SiB Plus / Samo domaće

Sezonsko voće

Kako napraviti domaći džem od smokava s nekoliko sastojaka i za manje od sat vremena?

Kako napraviti domaći džem od smokava s nekoliko sastojaka i za manje od sat vremena?
Duško Jaramaz/PIXSELL

S obzirom na bogatstvo sastojaka, ovaj će džem svakako obogatiti vašu prehranu

Lagano se kalendarski približavamo jeseni, a s tim godišnjim dobom u jelovnike uvode se i mnoge voćke. Jedne su od njih smokve čija je sezona trenutno u punom zamahu. Osim što su ukusne i iznimno zdrave te se mogu jesti što zasebno, što kao dodatak brojnim desertima, od smokava može se napraviti i džem, i to na vrlo jednostavan način.

Također, za njegovu pripremu ne treba mnogo sastojaka, a ni vremena – ako redom ispoštujete sve što piše u receptu koji slijedi, bit ćete gotovi s cjelokupnim postupkom za manje od sat vremena. Sve što vam treba tri je kilograma zrelih smokava, limun, dva vanilin šećera, 90 dekagrama običnog šećera, nekoliko naribanih limunovih i narančinih korica, dvije žlice ruma te malo mljevenog cimeta, klinčića, oraha i badema po želji. Konzervans nije potrebno dodavati jer će ovako pripremljeni džem potrajati i preko zime, ako se bude odgovarajuće čuvao.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Smokve prvo operite, osušite, odstranite im peteljku i tvrđi dio kore te ih narežite na komadiće ili pak sameljite. Ubacite potom voćke i šećer u duboki lonac, ocijedite na njih limun te sve kuhajte otprilike 45 minuta na laganoj vatri, uz stalno miješanje. Nakon toga dodajte preostale navedene sastojke i nastavite miješati sve dok se smjesa ne zgusne.

U međuvremenu sterilizirajte i zagrijte staklenke u pećnici na otprilike 150 stupnjeva, desetak minuta. Prekrijte ih potom čistom salvetom i pustite da se ohlade. Džem je gotov u trenutku u kojemu je dovoljno gust i istovremeno tečan, pa ga je zatim potrebno preliti u staklenke koje ćete zatvoriti poklopcem.

Džem u staklenci pohranite na hladno i mračno mjesto, najbolje u smočnicu. Kada ga budete ponovno otvorili, čuvajte ga u hladnjaku. 

Osim što je vidljivo brz i jednostavan za pripremu, džem od smokava izuzetno je zdrav, bez potrebe za dodatkom konzervansa. S obzirom na bogatstvo sastojaka, ovaj će džem svakako obogatiti vašu prehranu. Uz pravilno skladištenje, možete uživati ​​u njegovoj svježini i okusu čak i nakon što jesen prođe.


Izdvojeno

Reci što misliš!