Sezonsko voće
Kako napraviti domaći džem od smokava s nekoliko sastojaka i za manje od sat vremena?
S obzirom na bogatstvo sastojaka, ovaj će džem svakako obogatiti vašu prehranu
Lagano se kalendarski približavamo jeseni, a s tim godišnjim dobom u jelovnike uvode se i mnoge voćke. Jedne su od njih smokve čija je sezona trenutno u punom zamahu. Osim što su ukusne i iznimno zdrave te se mogu jesti što zasebno, što kao dodatak brojnim desertima, od smokava može se napraviti i džem, i to na vrlo jednostavan način.
Također, za njegovu pripremu ne treba mnogo sastojaka, a ni vremena – ako redom ispoštujete sve što piše u receptu koji slijedi, bit ćete gotovi s cjelokupnim postupkom za manje od sat vremena. Sve što vam treba tri je kilograma zrelih smokava, limun, dva vanilin šećera, 90 dekagrama običnog šećera, nekoliko naribanih limunovih i narančinih korica, dvije žlice ruma te malo mljevenog cimeta, klinčića, oraha i badema po želji. Konzervans nije potrebno dodavati jer će ovako pripremljeni džem potrajati i preko zime, ako se bude odgovarajuće čuvao.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Poljoprivredna zadruga TRS projektom je ostvarila adaptaciju proizvodno – poslovne zgrade te je kupljena moderna oprema za destilaciju, oprema za sušenje voća i povrća kao i za proizvodnju prirodnog goriva
-
lkotestom je u organizmu 27-godišnjaka očitana koncentracija alkohola u iznosu od 2,49 promila, dok je 38-godišnjak odbio alkotestiranje
-
Suočeni s alarmantnim porastom nasilja nad ženama opravdano se pitaju poduzima li država dovoljno da nas zaštiti i da adresira nasilje nad ženama
Smokve prvo operite, osušite, odstranite im peteljku i tvrđi dio kore te ih narežite na komadiće ili pak sameljite. Ubacite potom voćke i šećer u duboki lonac, ocijedite na njih limun te sve kuhajte otprilike 45 minuta na laganoj vatri, uz stalno miješanje. Nakon toga dodajte preostale navedene sastojke i nastavite miješati sve dok se smjesa ne zgusne.
U međuvremenu sterilizirajte i zagrijte staklenke u pećnici na otprilike 150 stupnjeva, desetak minuta. Prekrijte ih potom čistom salvetom i pustite da se ohlade. Džem je gotov u trenutku u kojemu je dovoljno gust i istovremeno tečan, pa ga je zatim potrebno preliti u staklenke koje ćete zatvoriti poklopcem.
Džem u staklenci pohranite na hladno i mračno mjesto, najbolje u smočnicu. Kada ga budete ponovno otvorili, čuvajte ga u hladnjaku.
Osim što je vidljivo brz i jednostavan za pripremu, džem od smokava izuzetno je zdrav, bez potrebe za dodatkom konzervansa. S obzirom na bogatstvo sastojaka, ovaj će džem svakako obogatiti vašu prehranu. Uz pravilno skladištenje, možete uživati u njegovoj svježini i okusu čak i nakon što jesen prođe.
Izdvojeno
-
David je pomoću live streaminga prikupio gotovo 500 eura za pomoć Udruzi ”Krijesnica”, a kosu darovao u Zadar
-
Mihaela je bila sportašica i studentica prava. Umrla je u srijedu navečer hicem iz službenog pištolja 27-godišnjeg policajca s kojim je bila u stanu
-
Ponekad vam se čini da mamurluk traje dva dana, a nekad se probudite s osjećajem da niste pili. Međutim, ni jedno ni drugo nije pravi pokazatelj koliko je zapravo alkohola u vašem organizmu
-
Prošlo ljeto u Europi zbog vrućina je umrlo 60 tisuća ljudi. A već se najavljuje da će iduće ljeto biti još gore, kako u Europi, tako i kod nas u Hrvatskoj
Reci što misliš!