Djeca ručaju, pišu zadaće, igraju se i odmaraju u školi

Osnovna škola Franje Krežme, smještena u samom središtu grada, prije 11 godina bila je prva škola u Osijeku koja je uvela produženi boravak za svoje učenike.

Sada će, u sklopu razvoja ovoga projekta, do kraja školske godine uvesti novitete koji će “osvježiti” i dopuniti taj sadržaj.

Prije 11 godina pokrenuli smo taj program, jer smo željeli da što veći broj roditelja prepozna našu školu kao onu u kojoj ćemo o njihovoj djeci brinuti i prije i nakon završetka nastave, odnosno sve dok roditelji rade. Drago nam je što smo u tome uspjeli. Nakon nekoliko godina naš primjer počelo je slijediti još nekoliko osječkih osnovnih škola i uspjeli smo dobiti potporu Grada Osijeka“, ističe pedagoginja Jasna Kretić Majer, koja je i pokrenula produženi boravak s tadašnjim ravnateljem Ivanom Živićem.

Aktualni ravnatelj Mario Berečić ističe kako je rado nastavio provedbu ovoga projekta jer se on pokazuje kvalitetnim i višestruko korisnim.

U međuvremenu smo prešli na jednosmjensku nastavu pa je produženi boravak organiziran od 11.30 do 15.30 ili 16 sati. Također, sada imamo i stalne dvije učiteljice koje brinu o djeci u produženom boravku, a to su Kristina Raff i Ivana Kovačević Ivanišić. Koristimo dvije prostorije na katu, u koje se ne može ući s ulice, što je važno. Jedna služi za igranje, opuštanje i odmor, a druga za učenje, čitanje i pisanje zadaća. Po potrebi koristimo još dvije prostorije“, kaže Berečić.

Trenutačno su u produženom boravku 44 djeteta od 1. do 3. razreda, čiji roditelji to plaćaju 500 kuna mjesečno, uključujući i ručak.

Kako bismo za tu cijenu dobili što više sadržaja, odlučili smo oslikati prostor igraonice, da bi bio što životniji i šareniji, s likovima koji su djeci prihvatljivi. Također, planiramo sagraditi kućicu od drveta ili drugih materijala, kako djeca ne bi imala osjećaj da su još uvijek u školi, nego da su u produženom boravku, koji je svojevrsni ‘most’ između škole i kuće“, najavljuje ravnatelj.

Lijepo je raditi ovdje, jer je produženi boravak djeci ponajprije mjesto za igru, ručak, opuštanje i bolje međusobno upoznavanje, ali i za učenje. Stoga organiziramo različite radionice i igraonice, što im se jako sviđa”, kaže Ivana Kovačević Ivanišić.

“U produženom boravku mi je jako dobro, najčešće se igram, a nekada i čitam. Najviše volim igrati monopoly i tenis“, kaže 10-godišnji Marko Hećimović, učenik 3.b razreda.
[blockquote]Osam gradskih škola

Produženi boravak organiziran je u osam gradskih škola. To su, uz OŠ Franje Krežme, OŠ Antuna Mihanovića, OŠ “August Šenoa”, OŠ “Dobriša Cesarić” – škole u kojima je organizirana jednosmjenska nastava. Uz njih, produženi boravak imaju učenici OŠ “Mladost” te još tri gradske škole: OŠ Vladimira Becića, OŠ Svete Ane i OŠ Jagode Truhelke. Produženi boravak planirali su uvesti ove školske godine i u OŠ “Grigor Vitez”, ali se od te ideje, za sada, odustalo. “Prijavila su nam se 24 roditelja, no kada je trebalo potpisati ugovor došlo ih je samo deset”, kaže ravnateljica Ljiljana Mance. (V.L.)[/blockquote]

Tekst: Tomislav LEVAK (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari