Vijesti / Ostalo

komentar metereologinje

Hrvatska prekrivena pijeskom iz Afrike

Hrvatska prekrivena pijeskom iz Afrike
Borna Jakšić/PIXSELL

Sav je pijesak koncentriran u najnižem km atmosfere, drugim riječima, inače dolazi u jakoj JZ struji u najvišim slojevima atmosfere

Hrvatska je posljednjih dana prekrivena pijeskom koje vjetrovi s juga donose iz Afrike. Posebno je to bilo vidljivo u Zagrebu koji je cijeli dan u prašini - poput guste izmaglice. Zrak je iznimno loše kvalitete na mjernoj stanici kod Lučkog, piše Danas.hr.

Cijelu Hrvatsku, ali i Sloveniju, posljednjih dana pogodio je ovaj fenomen, a što nas čeka dalje objasnila je meteorologinja DHMZ-a Tomislava Hojsak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Pijesak dolazi iz Sahare preko Sredozemnog mora u sklopu jakog JZ strujanja. Nismo toliko iznenađeni količinom pijeska u zraku budući da se u našem zavodu redovite prate i prognoze kvalitete zraka pa tako i koncentracija pijeska i prašine.

Sav je pijesak koncentriran u najnižem km atmosfere, drugim riječima, inače dolazi u jakoj JZ struji u najvišim slojevima atmosfere. Zbog toga je i vidljivost dosta smanjena dana. Ona će napustiti naše krajeve već do kraja dana tako da će se do kraja dana sve raščistiti", rekla je Hojsak.


Izdvojeno

Reci što misliš!