otiskivanja pečata. Nakon toga je III. okr. putnu ispravu i novac donosio I. okr. u Županju, a I. okr. je potom znajući da II. okr. nije pristupao graničnoj kontroli u njegovu putovnicu otiskivao službene ulazno/izlazne pečate. Putovnicu s tako otisnutim graničnim pečatima I. okr. je predavao III. okr., koji ju je zatim vraćao II. okr., a koji je s putovnicom 8. veljače 2023. pristupio na Stalni granični prijelaz Bajakovo te ju je prilikom granične kontrole predao policijskom službeniku na uvid", stoji u priopćenju.


Izdvojeno

Reci što misliš!