Aktualno s tržnice

Šarenilo ljetnih plodova: Lubenica i grožđe pojeftinili, a šljiva, smokva i dinja drže cijenu

Mirela Belaj/SiB.hr

Lubenice su pravi hit na osječkoj tržnici zbog svoje povoljne cijene i sočnog okusa, dok šljive, dinje i grožđe, svaki plod sa svojom pričom, doprinose toj šarolikoj ponudi

Iako pomalo prazna zbog vrućine i godišnjih odmora, ovoga je četvrtka osječka tržnica i dalje bogata različitim ljetnim plodovima koji svojom svježinom i šarenilom mame poglede svih prisutnih kupaca.

Jedna je od glavnih namirnica na piji i dalje lubenica koja je, kako odmiče sezona i kako su mušterije iznimno zainteresirane za njezinu kupovinu, pojeftinila s 80 na 70 ili čak 60 centi po kilogramu.

“Lubenica je ove godine zaista slatka i sočna. Naši se kupci uvijek vraćaju po još, a cijena je sada još povoljnija, pa ne čudi da brzo nestaje s naših štandova”, priča nam jedan prodavač.

>> Baranjski proizvođač lubenica: “Realna cijena kilograma lubenice je 80 centi”

Proizvod je koji pak nije pojeftinio, već je, štoviše, poskupio u odnosu na prošli tjedan šljiva. Naime, njezina se početna cijena kretala u rasponu od 1,5 do 2,5 eura, pa se prošloga tjedna spustila na euro, dok ćete ju sada prosječno platiti dva eura po kilogramu.

”Cijene su šljiva iz tjedna u tjedan uvijek približno slične jer želimo našim kupcima omogućiti pristupačne ljetne plodove, a potražnja je za lubenicama ionako već dovoljno velika da održava stabilnost cijene”, pojašnjava druga uzgajivačica.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Jednaku cijenu kao i prošloga tjedna drži i dinja koja košta uglavnom euro po kilogramu. Međutim, na nekim je štandovima već pojeftinilo i grožđe, pa se sada njegov kilogram s početna dva negdje naplaćuje i 1,5 euro.

”Dinja zadržava svoju cijenu jer je potražnja stalna, dok je grožđe povoljnije zbog odličnog i ponešto ranijeg uroda. Ipak, njihova slatkoća i osvježavajući okus savršeno su osvježenje za vruće ljetne dane”, ističe prodavač.

>> Domaće grožđe već dominira osječkom “pijom”: “”Berba je počela mjesec dana ranije!””

U konačnici, posebno nam je na jednom štandu za oko zapela smokva kao također ljetna namirnica koju uzgajivačica prodaje za tri ili četiri eura po kilogramu. U pitanju je treći rod navedenoga voća, a bit će ga na tržnici i idućega tjedna.

”Naše su smokve zrele i slatke te ih beremo u Višnjevcu. Šteta je da propadnu. Jučer sam mislila da ih neće biti, ali brzo rastu, iako su osjetljive na vrućine”, naglašava prodavačica.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Lubenice su pravi hit na osječkoj tržnici zbog svoje povoljne cijene i sočnog okusa, dok šljive, dinje i grožđe, svaki plod sa svojom pričom, doprinose toj šarolikoj ponudi. Višnjevačke smokve pak sa svojim zrelim okusom također osvajaju kupce, najavljujući voćno bogatstvo na piji i sljedećega tjedna.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari