SiB Plus / Skidamo Prašinu

Neupitni simbol grada

Osječki Šetač prva je ulična skulptura u Hrvatskoj, preživjela je Domovinski rat i rušenje

Osječki Šetač prva je ulična skulptura u Hrvatskoj, preživjela je Domovinski rat i rušenje
Davor Javorović/PIXSELL

Svojom siluetom književnika Cesarca, navedeni spomenik ne samo da podsjeća na bogatu kulturnu baštinu, već i simbolizira putovanje kroz vrijeme te priču koju grad nosi u svakom svom koraku

Šetač je jedna od najpoznatijih uličnih skulptura u Osijeku, ali i u Hrvatskoj.

Navedeni je spomenik postavljen 1974. godine na osječki Trg slobode (nekadašnji Trg oslobođenja) kao prva ulična skulptura ikada u Hrvatskoj i među prvima u ovom dijelu Europe.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mnogi se posjetitelji, pa čak i sami Osječani nerijetko pitaju što navedena skulptura zapravo predstavlja. Osim toga što simbolizira turista koji šeta gradom na Dravi s knjigama u ruci, konkretnije je riječ o silueti brončane skulpture poznatog hrvatskog književnika i publicista Augusta Cesarca s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

semafor_495
Upoznajte prvu uličnu skulpturu u Hrvatskoj

Skulpturu je osmislio i izradio pokojni osječki akademski kipar Stjepan Gračan koji je ujedno i autor kipa posvećenog Mariji Jurić Zagorki i spomenika kumici Barici u Zagrebu.

Netom nakon postavljanja, Osječani su brončanoj skulpturi dali nadimak 'Šetač' pod kojim je prepoznatljiva i izvan granica grada na Dravi. Visoka je dva metra i predstavlja jedan od rijetkih osječkih spomenika koji je preživio Domovinski rat. Da stvar bude zanimljivija, skulptura gleda na Spomenik braniteljima i žrtvama Domovinskog rata, odnosno tzv. 'radijatore' podignute 2005. godine.

Šetač sa simbolima NK Osijeka; FOTO: Borna Jakšić/PIXSELL

Ipak, neobična se situacija sa Šetačem dogodila u veljači 2008. godine kada ga je tadašnji 30-godišnjak iz Tenje nenamjerno srušio automobilom. Kasnije se samostalno prijavio na policiju budući da je vozio u pješačkoj zoni, i to unatrag, te je prvotno pobjegao s mjesta događaja.

Nakon što je Šetač srušen, djelatnici Unikoma prevezli su ga u Restauratorski odjel u Tvrđi te je ubrzo vraćen na svoje odredište.

Srušeni Šetač; FOTO: Krunoslav Petrić/PIXSELL

Njegova trajna važnost u urbanom pejzažu Osijeka potvrđena je i inovativnim projektom Tomislava Levaka, mag. cult. s AUK-a, odnosno Odsjeka za kulturu, medije i menadžment koji je, potaknut člankom o tome kako određeni svjetski gradovi imaju različite i originalne motive "zelenih hodača" na svojim pješačkim semaforima, transponirao siluetu Šetača na crveno i zeleno semaforsko svjetlo u gradu na Dravi.

Time je skulptura postala još atraktivnija i zanimljivija, dok je sam projekt grad Osijek učinio jedinstvenim u Hrvatskoj i široj regiji.

Semafori koji simboliziraju Šetača; FOTO: Marko Mrkonjić/PIXSELL

S obzirom na sve navedeno, možemo reći kako je Šetač više od obične skulpture te predstavlja simbolični most između prošlosti i sadašnjosti Osijeka. Svojom siluetom književnika Cesarca, navedeni spomenik ne samo da podsjeća na bogatu kulturnu baštinu, već i simbolizira putovanje kroz vrijeme te priču koju grad nosi u svakom svom koraku. Nakon što je preživio brojne izazove poput rata i rušenja, Šetač je ostao ne samo fizički prisutan, već i duhovno bitan, potvrđujući svoju neizbrisivu ulogu u srcima Osječana.


Izdvojeno

Reci što misliš!