Aktualno s tržnice

Na tržnicu stigle kajsije, breskve i nektarine, dok se trešnje prodaju po jeftinijim cijenama

Mirela Belaj/SiB.hr

Riječ je uglavnom o sorti aurora koja inače zrije tek sredinom lipnja, no ove je sezone zbog iznadprosječno visokih temperatura sve uranilo

Ovoga petka osječka tržnica obiluje uobičajenim sezonskim, ali i nekim novim namirnicama.

Proizvođači nam govore kako im je prodaja malo opala s obzirom na kišno vrijeme ovih dana, no sezonske namirnice i dalje drže jednake cijene, pa vjerujemo kako iste ipak privlače posjetitelje svih generacija da dođu na spomenutu lokaciju i izaberu proizvod za sebe koji mogu iskoristiti u kuhanju jela.

”Sve ovisi od dana do dana. Mislila sam, budući da je danas petak, da će i prodaja ići dobro, no u usporedbi s ostalim razdobljima pred vikend, malo je opala”, ističe prodavačica kojoj je baš danas posljednji dan prodaje na tržnici.

>> Osječka tržnica vodeća je u broju OPG-ova u RH: Surađuje s više od 400 poslovnih partnera, a planira i nove projekte

Među sezonskim namirnicama i dalje su tako dostupne šparoge koje koštaju od dva do četiri eura, ovisno o količini, te jagode po cijeni od dva do 2,5 eura po pola i četiri do pet eura po kilogramu.

Kada je riječ o voću, prije nekoliko su dana, osim kod Vladimira Vranješa koji ih već tri tjedna uspješno prodaje, na više štandova osječke tržnice stigle i domaće trešnje. Dok ih spomenuti uzgajivač i dalje prodaje po cijeni od 2,5 po pola i pet eura po kilogramu, kako je to činio i prošloga tjedna, na većini štandova njihov kilogram ipak košta šest, a negdje i četiri eura, ako je u pitanju sitnija sorta.

”Ja svoje trešnje ne planiram poskupljivati. Štoviše, nekim mušterijama čak znam dati i još koju kilu dodatno jer vidim da ih vole jesti. Međutim, problem je što nema berača. Evo, meni se njih šestero javilo i svi su mi otkazali, pa onda s bratom poslijepodne sam berem trešnje kako bismo imali što prodavati sutradan. U svakom slučaju, prodaja ide očekivano dobro”, priča nam Vranješ.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Ovotjedni su novitet i kajsije, breskve i nektarine koje se prodaju po sličnim cijenama, odnosno od četiri do šest eura po kilogramu. Riječ je uglavnom o sorti aurora koja inače zrije tek sredinom lipnja, no ove je sezone zbog iznadprosječno visokih temperatura sve uranilo. Također, još uvijek se prodaju uglavnom one uvozne vrste iz Makedonije, a kada budu stigle domaće – pojeftinit će.

”Sve je to zakon ponude i potražnje. Što više budemo imali njihovih domaćih sorti, to će se više i prodavati pa ćemo polako spuštati cijene. Osim toga, baš i očekujemo kako će ove godine prodaja navedenih voćki biti dobra”, zaključuje proizvođačica.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

O njihovim prethodnim cijenama proizvođači nisu htjeli previše govoriti budući da je, kako kažu, euro sada već sve preuzeo te se kupci na to trebaju naviknuti. Ipak, unatoč izazovima s beračima i vremenskim uvjetima koji su uzrokovali smanjeni broj kupaca, uzgajivači su optimistični u pogledu daljnje prodaje.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari