Od 18. stoljeća

Znate li zašto sve crkve u Osijeku svaki petak u 11 sati zvone kao da je podne?

Davor Javorović/PIXSELL

Toga je dana u 11 sati, pred vojskom Eugena Savojskog, grad napustio posljednji turski vojnik, trčeći prema Vukovaru, nakon čega su zazvonila sva crkvena zvona povodom obilježavanja dugoočekivanog oslobođenja

Zvonjava zvona na crkvama tradicionalna je praksa u Osijeku još otkako su se počele obnavljati tijekom 18. stoljeća.

Danas se tako, primjerice, na osječkoj konkatedrali veliko zvono može čuti u šest, podne i 20 sati, a nekad i pola sata prije mise. Ipak, građane zasigurno ponajviše intrigira zvonjava svih crkvi u gradu petkom u 11 sati.

>> Skidamo prašinu: Osijek za vrijeme Sulejmana Veličanstvenog

Razlozi spomenute zvonjave sežu u daleku prošlost i vezani su uz Osmansko Carstvo. Naime, 14. kolovoza 1526. Osijekom je zavladala osmanska vojska i zadržala se u gradu 161 godinu, odnosno sve do 29. rujna 1687., kada se ujedno obilježava Dan svetog Mihaela. Toga je dana u 11 sati, pred vojskom Eugena Savojskog, grad napustio posljednji turski vojnik, trčeći prema Vukovaru, nakon čega su zazvonila sva crkvena zvona povodom obilježavanja dugoočekivanog oslobođenja.

>> Skidamo prašinu: Priča o osječkom Knedl satu

Neobična se tradicija nastavila od početka 18. stoljeća kada su se crkve obnovile pa sve do danas. Budući da se petak smatra danom za nemrs, osječke bi domaćice tijekom 1920-ih godina, nakon što bi čule zvonjavu, počele pripremati posnu tjesteninu zvanu ”Mehlspeisen Glock” kako bi stigle završiti ručak do podneva.

Tijekom tog vremena od krumpirova su se tijesta kao još jedan posni obrok spravljale i knedle, pa je ta navika s vremenom dobila i svoj essekerski naziv ”Knedl sat”. Iako je dugo godina bila pomalo zaboravljena, ponovno je oživljena 2016. kako bi se očuvao taj važan gastronomski običaj za grad na Dravi.

Knedla se, stoga, danas smatra tradicionalnim osječkim jelom te se često pravi u brojnim kućanstvima i restoranima. Ako ju i vi želite pripremiti, potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • 750 grama krumpira
  • 150 grama oštrog brašna
  • 150 grama glatkog brašna
  • jedno jaje
  • 50 grama šećera
  • 10 grama soli
  • dvije velike žlice mljevenih oraha
  • dvije velike žlice maka
  • šljive
  • marmelada od šljiva
  • krušne mrvice
  • maslac
  • cimet
  • kiselo vrhnje.

Skuhajte krumpir u ljusci, a potom ga ogulite, ohladite i protisnite. Dodajte u njega brašno, jaje, šećer, sol, mljevene orahe i mak te miješajte sastojke dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Od nje potom oblikujte okruglice, odnosno knedle i utisnite u njih šljive s marmeladom.

Knedle skuhajte u kipućoj vodi, a zatim ih popržite na smjesi od krušnih mrvica, maka, oraha, maslaca, šećera i cimeta. Poslužite ih uz marmeladu i kiselo vrhnje.

FOTO: Miranda Cikotić/PIXSELL

Recept za pripremu ovih tradicionalnih knedli i dalje ostaje odličan način očuvanja bogate slavonske gastronomske baštine, ali i podsjetnik na povijesni i kulturološki značaj zvonjave crkvenih zvona svakoga petka u 11 sati u gradu na Dravi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari