Sezonsko voće
Kako napraviti domaći džem od smokava s nekoliko sastojaka i za manje od sat vremena?
S obzirom na bogatstvo sastojaka, ovaj će džem svakako obogatiti vašu prehranu
Lagano se kalendarski približavamo jeseni, a s tim godišnjim dobom u jelovnike uvode se i mnoge voćke. Jedne su od njih smokve čija je sezona trenutno u punom zamahu. Osim što su ukusne i iznimno zdrave te se mogu jesti što zasebno, što kao dodatak brojnim desertima, od smokava može se napraviti i džem, i to na vrlo jednostavan način.
Također, za njegovu pripremu ne treba mnogo sastojaka, a ni vremena – ako redom ispoštujete sve što piše u receptu koji slijedi, bit ćete gotovi s cjelokupnim postupkom za manje od sat vremena. Sve što vam treba tri je kilograma zrelih smokava, limun, dva vanilin šećera, 90 dekagrama običnog šećera, nekoliko naribanih limunovih i narančinih korica, dvije žlice ruma te malo mljevenog cimeta, klinčića, oraha i badema po želji. Konzervans nije potrebno dodavati jer će ovako pripremljeni džem potrajati i preko zime, ako se bude odgovarajuće čuvao.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Nove epizode 'Večere za 5' gledajte na RTL-u i platformi Voyo 24 sata prije prikazivanja na televiziji!
-
Promet je zatvoren za sva vozila osim hitnih i komunalnih službi te stanara
-
Smokve prvo operite, osušite, odstranite im peteljku i tvrđi dio kore te ih narežite na komadiće ili pak sameljite. Ubacite potom voćke i šećer u duboki lonac, ocijedite na njih limun te sve kuhajte otprilike 45 minuta na laganoj vatri, uz stalno miješanje. Nakon toga dodajte preostale navedene sastojke i nastavite miješati sve dok se smjesa ne zgusne.
U međuvremenu sterilizirajte i zagrijte staklenke u pećnici na otprilike 150 stupnjeva, desetak minuta. Prekrijte ih potom čistom salvetom i pustite da se ohlade. Džem je gotov u trenutku u kojemu je dovoljno gust i istovremeno tečan, pa ga je zatim potrebno preliti u staklenke koje ćete zatvoriti poklopcem.
Džem u staklenci pohranite na hladno i mračno mjesto, najbolje u smočnicu. Kada ga budete ponovno otvorili, čuvajte ga u hladnjaku.
Osim što je vidljivo brz i jednostavan za pripremu, džem od smokava izuzetno je zdrav, bez potrebe za dodatkom konzervansa. S obzirom na bogatstvo sastojaka, ovaj će džem svakako obogatiti vašu prehranu. Uz pravilno skladištenje, možete uživati u njegovoj svježini i okusu čak i nakon što jesen prođe.
Izdvojeno
-
Tako su prvi slobodni termini za CT abdomena i zdjelice dostupni tek u studenome, točnije 8., 11. i 12. studenoga
-
Što se veća količina graha kuha to će finalni rezultat biti bolji
-
Laura Gergelj je poduzetnica koja je, prepoznavši potrebe tržišta, odlučila potpuno samostalno pokrenuti knjigovodstveni servis, predstavljajući Osijek i u međunarodnim krugovima kao destinaciju inovativnih poslovnih rješenja
-
Dulje vruće sezone i rjeđi mrazevi značili su da je postala virusna bolest koju najbrže šire komarci u svijetu, a uzima maha i u Europi
Reci što misliš!